Peste 20.000 de doljeni riscă să rămână nevaccinaţi împotriva gripei în plin sezon rece după ce reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au decis să stopeze campania gratuită de imunizare a populaţiei. Deşi fac parte din categoriile considerate „la risc”, bătrânii, copiii sau bolnavii cronic nu vor mai beneficia de dozele de vaccin întrucât acestea urmează să fie retrase din cabinetele medicilor de familie şi apoi distruse. În aceste condiţii, singura soluţie, şi aceea doar pentru cei care îşi permit, este de a achiziţiona din farmacii vaccinul, dar contra cost.
Chiar în mijlocul iernii, mai-marii din Ministerul Sănătăţii au constatat cu surprindere că dozele de vaccin antigripal produse de Institutul Cantacuzino nu mai sunt bune, deşi pentru achiziţionarea lor s-au plătit deja 10 milioane de lei. Chiar dacă au dat asigurări, bazându-se probabil pe propria intuiţie, că nu există niciun pericol în legătură cu declanşarea unei epidemii de gripă – motiv suficient să lase întreaga ţară fără vaccinuri – în ultimele zile temperaturile au scăzut mult sub zero grade. Iar odată cu schimbarea vremii şi pericolul de intensificare a circulaţiei virusurilor a devenit mult mai mare. În ciuda acestui fapt, peste 350.000 de doze de vaccin antigripal vor fi distruse, motivul invocat fiind acela că în urma analizelor efectuate la mai multe serii de fiole s-au constatat neconformităţi. Mai exact, s-a descoperit „o concentraţie mai mică decât cea normală a tulpinei B” la peste 700.000 de doze.
Bătrânii şi bolnavii cronic sunt cei mai expuşi
Decizia Ministerului Sănătăţii îi afectează, în primul rând, pe cei care în mod normal ar fi trebuit să beneficieze gratuit de vaccinare antigripală. Mai exact, acele categorii de populaţie cu risc mai ridicat de îmbolnăvire. Printre acestea, persoanele aflate în evidenţele medicale cu afecţiuni pulmonare, cardiovasculare, cu boli metabolice, renale, astm bronşic şi diabet zaharat. Tot gratuit ar fi trebuit să se vaccineze şi cadrele medicale sau personalul auxiliar din unităţile sanitare, respectiv adulţii şi copiii care sunt internaţi în instituţii de ocrotire socială şi persoanele cu vârsta peste 65 de ani. O parte s-a şi vaccinat, iar pentru ei specialiştii spun că nu există riscul apariţiei unor efecte adverse. Singura problemă este aceea că vaccinul nu mai oferă protecţie totală împotriva gripei, având în vedere că are o concentraţie mai mică decât ar trebui pe una din tulpini.
În Dolj vor fi distruse peste 20.000 de doze
Pentru acest sezon, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a primit de la Ministerul Sănătăţii 32.396 de doze, aproape 12.000 dintre ele fiind folosite deja. Cu toate acestea, în cabinetele medicilor de familie încă se mai găsesc aproape 19.000 de fiole de vaccine ce vor trebui retrase şi apoi distruse. Într-o primă fază, în judeţul Dolj au fost distribuite către cabinetele medicilor de familie şi către unităţile sanitare 6.500 de doze de vaccin, cantitate care s-a dovedit a fi total insuficientă din moment ce aceasta a fost epuizată în doar o lună. În aceste condiţii, încă 25.000 de doze au fost distribuite către DSP Dolj de la Ministerul Sănătăţii. De altfel, chiar autorităţile sanitare doljene estimaseră că ar fi fost nevoie de aproximativ 35.000 de doze pentru a acoperi fie şi numai imunizarea populaţiei aflată în categoriile de risc.
Până în acest moment, în întreaga ţară peste 595.000 de români cu risc ridicat de îmbolnăvire au fost vaccinaţi gratuit în cadrul campaniei de imunizare iniţiată de Ministerul Sănătăţii.
Vaccinarea era cea mai eficientă metodă împotriva gripei
În lipsa celei mai eficiente metode de prevenire a gripei – vaccinarea antigripală – medicii recomandă populaţiei, pentru evitarea îmbolnăvirilor, ca în perioadele cu fluctuaţii frecvente de temperatură să respecte regulile de igienă. Printre acestea se numără spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă. De asemenea, printre sfaturi se numără şi acela de a nu lua antibiotice din proprie iniţiativă, întrucât acestea scad imunitatea organismului, având ca efect prelungirea bolii.