ABA Jiu sărbătoreşte Ziua Mondială a Apei

0
370

Pentru a sublinia importanţa întreţinerii, valorificării şi protejării surselor de apă, Administraţia Bazinală de Apă Jiu desfăşoară săptămâna aceasta o serie de acțiuni dedicate Zilei Mondiale a Apei – 22 martie.

Anul 2015 abordează o temă de interes global „Apa şi Dezvoltarea Durabilă”, specialiştii avertizând că nu se poate vorbi de dezvoltare durabilă fără apă. Urbanizarea rapidă, explozia demografică la nivel mondial și schimbările climatice au devenit presiuni acute asupra resurselor de apă, ceea ce face ca protejarea apelor să fie, în prezent, o preocupare majoră.

Campania „Să păstrăm apele curate” va fi reluată

Ca în fiecare an, pe data de 22 martie, sub egida Naţiunilor Unite, se sărbătoreşte „Ziua Mondială a Apei”. Cu această ocazie, şi Administrația Bazinală de Apă Jiu desfăşoară o serie de acţiuni menite să conştientizeze importanţa şi ponderea pe care o are apa în viaţa fiecăruia: acţiuni educative în şcoli şi grădiniţe unde se vor prezenta filmuleţe despre apă şi acţiuni de conştientizare a importanţei calităţii apei şi conservării resurselor de apă. Totodată, cu acest prilej, specialiştii A.B.A Jiu vor relua Campania „Să păstrăm apele curate”, campanie iniţiată în anul 2008 şi premiată în acelaşi an, în cadrul festivalului campaniilor de mediu de la Londra, la categoria BEST GREEN INTERNATIONAL CAMPAIGN. «De această dată campania va avea esenţialmente o componentă didactic-educaţională, pliată pe derularea unor evenimente şcolare la nivelul unităţilor de învăţământ din ciclul primar. Prin urmare, în această săptămână vom lansa  în şcoli noua poveste „Ovi îşi face prieteni noi”, sub forma unor jocuri educative şi recreative, şcolarii învăţând mai uşor râurile principale din România», a declarat Marin Tălău, directorul A.B.A Jiu.

Săptămâna porţilor deschise

În această săptămână dedicată Zilei Mondiale a Apei, Administrația Bazinală de Apă Jiu şi-a deschis porţile pentru elevii care şi-au dorit să viziteze instituţia şi Laboratorul Calităţii Apei. De asemenea, specialiştii A.B.A Jiu au mers în mai multe unități de învățământ pentru a le vorbi elevilor despre importanţa apei.

Luni, elevii clasei a II-a C de la Şcoala cu clasele I-VIII nr. 22 „Mircea Eliade” din Craiova  au fost primiţi de către specialiştii A.B.A Jiu la sediul instituţiei. După ce au aflat care este circuitul apei în natură şi cât de importantă este apa, micuţii au ajuns în Laboratorul instituţiei unde au putut observa la microscop diferitele vieţuitoare din râuri. Ieri, elevii clasei a IV-a D de la Colegiul Naţional „Carol I” au aflat care este povestea celor mai mari râuri din România. Astăzi, angajații A.B.A Jiu poposesc la una din clasele Şcolii cu clasele I-VIII nr. 32 „Alexandru Macedonski” Craiova. Tema dezbătută aici va fi apa şi contribuţia sa la dezvolarea durabilă. Acţiunile continuă şi mâine, când elevii claselor a-III-a B şi C de la  Liceului Teoretic „Henri Coandă” vor învăţa despre cele mai mari râuri din ţară şi ce reprezintă acestea pentru fiecare zonă, dar şi vineri, la sediul A.B.A Jiu urmând să se desfăşoare şedinţa Comitetului de Bazin Jiu-Dunăre unde se vor prezenta aspecte importante ale Planului de Management Bazinal.

Seminar la Penitenciarul de Minori şi Tineri

Tot în această săptămână, angajații A.B.A Jiu vor susține un Seminar cu tema Apa și Dezvolarea Durabilă organizat la Penitenciarul de Minori şi Tineri din Craiova pentru tinerii instituționalizați aici, dar și salariații PMT. De asemenea, specialiștii A.B.A Jiu se vor afla şi la Şcoala Gimnazială nr. 12 „Decebal”, Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” şi Şcoala cu clasele I-VIII „Marin Sorescu” din Bulzeşti – unde vor lansa cărticica educativă “Ovi îşi face prieteni noi”. «Povestea constă în prezentarea principalelor 12 râuri din România (11 reprezentând câte un râu principal din fiecare 11 bazine hidrografice: Crișurile, Someșurile, Mureș, Timiș, Jiu, Olt, Argeș, Ialomița, Siret și Prut) și Dunărea, care deschide (cu izvoarele) și închide povestea (cu Delta Dunării). Cu sprijinul cărticelei, copiii vor reuși să se familiarizeze mai ușor cu numele și localizarea principalelor râuri din România, dar și cu denumiri ca “afluent”, “confluență”», a precizat Camelia Bărbuţu, purtător de cuvânt A.B.A Jiu.