Istoria este prezentă: Cula “Izvoranu – Geblescu” şi cea a “Cernăteştilor”, inaugurate oficial

0
440

Două monumente de importanță națională, Cula “Izvoranu – Geblescu”, din comuna Brabova, și Cula “Cernăteștilor”, din comuna Cernătești, au fost inaugurate, vineri , 15 septembrie, după-amiază, în urma unui proces complex de refacere, imobilele fiind complet dotate și echipate cu tehnologii moderne pentru a ilustra cât mai fidel aspecte ale epocii căreia îi aparțin. La eveniment au participat oficiliatăţi, pe lângă cele naţionale, locale , judeţene, fiind prezenţi şi emisari ai unor state cu care România păstrează relaţii extraordinare. Este vorba despre Excelenţa Sa Stefan Tomasevic, ambasadorul Republicii Serbia în România, şi despre Excelenţa Sa Moarem Medjiti – Însărcinatul cu Afaceri Ad – Interim al Republicii Macedonia de Nord în România.

 Lucrările de restaurare și consolidare ale celor două edificii, reprezentative pentru zona Olteniei, au fost executate în cadrul unui proiect cu finanțare europeană, imobilele urmând să fie amenajate ca puncte muzeale și să fie incluse într-un circuit turistic și cultural. Evenimentul de prezentare a fost precedat de o întâlnire, la Palatul Administrativ din Craiova, la care au participat reprezentanți ai administrației centrale și locale, alături de ambasadorii statelor Macedonia de Nord și Serbia în urma căreia a fost luată în considerare susținerea comună a introducerii culelor din Oltenia în patrimoniul UNESCO. „Singurele două cule din Dolj, care au mai putut fi salvate de la degradare, ar putea intra în patrimoniul UNESCO după ce au fost reabilitate de Consiliul Județean Dolj. Este inițiativa pe care am anunțat-o astăzi, în cadrul evenimentului de inaugurare a celor două monumente istorice, inițiativă pentru care avem deja sprijin din partea Ministerului Afacerilor Externe și a unor înalți diplomați. Le mulțumesc tuturor celor care ne-au susținut în demersul nostru de a recupera patrimoniul cultural și istoric al județului, de la cei care au scris proiectul pentru a accesa fondurile europene necesare, până la cei care au pus conceptul nostru în practică și la cei care au fost astăzi prezenți la spectacolul inaugural. Angajamentul Consiliul Județean Dolj este acela de a pune în valoare istoria și valorile acestui județ, de a ne așeza pe harta țării cu obiective reprezentative și de a ne impune în rândul celor care folosesc fondurile europene pentru revitalizarea satului românesc. Vă așteptăm să descoperiți farmecul vremurilor de odinioară și poveștile neștiute ale construcțiilor fortificate din Brabova și Cernătești! ”, a precizat președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.

Este începutul

Proiectul de restaurare și consolidare a culelor Izvoranu-Geblescu și Cernăteștilor a fost implementat prin două proiecte finanțate prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, având o valoare cumulată de  aproximativ un milion de euro, fondurile fiind accesate de Consiliul Județean Dolj, în parteneriat cu Primăria Brabova și Primăria Cernătești. Răspândite cu precădere în Oltenia și în Muntenia, culele reprezintă un anumit tip de locuință fortificată, având un rol de apărare și de veghe, dar și de locuire permanentă. Caracteristic acestor tipuri de construcție sunt zidurile foarte groase, scări interioare care fac legătura dintre niveluri, uși întărite, guri de tragere, ascunzători. Printr-un parteneriat încheiat cu Primăria Cernătești, Consiliul Județean Dolj își propune ca, în incinta „Conacului Săulescu“, aflat în satul Rasnicu Oghian, să fie amenajat un întreg complex etnografic. De asemenea, în vecinătatea acestui obiectiv va fi creat Muzeul Băniei rurale, o structură prevăzută cu o importantă componentă interactivă și educațională.

Un potenţial care poate fi valorificat

Manifestarea de vineri, 15 septembrie, a avut parte de o prezenţă substanţială, din partea oficialităţilor. Redăm câteva declaraţii ale acestora. “Sunt două proiecte de suflet, pe care ni le dorim şi în patrimoniul UNESCO. Suntem bucuroşi să observăm susţinere totală, inclusiv din ţări prietene” – Cosmin Vasile; “Sunt mândru că mă aflu în această zonă. Este o zi de mare sărbătoare, una în care ni se aduce istoria în prezent. România este cea mai frumoasă ţară, iar Oltenia cea mai frumoasă regiune. De aici, de la dumneavoastră, trebuie începută o nouă viziune de dezvoltare locală” – Adrian Cîciu, ministrul Fondurilor Europene; “Este ceva extraordinar şi trebuie să intrăm şi în patrimoniul UNESCO. Dar, trebuie făcute investiţii şi în infrastructură. Este un potenţial imens în această zonă. Cred că pot fi accesat fonduri pentru dezvoltarea turismului” – Lia Olguţa Vasilescu, primar al Craiovei; “Aţi redat patrimoniului cultural naţional o parte din istorie. Vă vom ajuta să treceţi această parte şi în ceea ce înseamnă UNESCO” – Jeanina Sitaru, secretar de stat în Ministerul de Externe al României.