Şcoala ca un târg în care inspectorii şcolari şi clientela politică îşi vând marfa

0
370

Este cunoscut faptul că din grădiniţă şi până când termină liceul, elevii sunt obligaţi într-un fel sau altul să cumpere tot felul de cărţi, culegeri, caiete şi reviste. În spatele acestor vânzări, pentru unii adevărate afaceri, au stat de fiecare dată anumiţi profesori şi inspectori şcolari. În cotidianul nostru am prezentat cazul Asociaţiei Culturale Craiova, condusă de soţii Cristian şi Diana Nedelcu care editează  revista OSCAR  şi pe care o vând în grădiniţe cu titlul de obligativitate.

Vânzarea anumitor cărţi şi reviste în şcoli, sub anumite presiuni din partea unor profesori şi directori de şcoli nu a fost nici pe placul elevilor şi nici a părinţilor. Dar nici unii şi nici ceilalţi nu au comentat niciodată pentru a nu se lăsa cu repercursiunii asupra copiilor. Că în şcolile din România se fac presiuni asupra părinţilor să cumpere anumite cărţi a recunoscut chiar ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Funeriu, în videoconferinţa ţinută duminică, 11 septembrie a.c., când a trasat mai multe sarcini pentru inspectorii şcolari: „Şcoala nu este un târg. Să nu se facă presiuni pentru cumpărarea acestor cărţi cu autori inspectori şcolari”, a declarat Daniel Funeriu. Dincolo de faptul că aceste lucruri se ştiau, dar nimeni nu a luat nici o măsură, inspectorii şcolari arătaţi cu mâna de Daniel Funeriu sunt majoritatea pedelişti, aşa cum sunt toţi inspectorii şcolari generali.

OSCAR ajutat de ISJ Dolj şi educatoarele din grădiniţe

Revenind la revista OSCAR a soţilor Cristian şi Diana Nedelcu, nu trebuie uitată bâlbâiala celor de la ISJ Dolj, care întrebaţi dacă ştiu ceva, au negat prin inspectorul şcolar general adjunct Alexandrina Năstase: „Nu ştiu să fie revista ISJ Dolj. Noi nu edităm publicaţii. Am fost doar parteneri, în sensul că am popularizat concursul OSCAR. Am auzit de această revistă, mi-a trecut pe la urechi, dar nu am auzit să se distribuie în unităţi de învăţământ. Nu şti nimic despre vreun parteneriat al ISJ Dolj cu această revistă”. După câteva ore, Alexandrina Năstase a revenit cu o altă declaraţie, recunoscând parteneriatul cu Asociaţia Culturală Craiova, cea care patronează revista OSCAR. „Noi avem un parteneriat educaţional cu Asociaţia Culturală Craiova, care a început din 2008 şi a avut succes. A fost tipărite 20 de numere, poveşti, poezii, jocuri, adaptate programei Ministerului Educaţiei. Are şi o secţiune pentru părinţi şi cadre didactice, care îşi pot scrie acolo impresiile. De regulă e cumpărată de copiii şi cadrele didactice care au publicat în ea. ISJ nu are nici o legătură cu distribuirea revistei. E solicitată de copii şi cadrele didactice care publică. Sunt grădiniţe care au luat 5 exemplare, altele au luat 30, iar unele care nu au luat nici un exemplar”, a declarat Alexandrina Năstase în momentul în care s-a informat mai bine ce apartenenţă politică are Cristian şi Diana Nedelcu. Deşi pe revistă se specifică în mod clar că revista nu se ditribuie cu titlu de obligativitate, acest lucru s-a întâmplat frecvent. „Într-un fel sau altul trebuia să cumperi această revistă OSCAR. Educatoarele când o primeau o puneau pe băncuţele copiilor, iar aceştia începeau să deseneze pe ea. Când ne duceam să luăm copii acasă eram informaţi că trebuie să cumpărăm revista”, a explicat mama unui copilaş metoda folosită de educatoare pentru vânzarea revistei OSCAR. Acum că a început anul şcolar, rămâne de văzut cum vor proceda în continuare soţii Cristain şi Diana Nedelcu. Deşi se pare că a afirmat în faţa unor persone că va renunţa să mai tipăreasacă revista OSCAR, care până în prezent a fost o sursă bună de bani.