E arestat la domiciliu! Poliţist doljean acuzat că a „mătrăşit” un dosar penal pentru… 600 de lei

0
465

Un agent de la Postul de Poliţie Pieleşti a fost trimis în judecată, în stare de arest la domiciliu, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, instigare la mărturie mincinoasă, fals intelectual şi uz de fals. În acelaşi dosar este judecat un alt bărbat, tot arestat la domiciliu, pentru trafic de influenţă, complicitate la abuz în serviciu şi mărturie mincinoasă. Cei doi sunt acuzaţi că, în schimbul unor sume de bani, au „aranjat” dosarul unui bărbat cercetat pentru furt de combustibil, poliţistul învăţându-i ce să facă şi ataşând la dosar declaraţii şi acte false, astfel că, la final, a propus în dosar neînceperea urmăririi penale. Şi toate astea pentru 600 de lei…

Pe 15 octombrie a.c., în baza ordonanţei de reţinere emise de procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, erau introduşi în arestul IPJ Dolj pentru 24 de ore agentul de poliţie Viorel Constantin, de 42 de ani, de la Postul de Poliţie Pieleşti, şi Vasile Cărămidă, de 41 de ani, persoană fără calitate specială, acuzaţi de luare de mită, complicitate la luare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual şi mărturie mincinoasă. Anchetarea celor doi fusese demarată încă de anul trecut, de ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj şi procurorul desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalului Dolj, în urma denunţului unui bărbat care beneficiase de ajutorul celor doi, dar care se săturase să i se tot ceară bani.

Potrivit rechizitoriului întocmit în cauză de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, din probele administrate a rezultat că făptuitorul Cărămidă Vasile, din Pleniţa, a intervenit pe lângă agentul de poliţie Viorel Constantin, pentru ca acesta să-şi încalce obligaţiile de serviciu, în sensul de a nu angaja răspunderea penală a lui Tudor Dan Barbu, cercetat de agentul de poliţie pentru comiterea infracţiunii de furt de combustibil. Barbu sustrăsese motorină de la firma Miltiv, la care era angajat, Constantin Viorel, agent de poliţie în cadrul Postului de Poliţie Pieleşti, întocmise pe numele său dosar penal pentru comiterea infracţiunii de furt şi chiar înregistrase dosarul la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, dar când l-a abordat Cărămidă, care i-a spus că hoţul este dispus să plătească pentru a scăpa de dosar, n-a stat prea mult pe gânduri şi s-a apucat de „fabricat” probe.

A pus la dosar probe şi declaraţii false

I-a trimis pe Vasile Cărămidă şi pe Tudor Dan Barbu, împreună cu un martor, la staţia PECO Eurogenetic Balş, de unde au procurat un bon de motorină echivalent cantităţii sustrase de făptuitor pentru a fi depus la dosarul cauzei. Mai mult, l-a învăţat pe Cărămidă să declare în mod mincinos că făptuitorul a cumpărat motorina pentru el, primind şi suma de bani necesară. Pe baza demersurilor de mai sus, prin referatul din 27.03.2013 agentul de poliţie Constantin Viorel a propus neînceperea urmăririi penale, soluţia fiind însuşită de către procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova care a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de Barbu Tudor Dan prin rezoluţia nr. 13622/P/2012 din 07.05.2013

Pentru obţinerea unei soluţii favorabile, denunţătorul (n.r. – Barbu) a dat, prin intermediul lui Cărămidă Vasile, la solicitarea acestuia, suma totală de 700 lei, reprezentând salariul său pe o lună, din care, Cărămidă Vasile a reţinut pentru sine suma de 100 lei, înmânându-i poliţistului suma de 600 lei, pentru rezolvarea favorabilă a cauzei penale. De asemenea, poliţistul şi-a însuşit şi cantitatea de 40 litri motorină pe care a ridicat-o de la Barbu Tudor Dan cu ocazia constatării infracţiunii, combustibil ce trebuia să fie restituit către S.C. Mitliv S.R.L. Craiova, prejudiciată prin infracţiunea constatată, întocmind în fals dovezi de ridicare/restituire către martorul denunţător Barbu Tudor Dan, se arată în rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj.

Potrivit anchetatorilor, faptele comise de agentul de poliţie Constantin Viorel şi Cărămidă Vasile, prin care s-a realizat favorizarea făptuitorului, sunt de un pericol social extrem de ridicat, motiv pentru care s-a luat măsura reţinerii lor pe 24 de ore.

După ce poliţistul şi cel care l-a ajutat au petrecut o noapte în arestul IPJ Dolj, pe 16 octombrie judecătorii de la Tribunalul Dolj au respins propunerea Parchetului de arestare preventivă a inculpaţilor, dispunând faţă de ei măsura arestului la domiciliu. Luna trecută Vasile Cărămidă şi Viorel Constantin au fost trimişi în judecată, în stare de arest la domiciliu, următorul termen al procesului fiind stabilit pentru 18 decembrie a.c.