“O întâlnire astrală – Constantin Brâncuşi – Dimitrie Gerota”, în dezbatere la Craiova

0
417

Pe 19 februarie 1876, se năştea, la Hobiţa, jud. Gorj, se năştea cel care avea să devină un titan al sculpturii mondiale – Constantin Brâncuşi. A fost legat de Craiova, cea de-a doua sa casă. În ziua de 18 februarie a.c. în incinta Centrului “Constantin Brâncuşi” din Craiova, inaugurat în 2022, în curtea Muzeului de Artă din Craiova, a avut loc o dezbatere publică, după lansarea volumului “O  întâlnire astrală – Constantin Brâncuşi – Dimitrie Gerota”, povestea ecorşeului realizat  de marele sculptor, în urma cu eminentul chirurg Dimitrie Gerota, tot oltean. Lucrarea a fost coordonată de acad. prof.univ. dr. Irinel Popescu. Manifestarea se înscrie în “Zilele Brâncuşi”, în care toate instituţiile de cultură din Craiova şi Din Dolj , şi nu numai , au participat la celebrarea lui Brâncuşi.

Consiliul Judeţean Dolj este implicat total în susţinerea şi promovarea culturii, alături şi de alte instituţii de profil din teritoriu. “În 2022, am inaugurat Centrul “Brâncuşi”. În 2023, am pus bazele, oficial, ale Muzeului “Exilului Românesc”. Astfel de proiecte vor continua. Referindu-ne la manifestarea de astăzi, 18 februarie, aceasta face parte din cele dedicate , timp de o săptămână, marelui sculptor. Cu toţii ne dorim să prezentăm lumii operele lui Constantin Brâncuşi. Despre dezbaterea pe marginea lansării lucrării, vor spune mai multe cei care s-au îngrijit de apariţia sa “, a precizat Cosmin Vasile, preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj.

Constantin Brâncuşi trebuie pus în valoare

Volumul amintit este un proiect al Academiei Române. “Primelei idei au pornit de regretatul academician prof.univ.dr, Răzvan Theodorescu. Era vorba despre un proiect de ţară, prin care să punem în valoare operele lui Brâncuşi. Este o adevărată monografie, pe care ne dorim să o finalizăm în 2026, la 150 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi. Referitor la lucrarea dezbătută astăzi, am vrut să aducem în atenţie colaborarea dintre Constantin Brâncuşi şi eminentul chirurg Dimitrie Gerota, şi el din părţile locului. Pe baza studiilor anatomice făcute de cel din urmă, Brâncuşi a realizat ecorşeul care, între timp a trebuit să fie restaurat. Este o operă a sa din tinereţe. Întâlnirea din cei doi mari oameni a fost, într – adevăr, una astrală. Dar, lucrarea prezentată nu putea fi pusă în aplicare fără un colectiv extraordinar, care a lucrat la aceast “, a precizat academician prof.univ.dr. Irinel Popescu, coordonatorul monografiei. La rândul său, prof. univ.dr. Doina Lemny, Doctor în Istoria Artei, care s-a aplecat foarte mult, de-a lungul carierei , asupra lui Brâncuşi, cercetător, în prezent , la Centrul “Poumpidou” din Paris, a menţionat : “Apariţia şi dezbaterea pe acest volum sunt extraordinare. Brâncuşi trebuie pus în valoare, iar cei care au participat la acest proiect merită felicitări ” .