Concert aniversar la Filarmonica „Oltenia”, cu același repertoriu ca în urmă cu 109 ani

0
474

Lucrările de Haydn, Elinescu şi Saint-Saëns care au făcut parte, în 1904, din programul concertului inaugural al Societăţii Filarmonice din Craiova – ce atesta înființarea actualei Filarmonicii „Oltenia” – vor răsuna și astă-seară, după 109 ani. Evenimentul aniversar este prezentat de Orchestra Simfonică a instituției, condusă de dirijorul I. Ionescu-Galați, și de soliștii Ciprian Ion (flaut) și Simina Croitoru (vioară). Concertul începe la ora 19.00, iar biletele costă 20 de lei și, pentru elevi, studenți, pensionari, 15 lei.

I. Ionescu-Galați

La 19 iunie 1904 lua ființă Societatea Filarmonică din Craiova, iar la 17 decembrie în acelaşi an avea loc primul concert public cu orchestră şi cor, sub conducerea dirijorilor C. Gaudy şi Elie Mihăilescu, solişti fiind Valeria Graepel şi I. G. Mayer. Evenimentul din urmă cu 109 ani atesta înfiinţarea actualei Filarmonici. Se interpreta atunci – ca și în această seară – Simfonia nr. 1 în Re major de Joseph Haydn, Scenă pastorală română pentru flaut şi orchestră de Petre Elinescu, „Havanaise” în Mi major pentru vioară şi orchestră, op. 83 de Camille Saint-Saëns și Suita a II-a de jazz de Dmitri Şostakovici. Cadrul legal de existență a Filarmonicii de Stat „Oltenia” a fost creat prin Legea nr. 131/17 aprilie 1947, adoptată de Adunarea Deputaţilor şi promulgată de Regele Mihai I.

Conducerea muzicală a concertului aniversar de astăzi aparține dirijorului I. Ionescu-Galaţi, „muzician complex, cu o carte de vizită internaţională pe care puţini dirijori români o egalează”, după cum aprecia muzicologul Viorel Cosma. A urmat cursurile Conservatorului „Ciprian Porumbescu”, pe parcursul studiilor obţinând, prin concurs, Bursa „Enescu”. După absolvire a devenit membru în Orchestra Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti, alături de care, ca solist, a apărut în numeroase concerte simfonice şi camerale. În paralel, a urmat cursuri de dirijat și a obţinut o bursă la Paris oferită de Guvernul francez, studiind, timp de trei ani, dirijatul de orchestră la École Normale Supérieure de Musique. Imediat după absolvire, în 1968, obținea postul de dirijor al Filarmonicii din Braşov, statut pe care l-a deținut timp de mai bine de 40 de ani. În anul 1970, I. Ionescu-Galaţi devenea bursier al Departamentului de Stat American, urmând cursuri de perfecţionare la New York şi la Philadelphia „Curtis Institute”. Bucurându-se de aprecieri din partea criticilor de specialitate, atât din ţară, cât şi din străinătate, a fost invitat să susţină concerte în compania unora dintre cele mai prestigioase orchestre. În prezent este director onorific şi dirijor al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti și dirijează adesea Galele „PROMS Bucharest”. Este Cetăţean de Onoare al oraşelor Ploieşti, Braşov, Târgu Mureş şi membru de onoare al Academiei „Sazuki” (Tokyo, Japonia). În anul 2002 îi revenea Marele Premiu al Criticii Muzicale, iar în 2004 a fost distins de preşedintele României cu Ordinul „Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer”.

Soliștii serii sunt doi tineri muzicieni ale căror nume au mai figurat pe afișele concertelor Filarmonicii „Oltenia”. Flautistul Ciprian Ion (n. 1975, Ploiești) a urmat cursurile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, iar din anul 2000 este artist instrumentist în Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Oltenia”. Violonista Simina Croitoru (n. 1990, București) este studentă la aceeași Universitate Naţională de Muzică, unde studiază vioara cu tatăl său, profesorul Gabriel Croitoru. Școlii românești i-a adăugat un an la „Hochschule für Musik” (Weimar, Germania), unde a studiat vioara cu Friedrich Eichhorn.

 

Elevul Răzvan Alexandru Piciu, ales manager pentru o zi!

A fost desemnat câştigătorul Concursului «Manager pentru o zi la Filarmonica „Oltenia”»! Se numește Răzvan Alexandru Piciu, este elev în clasa a VI-a B la Şcoala Gimnazială „Traian” și va fi învestit în funcție chiar astăzi, de ziua instituției! Concursul s-a adresat elevilor din clasele gimnaziale și s-a desfăşurat între 2 și 13 decembrie, perioadă în care 16 copii au trimis pe adresa Filarmonicii „Oltenia” o prezentare cuprinzând ideile lor despre importanţa muzicii clasice pentru educaţia tinerei generaţii și rolul Filarmonicii „Oltenia” în viaţa culturală a oraşului Craiova. Toți concurenții vor fi răsplătiți cu o invitaţie de trei locuri la concertul extraordinar de colinde ce va fi susținut de Corala Academică a instituției (dirijor: Diodor Nicoară – Timișoara), vineri, 20 decembrie, de la ora 19.00.