Pasajul subteran, lucrare “îngheţată”

3
443

Pasajul de sub strada “Arieş” nu mai începe în acest an. Edilii craioveni au recunoscut că lucrarea, care ar fi urmat să fie deschisă în această toamnă, va fi lăsată pentru primăvara lui 2012. Tot atunci va fi demarată şi acţiunea de demolare a celor două imobile pentru lărgirea amplasamentului în zonă.

Cele două pasaje, cel suprateran şi cel subteran, nu au şanse să se mai întâlnească în acest an. Primarul Craiovei, Antonie Solomon, a recunoscut că execuţia trecerii pe sub strada „Arieş”, care era programată să fie începută din această toamnă, a fost lăsată pentru anul viitor. “Pasajul subteran va fi început de anul viitor. E mult mai bine atunci decât acum, când se aşteaptă iarna. Poate că nici nu apucăm noi să facem deschiderea de şantier şi începea să ningă”, a spus Solomon. Autorităţile susţin că există şi o parte bună în toată povestea aceasta. Dacă iarna va fi grea, cu căderi mari de ninsoare, municipalitatea nu va mai fi nevoită să închidă şi această zonă centrală, fapt care ar fi complicat foarte mult lucrurile în trafic, pe lângă maşini fiind afectate şi autobuzele RAT Craiova.

Cele două imobile nu vor fi demolate

Pentru că şantierul mai întârzie, autorităţile nu se grăbesc nici ele cu demolarea celor două case care, aşa cum spun proiectanţii, incomodează amenajarea pasajului. Potrivit lui Solomon, imobilele sunt lăsate în picioare şi în această iarnă pentru a se evita, în felul acesta, aglomerarea zonei de către utilajele de mare tonaj care ar trebui să încarce şi să transporte resturile construcţiilor. “Dacă nu se începe şantierul, nu văd nici de ce ar trebui să ne apucăm să demolăm casele. Nu avem nevoie chiar acum de acest amplasament, aşa că nu e nici o grabă în ceea ce le priveşte”, a mai spus Solomon. Potrivit edililor, casele cu pricina sunt nelocuite în acest moment. Proprietarii lor au fost despăgubiţi – pentru acest obiectiv fiind destinaţi peste 700.000 de euro – şi s-au stabilit deja în alte locuinţe.

Se aşteaptă încă un constructor

Pe de altă parte, pasajul subteran nu deţine încă un constructor care se ocupe de toate aceste lucrări. Licitaţia deschisă de Primăria Craiova la începutul lunii august nu a fost adjudecată nici până acum. Mai mult, după cum se observă pe site-ul licitaţiilor electronice, reprezentanţii municipalităţii nu mai prididesc să le răspundă agenţilor economici interesaţi să construiască în Craiova. Cele mai multe întrebări se referă la capacitatea tehnică pe care trebuie să o probeze societăţile ofertante. Un operator economic a întrebat, spre exemplu, dacă trebuie să deţină experienţă pe partea de lucrări de construcţie de conducte şi canalizare, în timp ce un altul s-a interesat dacă poate să participe la licitaţie chiar dacă, în parcul auto, deţine utilaje de capacitate mai mică.

O investiţie de 16 milioane de euro

Proiectul are o valoare de 66,2 milioane de lei, echivalentul a 16 milioane de euro. Potrivit specialiştilor – a fost întocmit de asocierea de firme Search Corporation şi Grant CPC SRL –, pasajul subteran va trece pe sub două intersecţii – străzile „Al. I. Cuza” şi „Arieş”, precum şi străzile „Arieş” cu „Împăratul Traian” – şi  va fluidiza zona centrală a Craiovei. Din datele tehnice reiese că pasajul va fi denivelat şi va avea o lungime de 405 metri. În proiect sunt prinse modernizarea părţii carosabile şi a trotuarelor, construirea unui sens giratoriu şi a trei alveole pentru mijloacele de transport. Din aceşti bani urmează să se amenajeze o suprafaţă  de 1.280 de metri pătraţi de spaţii verzi, precum şi a reţelelor de utilităţi.

 

3 COMENTARII

Comments are closed.