Deputatul Ştefan Stoica: „Codul insolvenţei trebuia discutat în Parlament”

0
73
Ştefan Stoica

Grupul parlamentar al PDL de la Camera Deputaţilor, împreună cu parlamentarii PP-DD, au depus la începutul săptămânii, moţiunea simplă intitulată „Opriţi instituţionalizarea inchiziţiei audiovizualului şi manipularea democraţiei”. Aceasta va fi dezbătută luni, 21 octombrie, în plenul Camerei Deputaţilor. „Noi am sesizat deja în acest caz şi Avocatul Poporului, arătând între altele că prin Ordonanţa de Urgenţă privind insolvenţa, Guvernul se substituie autorităţilor administrative autonome cu drept de acordare sau retragere a licenţelor, în fapt Consiliului Naţional al Audiovizualului”, a declarat deputatul PDL Ştefan Stoica, unul dintre iniţiatorii moţiunii simple.

Acesta a mai spus că în baza acestei sesizări, Avocatul Poporului a anunţat că a contestat la Curtea Constituţională OUG nr. 91/2013 privind insolvenţa. „Sperăm că în cele din urmă această ordonanţa, care încalcă în mod grav principiile constituţionale, prejudiciază grav mediul de afaceri şi atacă libertatea presei, va fi corectată. Moţiunea simplă pe care am depus-o acum împreună cu colegii de la PP-DD, nu este îndreptată împotriva unui minister anume, ci în general împotriva acestui guvern care nu are soluţii la problemele serioase care macină România, venind în schimb cu ordonanţe de urgenţă din ce în ce mai aberante, aflate în afara principiilor constituţionale, îndreptate îndeosebi împotriva mediului privat şi – mai nou – împotriva libertăţii presei”, a mai spus Stoica.

„Afectează în mod incontestabil mediul de afaceri”

Deputatul de Dolj a mai spus că în conformitate cu angajamentele luate în faţa FMI şi Băncii Mondiale, amendamentele Codului insolvenţei trebuiau transmise spre Parlament în vederea dezbaterii publice. „Noul Cod al insolvenţei pune în pericol libertatea presei şi dreptul la liberă informare al cetăţenilor”. Potrivit acestuia, O.G. nr.91/2013 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă „încalcă Constituţia României iar, pe de altă parte, este în totală contradicţie cu realitatea autohtonă şi globală, afectând în mod incontestabil mediul de afaceri, sistemul bancar, precum şi buna desfăşurare a activităţii economice. Prin această moţiune, solicităm Guvernului Ponta încetarea imediată a atacurilor asupra mediului de afaceri şi a presei, revocarea imediată a Ordonanţei de Urgenţă Guvernamentale privind Codul insolvenţei şi punerea în dezbatere publică a acestui subiect deosebit de important şi adoptarea acestuia de Parlament, prin lege şi nu prin OUG”, a conchis Ştefan Stoica.