Klaus Iohannis: Îmi doresc să se spună despre 2015 că a fost anul în care a început schimbarea modului de a se face politică în România

0
354

Preşedintele Klaus Iohannis a spus, în discursul susţinut, la un an de mandat, în plenul reunit al celor două Camere, că şi-a dorit ca 2015 să fie anul recâştigării normalităţii, arătând că în doar un an a devenit un lucru firesc să existe consultări preşedinte- partied – societate civilă. De asemenea, Iohannis a declarat că reconstrucţia încrederii în clasa politică este marea miză a anului 2016, fiind nevoie de o schimbare profundă, în condiţiile în care între politic şi societate nu e voie să existe o prăpastie.

„Am ţinut să fiu în faţa dumneavoastră la un an de la preluarea mandatului nu pentru a face un bilanţ sec, ci ca gest de normalitate democratică. Am vorbit atunci despre direcţiile majore pentru România, despre schimbările de principiu pe care le asum în modul de a face politică, în relaţia cu instituţiile, cu cetăţenii. Convingerea mea profundă este că marile proiecte ale unei naţiuni se pot realiza doar dacă se sprijină pe norme de politică asumate. Acest fundament avea nevoie de reconstrucţie. Am dorit ca 2015 să fie anul recâştigării normalităţii în interior şi în exterior. În plan intern, prima mea promisiune a fost un altfel de a face politica, fără scandal, cu respect şi seriozitate. Am considerat că acest lucru începe şi cu presedintele, al cărui rol e să fie generator nu de tensiune, ci de echilibru….”, a spus preşedintele Iohannis.

Despre realizările pe plan intern în anul 2015

Şeful statului a spus că anul 2015 a demonstrat că se poate obţine un acord larg pe subiecte publice şi că un asemenea accord nu rămâne doar pe hartie. Prima acţiune a fost acordul pentru creşterea bugetului pentru apărare la 2% din PIB până în 2017. Bugetul pe anul 2016 prevede o primă etapă de creştere, astfel încât în 2017 acordul să fie respectat. Tot de o largă majoritate s-a bucurat şi strategia naţională de apărăre, care e azi un document fundamental ce defineşte obiectivele majore ale ţării noastre. „Pentru prima dată am inclus aici aspecte ce ţin de educaţie şi sănătate, de păstrarea identităţii naţionale sau de protejare a patrimoniului. România puternică e mai mult decât un deziderat, e un proiect naţional pe care îl construim deja. Restabilirea normalităţii în politica internă a însemnat şi un alt tip de raportare la Constitutie şi la legi. Mă bucur să constat că în cazuri importante, pentru cel al Codului Fiscal, a existat disponibilitatea de a se apleca cu atenţie asupra textului legii. Pe de altă parte, două lucruri fundamentale încă lipsesc: dezbaterea şi rigoarea…”

Despre realizările pe plan extern în anul 2015

Iohannis a vorbit şi despre restabilirea prestigiului României pe plan exterior precum şi despre întărirea parteneriatelor noastre strategice. 2015 fiind un an în care nu doar am confirmat, ci am adâncit şi transpus in acţiuni concrete optiunile majore ale politicii externe. „Vizitele externe, precum şi primirea în Romania a numeroşi sefi de stat şi de guvern, au avut menirea de a da ţării o voce mai puternică, de a întări relatiile cu aliaţii, de a ne apropia de state din regiune. Am avut câteva obiecte clare: consolidarea şi extinderea parteneriatului cu SUA, întărârea parteneriatelor strategice cu statele membre ale Uniunii Europene, ţări precum Franţa, Polonia, Germania, Spania, Marea Britanie şi Turcia, consolidarea raporturilor cu ţări din vecinătate, precum Ungaria, Serbia sau Bulgaria. România este o ţară respectată în UE şi in NATO, care e gata să-şi asume responsabilităţi. Am gazduit reuniunea statelor din Europa central şi de Est…”

Iohannis: Cea mai tragică lecţie a anului 2015 se numeşte Colectiv

Klaus Iohannis a spus că cea mai tragică lecţie a anului 2015 este evenimentul de la Colectiv, iar marea miză în 2016 va fi reconstrucţia încrederii în clasa politică. „Evenimentul care a îndurerat o naţiune întreagă a scos la iveală problemele a multor sisteme, unele perpetuate de ani de zile. „Sunt lucruri pe care nu avem dreptul moral să le dăm uitării şi concluzii care trebuie să ne determine să acţionăm şi să fim responsabili. Cea mai dură concluzie este aceea că pur şi simplu corupţia ucide că se pot pierde vieţi nevinovate dacă nu respectăm legi şi reguli şi dacă noi ca societate închidem ochii la încălcarea lor”.