Şpaga în sistemul sanitar, recunoscută de doar 6% din cadrele medicale

0
369

Valoarea medie a plăţilor informale condiţionate (a şpăgii) în sistemul de Sănătate din România este de 424 de lei, potrivit unui studiu publicat de Federaţia Solidaritatea Sanitară efectuat pe un eşantion reprezentativ de 2.376 de angajaţi din sistemul sanitar românesc.

Doar 6% dintre respondenţi au recunoscut existenţa acestui fenomen în spitalele din România, valoarea medie a sumelor obţinute în cazul condiţionării actului medical fiind calculată la 424 lei. Pe de altă parte, 37% dintre respondenţi au recunoscut existenţa unor „plăţi informale voluntare făcute de pacienţi către personal”, cuantumul mediu al acestora fiind calculat la 166 de lei.

Sistemul plăţilor informale este considerat „inechitabil”

Majoritatea salariaţilor care au indicat existenţa plăţilor informale consideră chiar inechitabil „sistemul plăţilor informale”. Potrivit studiului, principalii beneficiari ai plăţilor informale ar fi medicii, urmaţi de asistenţii medicali. Majoritatea medicilor consideră că beneficiază de plăţile informale/onorariu medicii şi asistenţii în timp ce majoritatea asistenţilor consideră că beneficiază doar medicii. Pe de altă parte, 50,3% dintre respondenţi consideră că sistemul plăţilor informale trebuie înlocuit de un sistem eficient de asigurări de sănătate, care să genereze finanţarea suplimentară a sistemului sanitar, respectiv posibilitatea unei salarizări corespunzătoare. Dacă adăugăm şi respondenţii care cred că plăţile informale ar trebui să fie pur şi simplu eliminate, se ajunge la un procent de 72% dintre respondenţi care doresc eliminarea plăţilor informale, sub o formă sau alta.

Bolnavii, nevoiţi să-şi cumpere medicamente necesare tratamentului

Doar 28% dintre respondenţi consideră necesară oficializarea plăţilor informale, marea lor majoritate indicând însă faptul că o astfel de variantă ar trebui dublată de mecanisme care să asigure distribuirea lor echitabilă. În ceea ce priveşte cumpărarea medicamentelor şi a materialelor sanitare de către pacienţi, 45% dintre respondenţi au evidenţiat faptul că bolnavii sunt nevoiţi să-şi cumpere medicamente necesare tratamentului. Valoarea medie a costurilor suportate de pacienţi (indicată doar de respondenţii care au menţionat existenţa unor astfel de situaţii) este de 136 lei. Aproximativ 37% dintre respondenţi indică faptul că la locul lor de muncă pacienţii sunt nevoiţi să-şi cumpere materiale sanitare. Valoarea medie a costurilor suportate de pacienţi (indicată doar de respondenţii care au menţionat existenţa unor astfel de situaţii) este de 128 lei.