Filarmonica „Oltenia” şi-a răsplătit artiştii cu titlul de „Membru de Onoare”

0
886

În contextul sărbătoririi celor 108 ani de activitate artistică, Filarmonica „Oltenia” şi-a răsplătit foşti şi actuali artişti cu titlul de „Membru de Onoare”, distincţiile fiind înmânate de managerul Vlad Drăgulescu şi de muzicologul Gheorghe Fabian în cadrul unei festivităţi care a precedat concertul de vineri seara. Zilele de sărbătoare sunt şi prilej de a le (re)aminti craiovenilor cele mai importante momente din viaţa instituţională, printr-o expoziţie documentară deschisă în foaier. Afişe de la spectacole, festivaluri ori concursuri din ţară şi străinătate, fotografii din concerte – între care unul susţinut, în 1960, de Orchestra „Doina Olteniei”, cu Maria Lătăreţu în prim-plan –, vechi discuri înregistrate la Electrecord, Cartea de Onoare, cu dedicaţiile violonistului Eugen Sârbu ori cea de la 1958 a dirijorului şi compozitorului Constantin Bobescu dau fiecăruia dintre noi posibilitatea de a recupera memoria vremurilor de altădată, cu strălucirea şi rafinamentul lor.

Reper valoric definitoriu pentru evoluţia vieţii culturale a Craiovei, alături de alte prestigioase instituţii artistice, Filarmonica „Oltenia” a transformat într-o tradiţie, cel puţin în ultimii ani, marcarea momentelor 17 decembrie 1904, atunci când a avut loc primul concert public, cu orchestră şi cor, al Societăţii Filarmonice, înfiinţată la 19 iunie, în acelaşi an, şi 17 aprilie 1947, când Regele Mihai I a promulgat Legea nr. 131, prin care lua fiinţă Orchestra Filarmonică „Oltenia”.

Semn al respectului şi aprecierii activităţii pe scena de concert craioveană

Între manifestările aniversare de anul acesta s-a înscris şi festivitatea de acordare a titlului de „Membru de Onoare” al instituţiei unor foşti şi actuali artişti, ca semn al aprecierii şi respectului activităţii acestora, de ani, poate chiar zeci de ani, pe această scenă. Distincţiile au revenit maestrului Modest Cichirdan – dirijor, director general între anii 1986-1990, muzicologului Gheorghe Fabian – consultant artistic, fost director general şi artistic, violonistului Aurel Piculeaţă – concertmaestru, artiştilor instrumentişti Paul Stoenescu – şef partidă violoncel, Alexandru Pîrlea – şef partidă contrabas, Pompiliu Stăncescu – şef partidă oboi, Vasile Ţicu – şef partidă oboi (corn englez), Dumitru Trifănescu – şef partidă clarinet, Ion Nicolcioiu – şef partidă fagot, Ion Rusescu – şef partidă fagot, Vasile Bordenciu – şef partidă corn, Gheorghe Dondoe – şef partidă corn, Ion Vărzaru – şef partidă trombon, Daniel Wesmaş – şef partidă percuţie.

Cele mai importante momente din viaţa instituţiei, în imagini şi documente

Alături de această festivitate şi de concertele aniversare din perioada 7-20 decembrie, expoziţia documentară «Filarmonica „Oltenia” în imagini» este un alt eveniment din programul prin care sunt sărbătorite împlinirea a 108 ani de la primul concert al Societăţii Filarmonice din Craiova şi 65 de ani de la înfiinţarea Filarmonicii de Stat „Oltenia”. Pe cât de interesante, pe atât de preţioase sunt exponatele, care (re)amintesc craiovenilor cele mai importante momente din viaţa instituţională.

«Este o expoziţie pe care am alcătuit-o din ceea ce aveam la îndemână. Sigur că documente din istoria Filarmonicii „Oltenia” sunt foarte multe şi, fără îndoială, într-o viitoare expoziţie vom putea mai selectiv şi mai amplu reflecta toată istoria, cel puţin de la 1947 încoace. Prin exponatele de-aici sunt punctate, după părerea mea, principalele momente din „naşterea” Filarmonicii craiovene», a menţionat, la deschidere, muzicologul Gheorghe Fabian, care, de altfel, a şi realizat, cu acest prilej, un scurt parcurs istoric al existenţei instituţiei.

De la „proiectul pentru înfăţişarea unui orchestru orăşenesc” al lui Alexandru Flechtenmacher…

Astfel, regăsim printre exponate „Proiectul pentru înfăţişarea unui orchestru orăşenesc pentru oraş Craiova”, adică memoriul înaintat municipalităţii, la 1958, de compozitorul şi dirijorul Alexandru Flechtenmacher, în care acesta argumenta necesitatea înfiinţării unei Societăţi Filarmonice în oraşul nostru. Alături – o copie a afişului concertului din 17 decembrie 1904 şi o fotografie, de la 1905, a membrilor Societăţii Filarmonice din Craiova. „Extraordinară întreprindere, am putea spune la ora actuală, care a adunat laolaltă oameni deosebiţi, iubitori de muzică şi care, în acelaşi timp, făceau şi muzică în cercuri restrânse, în special muzică de cameră”, remarca Gheorghe Fabian.

Este prezentată, de asemenea, Legea nr. 131/1947, adoptată de Adunarea Deputaţilor şi promulgată de Regele Mihai I, prin care lua fiinţă Filarmonica „Oltenia” din Craiova şi, odată cu ea, Filarmonica „Banatul” din Timişoara. O semnificaţie aparte o are şi invitaţia la festivitatea inaugurării noului sediu, „din Calea Lenin, 52, în ziua de 31 martie 1957, orele 11 dim.”, precum şi la concertul festiv care a avut loc cu acea ocazie. Este vorba, desigur, de actualul sediu al Filarmonicii „Oltenia”, din Calea Unirii nr. 16, în care instituţia îşi desfăşoară activitatea, iată, de 55 de ani.

…la dedicaţii în Cartea de Onoare, fotografii cu Maria Lătăreţu ori discuri de la Electrecord

Înfiinţarea pe lângă Filarmonică a Orchestrei „Doina Olteniei” este un alt moment important, „surprins” într-o fotografie dintr-un concert din anul 1960, cu Maria Lătăreţu în prim-plan. „Ca şi alte filarmonici din ţară, şi cea din Craiova avea pe lângă ea o orchestră folclorică, ce realiza turnee naţionale, cu cei mai prestigioşi solişti vocali şi instrumentişti ai vremii”, a explicat Gheorghe Fabian. Vechi discuri înregistrate la Electrecord, o dedicaţie în Cartea de Onoare aparţinând muzicianului Constantin Bobescu, datată 15 martie 1958, ori o fotografie a Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „Oltenia” de la 1967 vin şi ele să redea strălucirea vremurilor de altădată, cu evenimentele ei artistice caracterizate de distincţie şi sobrietate.

Într-o altă vitrină, craiovenii care vor trece, în aceste zile, pragul Filarmonicii vor regăsi o părticică din „istoria recentă”: afişe de la spectacole, festivaluri ori concursuri din ţară şi străinătate, pliante şi caiete-program, precum cel al Festivalului Tinerilor Dirijori – ediţia a XV-a, 18-20 iunie 1993, fotografii, CD-uri, lucrarea «Centenar Filarmonica „Oltenia” Craiova», realizată de Alexandru Firescu şi Radu Jianu (Editura „Sitech”, 2004), Cartea de Onoare deschisă la pagina cu semnătura violonistului Eugen Sîrbu şi alte fragmente de referinţă din existenţa acestei instituţii, cândva intens trăite de cei de-o vârstă, iar pentru cei mai tineri, poate doar încă o filă de istorie…

Dedicat Zilelor Filarmonicii „Oltenia” este şi colocviul de istoriografie «Viaţa muzicală a Craiovei – ieri şi azi», care are loc chiar astăzi – ziua în care se împlinesc 108 ani de la primul concert al Societăţii Filarmonice din Craiova –, ora 12.00, în Sala „Filip Lazăr” a instituţiei. „O temă atât de cuprinzătoare şi de importantă pentru destinul cultural al urbei noastre impune, sine qua non, participarea instituţiilor de profil din municipiul Craiova”, spune muzicologul Gheorghe Fabian, care va fi moderatorul întâlnirii. Astfel, invitaţi au fost reprezentanţi ai Teatrului Liric „Elena Teodorini”, Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”, Liceului de Artă „Marin Sorescu”, Departamentului de Arte al Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii din Craiova, Şcolii de Arte „Cornetti” şi, desigur, Filarmonicii „Oltenia”.