Distracţie şi voie bună la Festivalul Ropotinul Ţestelor, de Ziua Comunei Afumaţi

0
5428
Ziua Comunei Afumaţi – Festivalul Ropotinul Ţestelor –, desfăşurată la sfârşitul săptămânii trecute, a fost, ca de fiecare dată, o manifestare unde s-a îmbinat tradiţionalul cu noutatea, astfel încât distracţia a fost pentru toate gusturile. Mărturie a faptului că şi anul acesta programul pregătit de autorităţi a fost un succes stă faptul că nimeni nu a plecat acasă până, târziu, în noapte, iar mulţimea de localnici adunaţi în curtea Primăriei Afumaţi, unde s-a desfăşurat spectacolul, a gustat din bucatele tradiţionale, a cântat, a jucat şi a dansat alături de ansambluri de amatori, dar şi de artişti consacraţi. Daniela Gyorfi a încheiat petrecerea şi a dat startul artificiilor, cu promisiunea că revine în comuna Afumaţi pentru că s-a simţit la fel de bine ca şi cei pentru care a cântat.
A cincea ediţie a Festivalului Ropotinul Ţestelor – Ziua Comunei Afumaţi, s-a desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute, sâmbătă, 14 septembrie, şi s-a bucurat de mare succes având în vedere că nimeni nu a plecat acasă decât aproape de miezul nopţii.
Manifestările au început încă de dimineaţă în localitate, fiind organizate competiţii sportive de cross, tenis de masă şi fotbal. S-au pornit apoi focurile sub ceaune, iar la atelierele amenajate în curtea primăriei au început să apară miresmele bucatelor tradiţionale pregătite de localnici pentru această zi deosebită. Mesele s-a încărcat cu pâine caldă, plăcinte, tochituri, sărmăluţe şi alte bunătăţi, spre deliciul invitaţilor care au gustat cu poftă din toate.
Startul petrecerii l-au dat ansamblurile de amatori din localităţile învecinate. Ansamblul „Bobocica” al Casei de Cultură Amza Pellea din Băileşti, Ansamblul Bujorelul din Perişor şi Grupul Vocal Rapsozii Desnăţuiului din Giurgiţa au adus voia bună în rândul localnicilor cu cântece şi jocuri populare. Una dintre surprize, primită cu aplauze furtunoase, a fost, la prima apariţie pe scenă, Ansamblul Mugurelul din Afumaţi. Nou înfiinţat, şi format din copii din localitate învăţaţi să respecte tradiţiile, Ansamblul Mugurelul promite să devină nelipsit de la următoarele manifestări de acest gen, pentru că micuţii au trecut cu brio peste emoţii şi s-au descurcat de minune în faţa publicului. Au mai urcat pe scenă surorile Gabriela şi Soriana Mitre şi Irina Iliescu, tinere talentate din localitate, care au încântat asistenţa, iar prima parte a programului s-a încheiat cu premierea femeilor care au pregătit bucatele tradiţionale la „Ropotinul Ţestelor”. 
Finanţări de peste 400 miliarde lei vechi obţinute pentru investiţii în infrastructură
„Bună ziua, dragii mei! Iată-ne ajunşi la cea de-a cincea ediţie a Zilei Comunei Afumaţi şi mă bucur să văd că această sărbătoare a noastră a devenit deja o tradiţie la care participă tot mai mulţi locuitori ai comunei. Acest lucru nu poate decât să ne bucure, să ne dea încredere şi să ne întărească convingerea că această sărbătoare trebuie continuată şi în anii următori. A trecut un an de la ultima noastră întâlnire în acest cadru festiv, un an destul de greu, un an în care s-a muncit mult, dar şi un an în care realizările sunt pe măsură. În acest an au fost demarate lucrările la mai multe obiective de investiţii din comuna noastră şi au fost obţinute finanţări de peste 400 de miliarde de lei. Acest fapt situează comuna Afumaţi printre primele comune la capitolul absorbţiei de fonduri pentru investiţii în infrastructura locală. Vă promiteam înainte de alegeri că vom avea apă curentă şi canalizare, că vom asfalta străzile din comună, că vom moderniza dispensarele, căminele culturale şi şcolile. În doar câţiva ani, toate aceste promisiuni au devenit realitate: se lucrează intens şi se apropie de finalizare sistemul de alimentare cu apă şi canalizare al comunei – o investiţie de peste 150 de miliarde lei vechi; au fost demarate lucrări de asfaltare urmând ca până la sfârşitul anului să fie asfaltat satul Covei, lucrările urmând să continue cu satele Afumaţi şi Boureni; se lucrează şi la modernizarea şi extinderea dispensarului uman din satul Boureni; se apropie de finalizare construcţia stadionului din Boureni, a stadionului din Afumaţi, a parcului din Afumaţi. Mai mult decât atât, în perioada imediat următoare Şcoala din Afumaţi va intra într-un proces de modernizare, extindere şi reabilitare, urmând ca la finalizarea lucrărilor să devină una dintre cele mai moderne unităţi de învăţământ din judeţ. Pentru acest proiect avem deja o finanţare de 40 de miliarde lei vechi. Iar lucrările vor continua. Aş vrea să mulţumesc şi membrilor Consiliului local Afumaţi care au înţeles importanţa acestor investiţii şi ne-au sprijinit în toate demersurile, dar şi echipei din Primărie, pentru munca depusă”, a spus Titel Stoenescu, primarul comunei Afumaţi. 
Invitaţi de seamă i-au fost alături primarului, în această zi de sărbătoare pentru comunitate. Este vorba despre preşedintele Organizaţiei PNL Dolj, Ştefan Stoica, deputatul PNL Nicolae Giugea, consilierii judeţeni Daniel Drîgnei, Cosmin Călin, Alexandru Gâdăr, Dorel Luică, dar şi de preşedinta femeilor liberale doljene, Mihaela Jianu, cărora li s-au alăturat primari din localităţile învecinate. Au gustat din bucatele tradiţionale, au trecut printre localnici şi l-au felicitat pe primarul Titel Stoenescu pentru toată munca depusă în atragerea de fonduri.
„Aveţi o mulţime de lucrări în desfăşurare şi multe investiţii. Credeţi că vine cineva aşa… să te roage cu bani ca să faci ceva într-o comună? Nici gând! Trebuie să te lupţi, să te zbaţi pentru fiecare finanţare şi asta a făcut primarul dumneavoastră”, a spus deputatul Nicolae Giugea, de pe scena unde a urcat să le ureze localnicilor o sărbătoare frumoasă. 
Premii pentru cele mai longevive cupluri
Spectacolul a continuat cu solişti consacraţi de muzică populară. Livia Celea Streaţă i-a ridicat la joc pe localnii care au încins hora. A urmat un moment deosebit de emoţionant pentru toţi cei prezenţi. Au urcat pe scenă 14 cupluri din localitate care au împlinit 50 de ani de căsătorie. Cu lacrimi în ochi au primit din partea primarului Diploma, o sticlă de şampanie şi un buchet de flori care să le facă şi mai frumoasă acestă aniversare. Camil Atanase, fiul al satului, şi Steliana Sima au continuat petrecerea ţinându-i pe toţi cei prezenţi prinşi în hore şi sârbe până târziu.
Iar finalul, care i-a aparţinut Danielei Gyorfi, a fost de poveste. Artista a făcut show pe scenă, a coborât în mijlocul oamenilor, care au dansat şi au cântat cu ea fiecare piesă, şi au numărat ultimele secunde înaintea focului de artificii care a luminat cerul minute bune. Se apropia de miezul nopţii când oamenii s-au îndreptat către casele lor, după o sărbătoare extrem de reuşită, după cum au spus cu toţii…