Eternul 0-0 al ÅžtiinÅ£ei…

0
921

Seara s-a anunţat una nefastă pentru Ştiinţa din primul minut al meciului cu Sepsi. Baiaram, principalul jucător under al echipei, a fost victima agresivităţii echipei lui Grozavu, una care nu se rezumă la partea fotbalistică a expresiei. Meciul în sine nu a adus nimic nou faţă de ce arătaseră alb-albaştrii recent. Craiova este o echipă organizată defensiv, dar care nu prea se descurcă pe tranziţia pozitivă. Nici pe contraatac nu prea există potenţial, când lipseşte Ivan. Cu Mateiu şi Cicâldău exasperant de imprecişi, cu Nistor retras la munca de jos, cu fundaşi laterali, cu potenţial ofensiv, nevoiţi să rămână în jumătatea proprie, cu extreme boante precum Câmpanu şi Camara, care nu au vreo şansă să-şi câştige duelurile, e greu să pretinzi ceva, cu atât mai puţin să te baţi la titlu. Reproşurile la adresa atacanţilor sunt în van, atâtea timp cât nu le poţi livra vreo minge în careu. Tudorie a avut trei ocazii în trei meciuri, două pe nişte intercepţii ale sale, pe care nu le-a speculat, şutând în bară, cu CFR, şi simulând un fault, cu Sepsi, şi una transformată, cu Viitorul Pandurii, la pasa lui Camara.

Craiova pare că poate juca la nesfârşit fără să primească gol, dar în acelaşi timp îşi creează ocazii aproape exclusiv din faze fixe. Fără probleme, Ştiinţa putea fi în această paradigmă şi cu nişte antrenori defensivi autohtoni, Săndoi, Neagoe, etc. Pe de altă parte, Ouzounidis îţi asigură o atmosferă pozitivă. Fiind străin, Ouozounidis are garantate susţinerea şi respectul, chiar şi când sunt astfel de meciuri, în care echipa nu are nicio ocazie de gol pe teren propriu. Sigur, parcursul cu grecul pe bancă nu este deloc rău, poate chiar reflectă valoarea lotului. Problema este dacă asta îşi propune să joace Craiova, dacă astfel de fotbal vrea să promoveze. Cu echipele modeste, precum Viitorul Pandurii, te poţi impune datorită diferenţei de valoare, jucătorii mai buni pot specula anumite situaţii, chiar şi fără un joc elaborat al grupului. Cu echipele care ies la joc, precum FCSB sau Botoşani, te poţi bizui că le poţi prinde pe contraatac şi apoi te vâri cu totul în careul propriu. Dar ce faci când apar Clinceni, Sepsi, CFR, Chindia şi alte astfel de echipe, defensive, organizate, arţăgoase, care abundă prin România?

Åži totuÅŸi, Sepsi n-a refuzat jocul în Bănie, ba chiar ea a dictat ritmul în multe momente. Craiova s-a temut nu numai în discurs, precum Dan Petrescu, de Sepsi, ci ÅŸi pe teren. Ouzounidis a terminat meciul cu doi fundaÅŸ dreapta ÅŸi trei închizători, semn că a zis “parakalo” ÅŸi pentru acest punct. Fără a insista pe formula folosită ÅŸi pe schimbări, un singur lucru pare  puÅ£in bizar, în cazul în care îţi propui totuÅŸi să te baÅ£i la titlu: de ce să joci cu Vlădoiu atacant dreapta ?(ÅŸi nu e prima dată), când îl poÅ£i introduce pe postul lui, fundaÅŸ dreapta, Camara poate bine-mersi să revină ÅŸi el atacant dreapta, unde joacă de obicei, iar Vătăjelu să fie trecut extremă stânga, acolo unde a jucat mult timp în Cehia. Mai ales că Vătăjelu, cel care un an de zile a avut o lehamite iritantă ÅŸi a trăit din amintirile evoluÅ£iilor care îl propulsaseră peste hotare, a revenit de ceva timp la un nivel înalt, fiind chiar cel mai bun jucător al echipei în destule meciuri.

Revenind la disputa propriu-zisă, n-am văzut decât o luptă fără orizont, cu mingi ricoÅŸate ca la biliard, ÅŸi câte o semi-ocazie a fiecare parte, Sepsi, în prima repriză, Craiova, în prelungirile jocului, ambele la faze fixe. Nimic mai mult. Sigur, până la urmă, pentru Craiova e important să-ÅŸi păstreze locul 3 ÅŸi să pregătească finala Cupei României, pentru un sezon care ar putea fi catalogat drept reuÅŸit. Åži, de ce nu, să mai bifeze niÅŸte meciuri fără gol primit. E adevărat, FCSB era de depăşit pe final de sezon, fără Man ÅŸi Coman, CFR nu-l mai are pe Dan Petrescu ÅŸi este chiar mai lipsită de idei decât Craiova, numai că are un plus evident de experienţă. Dar când nu-Å£i poÅ£i crea nicio ocazie într-un meci (nu se mai întâmplase acest lucru de pe vremea lui PiÅ£urcă) e greu să te mai agăţi de slăbiciunile rivalilor…

Universitatea Craiova: Pigliacelli 6 – Vătăjelu 6, Papp 6, Constantin 6, Bancu 6 – Mateiu 4, Nistor 5 – Câmpanu 4 (70 Vlădoiu) 4, Cicâldău 4 (84 Fedele), Baiaram (5 Camara) 4 – Tudorie 4 (70 Mamut) 4. Antrenor: Marinos Ouzounidis.

Sepsi: Niczuly – Dimitrov, Ninaj, Mitrea, Ştefănescu – Păun (77 Achahbar), Fofana (62 L. Kovacs), Aganovic (46 Gonzalez) – Golofca (46 Bajrovic), Safranko, Nouvier (59 Petrila). Antrenor: Leo Grozavu.

Arbitri: Horia Gabriel Mladinovici 5.

 

Foto: www.ucv1948.ro