Săptămâna Europeană a Vaccinării

0
373

Direcţia de Sănătate Publică Dolj celebrează între 20-25 aprilie a.c, Săptămâna Europeană a Vaccinării. Săptămâna Europeană a Vaccinării este o iniţiativă regională condusă şi coordonată de Biroul Regional pentru Europa al OMS şi implementată de Statele Membre ale Regiunii europene. Săptămâna Europeană a Vaccinării promovează ca mesaj cheie faptul că vaccinarea fiecărui copil este esenţială pentru prevenirea bolilor şi protejarea vieţii. În perioada 20-25 aprilie, în România, sub sloganul „Prevenire. Protecţie. Imunizare”, se vor derula activităţi de informare şi implicare a publicului ţintă şi de abordare a provocărilor legate de vaccinare, precum şi organizarea de puncte şi sesiuni de vaccinare accesibile comunităţilor cu risc, identificate. Anul 2015 marchează a 10-a aniversare a Săptămânii Europene a Vaccinării. Aceasta oferă o oportunitate de a creşte gradul de conştientizare cu privire la progresele care au fost realizate de programele de imunizare, precum şi necesitatea de a creşte angajamentul pentru imunizare. Tema campaniei este: „Angajament pentru imunizare – cum poate Europa să elimine bolile care pot fi prevenite prin vaccinare”. Scopul campaniei este creşterea acoperirii vaccinale prin  imunizarea unui număr cât mai mare de copii rămaşi nevaccinaţi/vaccinaţi incomplet (restanţieri) cu vaccinuri ROR şi polio, în principal.

67.206 doze de vaccine, utilizate în Dolj anul trecut

În anul 2014 în judeţul Dolj în cadrul Programului Naţional de Imunizare s-au realizat 12 campanii lunare de vaccinare, la nivelul cabinetelor medicilor de familie şi în cele 7 maternităţi din judeţ  iar luna noiembrie s-a organizat Campania de vaccinare şcolara antipoliomielitică, la clasa pregătitoare şi clasa a doua. În total, pe parcursul anului trecut au fost administrate 67.206 doze de vaccin, din care 20.522 de vaccin antigripal, 9.634 – VPI, 6.655-ROR, 9.135 – DTPa-VPI-Hib, 10.933 – DTPa-VPI-Hib-HB, 6.107 – BCG, 4.220 – Hep B pediatric. Punerea în aplicare pe scară largă a programelor de imunizare în ultimii 30 de ani a condus la realizări remarcabile.  Regiunea europeană a OMS a fost certificată ca fiind „fără poliomielită” în anul 2002, iar în ultimele decenii numărul de cazuri de rujeolă din regiune a fost redus cu mai mult de 90%.

Cu toate acestea, lacune în acoperirea vaccinală persistă în toate ţările. În timp ce, succesul programelor de imunizare în controlul bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare a condus la faptul ca mulţi părinţi şi profesionişti din domeniul sănătăţii să nu se mai teamă de aceste boli. De asemenea, în procesul de stabilire a priorităţilor pentru sănătate, angajamentul politic faţă de imunizare a scăzut. Este necesar ca sprijinul politic puternic pentru imunizare să fie menţinut, altfel Europa riscă reapariţia bolilor foarte contagioase care vor cauza îmbolnăviri, dizabilităţi şi decese şi, vor plasa o povară considerabilă asupra sistemelor de sănătate.

Vaccinarea salvează milioane de vieţi în fiecare an

Epidemiile recente de rujeolă şi rubeolă accentuează responsabilitatea regională, pentru a menţine sub control bolile care pot fi prevenite prin vaccinare. Vaccinarea salvează milioane de vieţi în fiecare an şi, acest succes al sănătăţii publice, trebuie susţinut. Cu toate acestea, unul din cinci copii şi mulţi adulţi, nu sunt vaccinaţi corespunzător.  Lipsa cunoştinţelor privind vaccinarea este un motiv cheie pentru care mulţi adulţi decid, în mod conştient, să nu se vaccineze sau să nu-şi vaccineze copiii. Este imperativ necesar ca toate ţările din Europa să furnizeze informaţii clare, corecte şi echilibrate despre riscurile bolilor şi beneficiile vaccinurilor.