Iosif Markovitz are 83 de ani şi este din comuna Caraula. La bătrâneţe şi-a dat casa unor apropiaţi, cu condiţia să îl îngrijească şi să îi asigure un trai decent. Nu este nici primul şi nici ultimul om de naivitatea căruia au profitat unii. Pentru că asta s-a întâmplat în cazul bătrânului. După ce i-a luat casa şi avuţia, familia care ar fi trebuit să îl îngrijească i-a dat cu şutul în fund. Dintr-un om cu casă, nea Iosif a ajuns un caz social, de care ar trebui să se ocupe Asistenţa socială din Caraula. Din păcate nu se întâmplă aşa, iar Iosif Markovitz, ocupă de câteva zile un pat de care nu are nevoie, în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, doar pentru că primarul din Caraula, Ştefan Vancea, nu a avut chef să îl ajute.
Chiar în Vinerea Mare, pe 13 aprilie a.c., Iosif Markovitz, de 83 de ani, din comuna Caraula, suferind de boli cardio-vasculare cronice, a fost adus, cu ambulanţa, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova. După ce i-au făcut o serie de investigaţii, medicii au ajuns la concluzia că nu prezintă probleme medicale într-atât de grave încât să necesite supravegherea doctorilor. Din acel moment a devenit un caz social. „Avem un pacient din comuna Caraula, care suferă de boli cardio-vasculare cronice. A fost adus cu ambulanţa la Spital pe data de 13 apilie a.c. A fost investigat biologic, imagistic, i s-a efectuat un bilanţ paraclinic general şi s-a constatat că pacientul în momentul de faţă nu prezintă o problemă medicală ci este un caz social”, a declarat dr. Cristina Geormăneanu, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova. Mai exact, în momentul în care au decis să îl trimită acasă, medicii au aflat de la Iosif Markovitz că nu mai are unde să locuiască.
Primarul a lăsat ambulanţa să-l aştepte
În aceste condiţii, asistentul social de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova a luat legătura cu Primăria Caraula şi a primit încuviinţarea să-l ducă pe Iosif Markovitz cu ambulanţa în localitate, asigurându-l că îi vor oferi acestuia un loc unde să stea. Numai că ajunşi la Caraula, la Primărie mai era doar o secretară, iar primarul Ştefan Vancea, când s-a întâlnit cu asistentul social l-a minţit că după ce îşi va duce soţia acasă va rezolva problema. O jumătate de oră a aşteptat salvarea în Caraula, timp în care primarul Ştefan Vancea nu a mai dat nici un semn de viaţă. “Asistentul social de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova vorbit la Primăria Caraula şi a primit încuviinţarea să-l ducă cu ambulanţa în Caraula. Au ajuns acolo în jurul orei 15.00: pacientul, asistentul social şi ambulanţa spitalului. Când au sosit, la Primărie era doar o secretară. Domnul primar nu era. L-au întâlnit apoi, iar acesta s-a scuzat că trebuie să o ducă pe soţie până acasă şi să aştepte ambulanţa în faţa Primăriei 10 minute. A stat ambulanţa peste jumătate de oră cu bolnavul şi asistentul social. Nici primar nu au mai văzut şi nici vorbă de la acesta să plece, să mai stea sau să lase pacientul nu au mai primit”, a mai declarat dr. Cristina Geormăneanu.
“Creştineşte nu este să laşi omul în stradă sau în Spitalul Judeţean”
Aşa se face că din 13 aprilie şi până astăzi cei de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova nu au primit nici un semnal de la Ştefan Vancea. “Asistenţa socială din comună ar trebui să se ocupe cu aşa ceva. Eu zic că în preajma sărbătorilor pascale creştineşte nu este să laşi omul în stradă sau în Spitalul Judeţean, unde ocupă un pat de care ar putea să aibă nevoie un alt bolnav. Acest om locuieşte într-o comunitate, în slujba căruia se află un primar”, a conchis dr. Cristina Geormăneanu. Primarul Ştefan Vancea nu îşi aminteşte foarte bine când s-a întâmplat evenimentul, şi îl localizează în ziua de sâmbătă, 14 aprilie a.c.. Despre discuţia cu asistentul social şi de faptul că a făcut ambulanţa să aştepte în comună mai multe de o jumătate de oră nici vorbă. Poate din cauza grijilor pe care le are, pentru că ieri când l-am contactat telefonic era chemat la Camera de Conturi Dolj. A aflat de la noi că Iosif Markovitz este încă în spital. Ca să nu pară că este total dezintersat de acest om, a declarat că a luat legătura cu directorul Centrului de Permanenţă din Pleniţa, care va încerca să rezolve problema acestui bătrân, însă peste câteva zile, când se va întoarce din concediu. “Noi nu avem o locaţie unde să cazăm astfel de persoane. Am vorbit cu directorul Centrului de Permanenţă din Pleniţa. Mi-a zis că e plecat câteva zile. Îl voi suna în zile următoare să văd dacă poate să ne ajute cu acest caz”, a declarat Ştefan Vancea. Greu de crezut că Ştefan Vancea va lua legătura cu dr. Cristina Geormăneanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova pentru a găsi o soluţie în cazul bătrânului Iosif Markovitz. Dacă i-ar fi păsat câtuşi de puţin nu l-ar fi lăsat să stea în spital de Paşte.