Reintegrarea socială a persoanelor care au săvârşit fapte penale, fără a primi pedepse privative de libertate, în dezbatere la Craiova

0
415

 Serviciul de Probaţiune Dolj a fost, pe 16 februarie, gazda unei întâlniri regionale, în carul căreia s-au pus bazele unui program amplu, în contextul dezvoltării instituţionale. Manifestarea s-a desfăşurat sub titulatura “Protocolul de Colaborare – Punte între instituţii”. Au participat reprezentanţi ai instituţiilor abilitate în reintegrarea în societate a persoanelor care au săvârşit fapte penale, dar care nu au primit măsuri privative de libertate, sau care se află după eliberarea condiţionată din detenţie. A fost o  discuţie amplă, pe toate palierele şi  , aşa cum am promis, revenim cu amănunte.

Serviciul de Probaţiune, indiferent de zonă, are drept scop reintegrarea în societate a persoanelor care au fost condamnate penal, dar care nu au primit măsuri privative de libertate sau care se află în eliberarea condiţionată. “La întâlnirea de la Craiova, s-au pus bazele unui parteneriat între instituţiile abilitate în aceste demersuri. Avem lângă noi reprezentanţi a mediiclor medicale, academice, de învăţământ preuniversitar, din toate judeţele Olteniei, astfel încât să putem reintegra cât mai multe persoane. Este un început şi suntem convinşi că va avea succes”, a precizat Armand Afremie, şeful Serviciului de Probaţiune Dolj.

Mai sunt paşi de făcut

La întâlnire, au fost prezenţi reprezentanţi de marcă ai instituţiilor partenere în derularea reintegrării în societate a persoanelor care au suferit condamnări penale neprivative de libertate, care au fost eliberate condiţionat sau care au, ca măsură complementară, prestarea unor activităţi în beneficiul comunităţii. “Consilierii de probaţiune au un rol foarte important. Ei fac parte şi din comisiile de eliberare condiţionată, cazuistica fiind complexă. Toate persoanele care se află în situaţia  de reintegrare au nevoie de programe în acest sens. De aceea, s-au pus bazele acestui parteneriat, fiind prezenţi reprezentanţi ai mediului universitar – Universitatea din Craiova, ai celui preuniversitar  – Inspectoratele Şcolare Judeţene şi celei cinci judeţeţe ale Olteniei, ai Spitalelor de Neuropsihiatrie, care au un rol foarte important în acest sens “, a mai spus Armand Afremie. Prezentă la întâlnire, Doina Iancu, şef serviciu în cadrul Corpului de Inspecţie din cadrul Direcţiei Naţionale de Probaţiune, a menţionat : “Iniţiativa de la Dolj este extraordinară şi merită toate felicitările. Noua legislaţie penală a adus un plus în ceea ce priveşte latura educativă, prin lansarea unor cursuri de pregătire a cadrelor şi este o provocare pentru consilierii de probaţiune”. La rândul său, Oana Mădălina Anghel, consilier de probaţiune în judeţul Olt, ambasador, alături de Armand Afremie şi Liliana Lupşica (din Satu Mare) în cadrul  Proiectului “Corecţional (Correctional)” , a declarat : “Este un proiect de 31 milioane de euro, finanţat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014 – 2021 – Programul “Justiţie”. S-au format patru Centre Regionale – Baia Mare, Botoşani, Târgu –  Mureş , Vaslui – atât pentru detenţie cât şi pentru probaţiune. Norvegienii au integrat în proiect atât penitenciarele, cât şi Centrele de Probaţiune, asta dorindu-ne şi noi, iar printre obiective regăsim dezvoltarea resursei umane; îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, prin dezvoltarea infrastructurii; creşterea vizibilităţii în comunitate; dezvoltarea programelor de reintegrare în societate, mai ales în zonele defavorizate economic , cu risc mare de excluziune socială”.

Parteneriate binevenite

Mediul academic craiovean este puternic implicat în acest proiect, în speţă Universitatea din Craiova. “Aceste parteneriate sunt extrem de importante. Universitatea din Craiova s-a implicat şi se implică total în astfel de programe. Prin cadrele noastre, prin studenţii noştri, încercăm să oferim oferte cât mai atractive pentru crearea unor cadre foarte bine pregătite. Teoria fără practică nu ne ajută, de aceea studenţii noştri merg pe acest segment. Ne dorim ca, pentru ei, stagiul de practică să fie făcut în localităţile de unde provin, prin parteneriate încheiate, fără a mai fi nevoiţi să vină la Craiova. Prevenţia este foarte importantă şi pleacă de la învăţământul preuniversitar , ajungînd la cel universitar. Provocările lumii de azi sunt multiple, de la consumul de droguri până la violenţă, care duc la abandon şcolar”, a spus prof. univ. dr. Sorin Damean, prof.univ.dr. Sorin Damean, decan al Facultăţii de Ştiinţe Sociale din cadrul Universităţii din Craiova. Referindu-ne la educaţie şi la aceste parteneriate, prof. Nicoleta Liţoiu, inspector în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, a precizat : “Instituţia pe care o reprezint face parte din aceste parteneriate, care sunt foarte importante. Abandonul şcolar este o realitate, din păcate cruntă. Trebuie să-i readucem la şcoală pe aceşti copii, inclusiv pe cei care au avut probleme cu legea. ISJ Dolj are în derulare programul “A doua şansă”, precum şi alte două proiecte europene. Este vorba despre reintegrarea în învăţământul de masă a celor care nu au absolvit zece clase şi de campania de prevenire a acestor fapte, prin participarea consilierilor şcolari, al căror rol este foarte important”. Mădălina Lăpădat, manager al Spitalului Clinic de Neuropsihiatrie Craiova, a menţionat : “Avem toată deschiderea în acest sens. Vreau să vă spun că persoanele care trebuie să presteze muncă în folosul comunităţii ne-au ajutat foarte mult. Îi ajutăm pe cei care au probleme cu consumul de droguri, care au probleme de sănătate, dar, nu sunt de specialitate, cred că şi legislaţia trebuie modificată. Sunt persoane care au probleme psihice, care prezintă un pericol, dar nu putem interveni”.