Municipalitatea vrea să îi acorde Majestăţii Sale Regelui Mihai titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului
Alteţa Sa Regală Principele Radu al României a fost, vineri după-amiază, oaspete al Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova, unde, în prezenţa unui numeros public, şi-a lansat volumul bilingv româno-englez „Ana. Portretul Reginei / Portrait of the Queen”, apărut la „Curtea Veche Publishing”. O carte-album ce urmează, prin fotografii de familie şi însemnări, şirul cronologic al evenimentelor importante din viaţa Reginei Ana, figură emblematică a istoriei noastre naţionale contemporane, care anul acesta împlineşte 90 de ani.
La lansare a participat şi primarul, Lia Olguţa Vasilescu, care a anunţat, cu acest prilej, că municipalitatea doreşte să îi confere Majestăţii Sale Regelui Mihai titlul de Cetăţean de Onoare al Craiovei. «Pe actul de naştere a două instituţii importante craiovene este semnătura sa. Este vorba de Filarmonica „Oltenia” şi de Universitatea din Craiova. Practic, aceste două instituţii, care sunt etalon pentru Craiova, au fost fondate la dorinţa Majestăţii Sale Regelui Mihai», a argumentat edilul. Titlul i-ar putea fi înmânat fie în cadrul Zilelor „Mihai Viteazul” (9-12 mai), fie de Zilele Craiovei, care vor avea loc la început de iunie.
„Mă simt foarte fericit şi confortabil într-o urbe care e condusă de o femeie, pentru că nu ştiu cum s-a făcut, dar toată istoria modernă a României a fost scrisă din umbră de femei!”, a afirmat, zâmbind, Principele Radu al României. Cea mai recentă carte a sa, „Ana. Portretul Reginei / Portrait of the Queen”, se alătură altora, publicate în Colecţia „Casa Regală” a Editurii „Curtea Veche”, cu o grafică excepţională, precum Poveştile unei regine – Carmen Sylva, Cartea regală de bucate – Principesa Margareta a României, Poveştile Reginei Maria a României ş.a.
După ce, în aceeaşi colecţie a editurii bucureştene, a publicat volumele „Anul Regelui” (2011) – lansat în preajma celei de-a 90-a aniversări a Regelui Mihai I, pe 25 octombrie 2011, „Maşinile Regelui” (2012), apoi „L‘année du Roi / The King‘s Year” (2013) – care reia, într-o versiune bilingvă (franceză şi engleză), cu un nou design şi cu câteva adăugiri, ediţia „Anul Regelui”, Alteţa Sa Regală Principele Radu al României oferă publicului „Ana. Portretul Reginei / Portrait of the Queen” – o carte-album despre Majestatea Sa Regina Ana, care împlineşte anul acesta 90 de ani, devenind astfel cea mai longevivă consoartă de voievod sau rege din istoria României. Totodată, un dar pentru soţia Majestăţii Sale Regelui Mihai I, pe care o apreciază în mod deosebit.
„Ce altă ţară decât România putea să aibă timp de 65 de ani o regină atât de puţin predictibilă, atât de atipică, atât de rebelă?”
«A patra regină – singura care nu a domnit niciodată şi care a avut, paradoxal, cea mai lungă domnie, pentru că Majestatea Sa i-a stat alături Regelui 65 de ani – este unul dintre cele mai simbolice destine pe care un cap încoronat le putea asocia României. (…) Ce altă ţară decât România putea să aibă timp de 65 de ani o regină atât de puţin predictibilă, atât de atipică, atât de rebelă? Fiindcă Regina Ana are cele mai puternice contraste în personalitatea ei. Este frumoasă şi graţioasă, dar, în acelaşi timp, este un soldat în sufletul ei. Este o persoană rebelă care nu acceptă decât adevărul şi o face uneori cu multă francheţe, dar care, în acelaşi timp, este perfect de politicoasă şi nu doreşte să jignească sau să rănească pe nimeni. Este o persoană care, ca şi augustul ei soţ, a stat aproape cinci decenii în faţa unei uşi închise şi atunci când în sfârşit ea s-a deschis ambii erau cu zâmbetul pe buze, fără nici un fel de gând rău faţă de nimeni», a afirmat ASR Radu al României cu prilejul lansării cărţii la Craiova.
Alteţa Sa Regală a mai spus că rostul său în alcătuirea cărţii a fost unul minor, deoarece „fotografiile vorbesc de la sine, iar textul nu face altceva decât să relateze, cu măsură, despre acest fabulos drum care nu s-a încheiat încă”. «Este suficient să te uiţi la chipul acestei femei, din cea mai fragedă tinereţe – în carte sunt fotografii de când era copil – până acum şi să vezi frumuseţe. Frumuseţe la orice vârstă! Nu are cum să rămână frumos un om la 90 de ani dacă nu e frumos pe dinăuntru. Este o lecţie pe care regina ne-o dă nouă, că puţine dintre modelele noastre de astăzi, şi mai ales dintre modelele feminine – fie ele în domeniul politicii, ştiinţei, artei, oricăror altor preocupări şi profesii din viaţa publică românească – se ridică la înălţimea şi la frumuseţea acestui chip», a adăugat Principele Radu al României
„Majestatea Sa Regina Ana e un om extraordinar, de o simplitate şi o modestie în cel mai bun înţeles al cuvântului”
Despre volumul lansat şi familia regală, pe care a cunoscut-o cu ani în urmă, a vorbit şi prof. univ. dr. Sorin Liviu Damean, directorul Departamentului de Istorie şi Relaţii Internaţionale din cadrul Universităţii din Craiova. «Am avut fericitul prilej să o cunosc pe Majestatea Sa Regina Ana pe vremea când eram la Iaşi, în 1995, când a vizitat Muzeul Unirii. E un om extraordinar, de o simplitate şi o modestie în cel mai bun înţeles al cuvântului, o persoană caldă, care a ţinut foarte mult, la vremea respectivă, să ne audă vorbind româneşte. A fost pentru mine, care eram la începutul carierei, un eveniment extraordinar. De altfel, peste doi ani, în 1997, am avut prilejul să îl cunosc şi pe Majestatea Sa Regele Mihai, tot în cursul unei vizite, la Palatul Culturii din Iaşi. Ceea ce ne oferă Alteţa Sa Regală Principele Radu este o lucrare venită din suflet. Textul acestei cărţi nu face altceva decât să ne reliefeze o persoană, Majestatea Sa Regina Ana, care a trebuit să îndure, din nefericire, cei aproape 50 de ani de exil, fiindu-i alături, cu demnitate şi loialitate, Majestăţii Sale Regelui Mihai. Cartea ne oferă instantanee fie din viaţa cotidiană, fie din viaţa oficială a Casei Regale, dar nu numai atât: la sfârşitul lucrării vom regăsi şi câteva din picturile Majestăţii Sale Regina Ana», a menţionat prof. univ. dr. Sorin Liviu Damean.
De asemenea, Horaţiu Buzatu, consilier în cadrul Ministerului Culturii şi patrimoniului Naţional, a apreciat apariţia cărţii ca fiind „un eveniment extraordinar, nu doar unul editorial, ci şi o posibilitate de a afla repere din viaţa acestei femei extraordinare într-o manieră cât se poate de directă, printr-o carte scrisă de un membru al Casei Regale”.
***
Cu prilejul lansării volumului, Alteţa Sa Regală Principele Radu al României a vizitat expoziţia de carte „Monarhia românească”, deschisă la Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”, ca şi Casa Memorială „Elena Farago” din incinta instituţiei, semnând în Cartea de Onoare. De asemenea, a primit în dar de la managerul bibliotecii, Lucian Dindirică, şi de la prof. univ. dr. Sorin Liviu Damean cele mai reprezentative lucrări editate la Craiova în ultimii ani referitoare la Casa Regală a României.
Alteţa Sa Regală Principele Radu al României:
«Dacă a existat o perioadă de glorie a urbei Craiovei, dacă a existat un moment în care ea s-a consolidat identitar, economic, cultural, educaţional, ştiinţific, politic, cert se poate asocia în foarte mare măsură cu aceşti ultimi aproape 150 de ani de când un tânăr domn, de 27 de ani, punea piciorul pe acest pământ nu departe de Craiova şi lăsa cea mai puternică urmă de cârmuitor pe care a lăsat-o cineva în istoria României în partea ei cel puţin modernă. (…) Există un anume sens al cuvântului acasă pe care Familia Regală îl simte la Craiova, pe care îl puteţi vedea în jurul dvs., pe străzile oraşului vechi, în edificiile care au fost ridicate din 1866 încoace şi în toată partea aceasta durabilă instituţională pe care România modernă, cu partidele ei politice, cu oamenii ei de cultură sau de afaceri şi cu Coroana, au dăruit-o în 150 de ani de existenţă, chiar uneori şi de la distanţă, fiindcă, aşa cum ştiţi, familia nu a avut voie să vină în România între 1948 şi 1997».
Lia Olguţa Vasilescu, primarul municipiului Craiova:
«Este o zi deosebită pentru oraşul nostru, pentru că avem o vizită din punctul meu de vedere foarte importantă. Aşteptăm, de asemenea, o vizită şi mai importantă, pe cea a Majestăţii Sale Regele Mihai, pe care anul acesta îl vom sărbători la Craiova într-un mod special, prin conferirea titlului de Cetăţean de Onoare al oraşului. Sper din toată inima ca Majestatea Sa să îl accepte. De ce o facem, care este legătura Regelui Mihai cu oraşul nostru? În primul rând, pe actul de naştere a două instituţii importante craiovene este semnătura sa. Este vorba de Filarmonica „Oltenia” şi de Universitatea din Craiova. Practic, aceste două instituţii, care sunt etalon pentru Craiova, au fost fondate la dorinţa Majestăţii Sale Regele Mihai. Noi ne dorim foarte mult să ne onoreze cu prezenţa fie în cadrul Zilelor „Mihai Viteazul”, care vor fi inaugurate la Craiova între 9 şi 12 mai, fie în cadrul Zilelor Craiovei, care vor avea loc în jurul datei de 1 iunie. Aşteptăm un răspuns din partea Majestăţii Sale».