Grecia a primit ultimatum ca până vineri să solicite prelungirea planului de salvare. Negocierile între miniştrii de Finanţe din zona euro şi Grecia au eşuat luni seara, după mai puţin de patru ore de discuţii. Ministrul olandez de Finanţe, care a prezidat reuniunea, a anunţat că Guvernul de la Atena are termen până vineri să ceară o prelungire a actualului plan de salvare ori acesta va expira, aşa cum s-a stabilit, la sfârşitul lui februarie. Creditorii din zona euro ai Greciei vor prelungirea planului, pentru a oferi Atenei mai mult timp să ajungă la o soluţie pe termen lung. Guvernul elen preferă să recurgă la un împrumut temporar, pentru a continua negocierile în vederea unei modificări a viitoarei modalităţi de finanţare a ţării.
Ministrul grec de Finanţe Yanis Varoufakis şi-a exprimat dezamăgirea faţă de rezultatul reuniunii de luni. “Noi am oferit să ne abţinem de la implementarea programului nostru, pe care am fost aleşi să-l implementăm, pe o perioadă de şase luni, iar tot ceea ce primim în schimb este o promisiune nebuloasă a unei flexibilităţi care nu a fost niciodată detaliată”. Noul Guvern grec , de stânga, a promis în campania din recentele alegeri parlamentare să renunţe la planul de salvare în valoare de 240 de milioane de euro şi la măsurile de austeritate nepopulare. Miniştrii de Finanţe din cadrul Eurogrup nu sunt de acord cu acest lucru.
Grecia a propus un nou program de salvare, care implică un “împrumut-pod” pentru plăţile din ţară, timp de şase luni, şi pentru rambursarea sumei de şapte miliarde de euro reprezentând obligaţiuni care urmează să devină scadente. Cea de a doua parte a planului ar conduce la refinanţarea datoriei ţării. Însă impasul de luni provoacă îndoieli cu privire la viitorul Greciei în zona monedei unice.