Filarmonica „Oltenia”, deschisă publicului pentru un recital de harpă, dar şi pentru repetiţii

0
212
Rozalia Pataki

 „Zilele muzicale aniversare” – serie de manifestări organizate, în perioada 17-24 aprilie, de Filarmonica „Oltenia”, pentru a marca împlinirea a 66 de ani de existenţă a instituţiei, dă posibilitatea craiovenilor să participe gratuit la repetiţiile Orchestrei Simfonice. Evenimentul „Ziua Porţilor Deschise” se desfăşoară astăzi, între orele 13.00 şi 14.00, în limita locurilor disponibile în sala de concerte. Tot în cadrul „Zilelor muzicale aniversare”, astăzi, de la ora 19.00, în foaierul Filarmonicii „Oltenia” are loc un recital de harpă susţinut de Rozalia Pataki.

Cu prilejul „Zilei Porţilor Deschise”, iubitorii muzicii pot asista la pregătirea concertului simfonic care urmează a fi prezentat mâine-seară, de la ora 19.00. Acesta va fi susţinut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Oltenia”, condusă de dirijorul Valentin Doni, solist fiind violoncelistul Anton Niculescu. Muzicienii vor interpreta două lucrări în primă audiţie – „Triptic simfonic”, compusă chiar de maestrul Valentin Doni, şi Concertul în Do minor pentru violoncel şi orchestră, op. 66, de Nikolai Miaskovski, iar în final o creaţie de Johannes Brahms: Simfonia I în Do minor, op. 68.

Deseară, de la ora 19.00, foaierul Filarmonicii craiovene este gazdă pentru recitalul de harpă susţinut de Rozalia Pataki, în prezent membră a Orchestrei Simfonice a instituţiei. Născută în anul 1987, la Reşiţa, tânăra artistă a studiat la Facultatea de Muzică a Universităţii de Vest din Timişoara, apoi, în 2010, şi-a finalizat studiile la master în cadrul aceleiaşi instituţii de învăţământ muzical superior, la secţia de Stilistică a interpretării muzicale – muzică de cameră.

Din palmaresul competiţional al Rozaliei Pataki menţionăm Premiul I la Festivalul-concurs „Johann Sebastian Bach” (Cluj-Napoca, ediţiile 2003-2006) şi Menţiune la Concursul Internaţional „Eugen Coca” (Chişinău, 2004). A abordat stiluri şi genuri muzicale diferite, atât în domeniul muzicii de cameră, cât şi al concertului cu acompaniament de orchestră. A susţinut recitaluri solistice şi a colaborat cu diferite orchestre filarmonice din ţară.

În cadrul recitalului de astă-seară, Rozalia Pataki interpretează la harpă creaţii de Georg Friedrich Händel, Alphonse Hasselmans, Antonio de Cabezón, Charles Oberthür, Henriette Renié, Stan Golestan, Marcel Tournier ş.a. Un bilet costă 10 lei, iar elevii, studenţii şi pensionarii îl pot achiziţiona cu reducere la jumătate.

„Zilele muzicale aniversare” mai cuprind, pe lângă concertul simfonic de mâine-seară, şi un recital extraordinar de vioară şi pian, care va fi susţinut, pe 24 aprilie, de Liviu Prunaru şi Mihai Ungureanu. Duminică, 21 aprilie, de la ora 11.00, se va desfăşura concursul cu premii dedicat familiilor de iubitori ai muzicii clasice „Să (re)descoperim Filarmonica în CHEIA FAmilia”. De asemenea, luni, 22 aprilie, ora 12.00, în Sala „Filip Lazăr”, va avea loc o întâlnire a reprezentanţilor Filarmonicii cu iubitorii de muzică clasică, iar marţi, 23 aprilie, ora 19.00, elevii Liceului de Arte „Marin Sorescu” vor putea intra în dialog cu maeştrii Liviu Prunaru şi Mihai Ungureanu.