Preşedintele rus Vladimir Putin, omologul său ucrainean, Petro Poroşenko şi cancelarul german Angela Merkel s-au întreţinut telefonic ieri dimineaţă pe tema conflictului din estul Ucrainei. Cei trei lideri au decis asupra unor „măsuri concrete” destinate să permită observatorilor Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) să monitorizeze respectarea încetării focului în estul Ucrainei. S-a convenit asupra unor măsuri concrete care să permită OSCE să monitorizeze situația din teren. Echipa de observatori OSCE însărcinată cu monitorizarea respectării armistițiului nu a putut să ajungă la Debalțeve, din cauza ostilităților în desfășurare, iar retragerea armamentului greu nu a început în cursul nopții de luni spre marți, aşa cum se convenise în cadrul acordului Minsk 2.
Între timp, responsabili ai guvernului de la Kiev și rebelii proruși s-au acuzat reciproc că ar fi împiedicat retragerea armamentului greu de pe linia frontului, în estul Ucrainei.
„Cancelarul Angela Merkel și președintele ucrainean au făcut apel” la omologul lor rus Vladimir Putin „să-și exercite influența asupra separatiștilor” proruși „pentru ca ei să înceteze focul”.
Misiunea OSCE în estul Ucrainei a precizat luni că armistițiul este în general respectat, cu excepția unor atacuri separate, referindu-se la o serie de incidente produse în Lugansk, Donețk, Severodonețk și Debalțeve.
Situația cea mai gravă s-a înregistrat la Debalțeve, unde separatiștii susțin că au încercuit armata ucraineană – peste 6.000 de militari – în timp ce Statul Major ucrainean infirmă aceste date și susține că trupele guvernamentale resping atacurile lansate de insurgenți.