Sâmbătă, 28 martie 2020, filmul „Între Chin şi Amin”, în regia lui Toma Enache va avea premiera la Cinematograful „Patria” de la ora 19:00.
Născut în comuna Mihail Kogălniceanu din Constanţa, Toma Enache este regizor, actor, poet, jurnalist. El a urmat în paralel două facultăţi, Facultatea de Zootehnie în 1996 şi Facultatea de Regie-Teatru în 1997. Acesta a publicat trei volume de poezie şi mai mult decât atât, au urmat numeroase spectacole de teatru jucate în aromână în ţară şi peste hotare. Tot el este regizorul filmului „Între chin şi amin”, primul film care spune povestea teribilă a programului de reeducare prin tortură din istoria modernă.
„Adevărul a fost ascuns sub preş”
„Este un adevăr nespus de 30 de ani de la căderea comunismului şi de 70 de ani de la începerea atrocităţilor de la Piteşti. >>Între chin şi amin<< este primul film artistic care vorbeşte despre nenorocirile care s-au întâmplat, în România existând 44 de penitenciare şi 72 de lagăre de muncă forţată. Oamenii nu ştiu. Adevărul a fost ascuns sub preș!”, a spus regizorul Toma Enache.
„Reeducarea” celor care nu şi-au lepădat credinţa şi nu au aderat la Partidul Comunist presupunea bătăi şi torturi zilnice. Erau vizaţi mai ales tinerii şi membrii Partidului Naţional Ţărănesc şi Partidului Naţional Liberal, partide interzise. Lor li s-au adăugat susţinătorii legionarilor, ai „Gărzii de Fier” şi evrei. Se încerca transformarea victimelor în călăi. Când metoda a reuşit, cei torturaţi ajungeau la rândul lor să tortureze. „Am filmat foarte mult la Penitenciarul Jilava care păstrează foarte bine imaginea şi atmosfera vremurilor trecute. Cinci săptămâni am filmat acolo, iar apoi am avut nevoie de un rai, de un paradis şi am ales câmpiile cu maci din Caraman, locul unde a copilărit personajul principal tânărul compozitor, Tase Caraman.”, a menţionat regizorul filmului „Între Chin şi Amin”.
Îngeri ai închisorii
„Când mă uit la film şi recunosc că l-am văzut de câteva sute de ori spun>>O, Doamne!<<. Una dintre scenele mele preferate este cea în care Tase, legat fiind la ochi, bătut în puşcărie, îşi aminteşte când era tot legat la ochi, dar de această dată se juca cu logodnica sa pe câmpurile de lângă casă. Nu mai spun de scenele în care îi vedem pe Constantin Cotimanis, Ana Pârvu, Kira Hagi şi multe multe altele.”, a adăugat acesta.
„Cred că muzica este unul dintre elementele cheie ale filmului.”, spune Toma Enache. Filmul îl are în centrul acţiunii pe Tase Caraman, care imediat după logodnă, ajunge în iadul reeducării de la închisoarea Piteşti. Teribilul experiment este condus de temutul comandant Ciumău. Prin credinţă, el supravieţuieşte torturilor şi după eliberare compune o Odă lui Dumnezeu, muzică ce o va salva pe logodnica lui, Lia. Această iubire este ancora de care se agaţă Tase pentru a rezista.
“Între Chin şi Amin” este un omagiu adus tuturor oamenilor care au suferit în temniţele comuniste în perioada 1945-1989, o mărturie despre rezistenţă prin credinţă, despre onoare şi iertare. Săli pline şi foşti deţinuţi politici aplaudaţi minute în şir, poveşti din trecut au fost aduse în actualitate după proiecţia acestui film. „În toate locurile prin care am trecut se vede încă suferinţa prin care au trecut. Sunt în continuare peste tot urmaşi ai celor care au murit în puşcăriile comuniste, urmaşi ai celor care au suferit în acele temniţe.”, a mai spus regizorul filmului. Printre urmaşii celor care au fost victimele Experimentului de la Piteşti îi numărăm pe: George Cuşa – supravieţuitor al reeducării de la Piteşti, Părintele Necula, Octav Bjoza – Preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, Zoe Rădulescu, fiica lui Gogu Puiu, născută în puşcărie. Tatăl ei, şeful luptătorilor anticomunişti din Dobrogea a fost arestat împreună cu toată familia, Ion Băurceanu, căruia una din celulele de la Jilava îi poartă numele, Filip Iorga şi Florin Caragiu, dar şi Danielei Zeca – Buzura, Luciei Hossu – Longin şi lui Dan Piţa.
„Lumea nu mai are reacţie după ce se termină filmul.”
Proiectul alarmant de profund al lui Toma Enache îşi întoarce spectatorii la adevăratele valori. „Cu cât afli mai multe despre Fenomenul Piteşti cu atât te îngrozeşti mai mult! În realizarea filmului am citit foarte multe cărţi pe această temă, am consultat apoi şi mărturiile supravieţuitorilor, în timp ce întâlnirile cu ei au jucat un rol important deoarece m-au făcut să am o viziune clară asupra experimentului.”, a spus Toma Enache. Filmul ajută la înţelegerea trecutului, el având şi rol pedagogic. „Între Chin şi Amin” are ca scop educarea publicului. „Dacă nu păstrăm în memorie ceea ce s-a întâmplat, istoria se va repeta! La ecranizările care au avut loc, oamenii după vizionarea filmului, au început să-şi pună întrebări, iar jocul actoricesc, machiajul, decorul, coloana sonoră, toate au făcut ca publicul să ia parte la experimentul Piteşti.”, a adăugat regizorul.
Reacţia generală imediată a celor care au văzut deja filmul a stat sub semnul frici şi al şocului. „Pentru foarte mulţi filmul are un impact devastator. Lumea nu mai are reacţie după ce se termină filmul.”, a încheiat Toma Enache.
Paşii până la terminarea filmului „Între Chin şi Amin” au fost în întregime cu chin şi amin, de la finanţare şi până la finalizarea proiectului. Nu am fi vorbit la timpul prezent despre acest film dacă Toma Enache nu ar fi avut sprijinul echipei sale.