Administrația Bazinală de Apă Jiu, prin Sistemele de Gospodărire a Apelor Dolj, Gorj, Mehedinți și S.H.I Petroșani, a participat, pe 16 septembrie, la „Ziua de curățenie națională”, acțiune organizată de Asociația LET’S DO IT, ROMANIA! în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Pe 16 septembrie 2023, România s-a alăturat celor peste 100 de țări care fac curățenie în aceeași zi în lume, scopul fiind ecologizarea mediului înconjurător. Peste 150 de voluntari din cadrul A.B.A Jiu au ecologizat malurile râurilor și lacurilor aflate în administrare, alături de ei participând elevi, profesori, voluntari reprezentanți ai unor companii private și alte instituții. La nivelul județului Dolj, personalul voluntar al Sistemului de Gospodărire a Apelor Dolj a adunat, în această zi, începând cu ora 9.30, gunoaie de pe malurile râului Jiu, zona barajului Ișalnița, zona Bucovăț și râul Amaradia. Cei peste 40 de angajați ai Sistemului Sistemului de Gospodărire a Apelor Dolj au fost prezenți pe malurile râului Jiu, pentru a le curăța de deșeurile lăsate de “iubitorii de natură și frumos”. Zonele identificate “cu probleme de igienizare” au fost cele care corespund localității Bucovăț și zona Barajului Ișalnița. De aici, au fost colectați 205 de saci mari plini cu deșeuri plastice și nu numai.
Deocamdată, este totul curat, dar să rămână la fel
La nivelul județului Hunedoara, personalul voluntar al Sistemului Hidrotehnic Independent Petroșani a adunat gunoaie de pe malurile râurilor Jiul de Vest, zona priza Buta; Acumularea Valea de Pești și Maleia. Au fost angrenați în acțiunea de igienizare 40 de voluntari – personal al S.HI Petroșani, aceștii strângând cca 217 saci deșeuri. La rândul său, personalul voluntar al Sistemului de Gospodărire a Apelor Mehedinți a colectând gunoaie de pe malurile râului Coșuștea, zona Cerna Vârf și Nadanova, Izvarna. Au participat la acțiunea de igienizare 20 de voluntari, adunând 24 saci, 3 mc. La nivelul județului Gorj, echipa Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj a igienizat malurile râurilor Tismana, Sușița și Gilort. Au fost angrenați în acțiune 50 de angajați. De aici, au fost colectați peste 350 de saci mari plini cu deșeuri plastice, hârtie, deze, material textil și 30 tone moluz și resturi de materiale de construcții. Acum totul e curat, de noi depinde ca totul să rămână așa, într-o normalitate dorită! „Așteptăm să ni se alăture toți cetățenii care doresc să se implice activ în viața comunității și care cred cu tărie că resursa de apă este o componentă vitală pentru un mediu curat și sănătos! Noi suntem responsabili și permanent preocupați și implicați în menținerea unui mediu curat, atât în ceea ce privește cursurile de apă, cât și malurile acestora, iar în evenimente de acest gen, suntem foarte bucuroși când populația vine alături de noi, astfel încât să cultivăm etica respectului faţă de apă în special, și de mediu în general”, au precizat, într-un comunicat de presă, reprezentanţii ABA Jiu. Ziua de 16 septembrie 2023, a fost o nouă zi de curățenie națională, fiind alături Let’s Do It, World!. Mișcarea Let`s Do It, World!, organizatorul evenimentului World Cleanup Day, a luat naștere în 2008, atunci când Estonia a organizat prima Zi de Curățenie Națională și a reușit să mobilizeze 50.000 de voluntari într-o singură zi. România este parte din rețeaua internațională Let`s Do It World! încă de la început, fiind a patra țară care a organizat o acțiune națională de curățenie. Comunitatea s-a dezvoltat în ultimii ani și numără astăzi peste 150 de țări care au organizat o Zi de Curățenie Națională.