Impactul crizei refugiaţilor asupra copiilor este fără precedent

0
567

Sute de mii de oameni au traversat anul trecut Marea Mediterană către statele europene. Zeci de mii de copii, de femei însărcinate şi nou-născuţi fug în continuare de război şi de violenţă. Toţi aceşti oameni au nevoie de hrană, îmbrăcăminte, asistenţă sanitară, adăposturi, precum şi produse de igienă personală. Mai mult, copiii au nevoie de spaţii sigure, în care să fie protejaţi, să se poată juca şi să poată merge la şcoală. În aceste condiţii, World Vision International a participat la sfârşitul săptămânii la o masă rotundă în Italia, la Palermo, dedicată nevoii de a proteja copii refugiaţilor şi migranţilor care sosesc în UE.

Evenimentul a fost coorganizat de Inter-Grupul Parlamentului European dedicat Drepturilor Copilului şi UNICEF, fiind prezenţi reprezentanţi ai instituţiilor relevante ale UE cum ar fi Frontex, ai Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) şi ai ministerelor naţionale ale Greciei şi Italiei şi alte organizaţii non-guvernamentale orientate spre drepturile copilului.

„Până în prezent, în jur de 500 de băieţi şi fete şi-au pierdut viaţa pe mare”, a precizat directorul de advocacy al Biroului World Vision de pe lângă UE, Deirdre de Burca. „Mulţi alţii şi-au pierdut rude, şi-au lăsat în urmă casele şi comunitaţile. Aceşti oameni au suferit traume profunde în timpul călătoriilor pe mare, iar odată ajunşi în Europa au găsit mai multe graniţe închise peste noapte. Anul 2015 va rămâne în istorie prin intermediul imaginii sfâşietoare a copilului lipsit de viaţă pe o plajă din Turcia. A fost anul în care sute de mii de copii şi familiile lor şi-au părăsit căminele, plecând într-o călătorie plină de speranţă spre Europa. A fost un an care a confirmat, din păcate, că această criză este, de asemenea, o criză a copiilor”.

UE şi statele membre vor asigura protecţia deplină a copiilor care sosesc în Europa

World Vision susţine că dacă UE şi statele sale membre nu sunt dispuse să ia măsuri imediate pentru a spori protecţia copiilor refugiaţi şi migranţi care caută adăpost în Europa, vieţile altor sute de mii copii vor fi distruse. Organizaţia consideră că „Apelul pentru copii de la Palermo” va reprezenta un set important de linii directoare pentru UE şi statele membre care va asigura protecţia deplină a copiilor vulnerabili care sosesc în Europa.

„Scopul acestui eveniment este de a sensibiliza întreaga Europă asupra nevoilor de protecţie a copiilor în contextul crizei refugiaţilor în UE”, spune de Burca. «În cadrul acestei mese rotunde se vor identifica provocările şi riscurile cu care se confruntă copii refugiaţi care ajung în UE. Se va lansa, de asemenea, „Apelul pentru copii de la Palermo” cu scopul de a le asigura refugiaţilor şi copiilor migranţi protecţia drepturilor în această criză. Totodată, se vor identifica măsuri concrete pentru ca viitoarele pachete legislative să fie adoptate ca parte a Agendei UE privind migraţia».

Un milion de oameni au traversat Mediterana, în 2015

La nivel internaţional, World Vision le-a oferit constant sprijin refugiaţilor sirieni încă din martie 2011. În tot acest timp, peste 2 milioane de persoane au beneficiat de hrană, apă, produse de igienă şi sprijin pentru continuarea educaţiei copiilor. World Vision lucrează cu refugiaţii sirieni din taberele special amenajate în Liban şi Iordania, fiind prezentă inclusiv în Siria şi Irak.

În ultimul an, reprezentanţii World Vision International au participat activ la sprijinirea refugiaţilor care au ajuns în Serbia. Aceştia au distribuit pachete cu apă potabilă şi produse alimentare, precum şi produse de igienă personală. La fiecare sfârşit de săptămână, echipe World Vision special pregătite pentru astfel de situaţii au mers în taberele de refugiaţi şi au stat de vorbă cu copiii afectaţi de această criză.

Anul trecut aproape un milion de oameni au traversat Mediterana ca refugiaţi şi migranţi, iar conflictele din Siria şi din alte ţări continuă să genereze o suferinţă umană fără precedent.

World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. Asociaţia se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii.