Două noi publicaţii au ieşit de sub tipar, în acest an, la AMR

0
1069

Asociaţia Macedonenilor din România (AMR) are o vastă colecţie de carte aparţinând membrilor talentaţi din întreaga ţară. Fie că vorbim de cărţi de gastronomie, cărţi istorice, de poezii, volume pentru copii sau biografice, acestea nu lipsesc de la târgurile de carte, fiind oferite gratuit vizitatorilor care se opresc la standul AMR, interesaţi de cultura şi tradiţiile macedonene.

În acest an, alte două publicaţii îmbogăţesc biblioteca AMR. Marjan Mihajlov a strâns la un loc 87 de reţete atens culese de-a lungul anilorşi le-a aşezat cu fotografii corespunzătoare în ”Călătorie prin bucătăria macedoneană”, ediţia a II-a– Editura Macedoneanul 2023. Cartea este atât în limba română, cât şi în macedoneană şi cuprinde reţete extrem de simple, dar şi reţete complicate, preparate care se regăsesc frecvent pe mesele macedonenilor. Pâinea la ţest, omletă cu ardei brodaţi sau plăcintă leneşă, ciorbă de pătrunjel, sarmale în frunză de viţă de vie, praz la cuptor, gurabii, plăcinta bunicii, cartea aduce reţete cu preparate delicioase pentru toate gusturile.

Din cartea lui Marjan Mihajlov avem posibilitatea să aflăm, de exemplu, că pentru un pingiur delicios care să ne ducă cu gândul la Macedonia arhaică avem nevoie de doar câteva ingrediente: un kilogram de ardei, o jumătate de kilogram de roşii, o vânătă, patru căţei de usturoi, 80 mililitrii ulei, sare şi piper negru măcinat, după gust. Secretul acestei reţete delicioase este ca legumele să fie coapte la cuptor, amestecate apoi bine şi asezonate, iar pentru gustul autentic macedonean, acest preparat poate fi consumat împreună cu o bucată de brânză de vacă maturată.

O altă publicaţie ce a ieşit de sub tipar în acest an este ”De la Kratovo la Băileşti”, volum aparţinând prof. Dr. Constantin Câşlaru. Este suficient să citeşti cele câteva rânduri scrise de autor pe coperta cărţii pentru a-ţi stârni curiozitatea să îi afli însemnările:

”Dacă vei putea, când vei fi mare, să te duci să vezi ţara aceea de basm…(Macedonia) de acolo ne tragem noi. Să te duci să vezi Kratovo, unde m-am născut şi am trăit eu până am venit în România”, îmi spunea tata-mare, Moş Mitriţă Chiormaliu.

Dezvoltarea programului de editare a creaţiilor literare ale autorilor de origine macedoneană, cărţi de tradiţii şi gastronomie, istorice, biografice, promovarea debutanţilor din rândul membrilor sunt priorităţi pentru Asociaţia Macedonenilor din România. Ne dorim continuarea programarelor de promovare şi sprijinire a artiştilor din diverse domenii, în special a copiilor şi a tinerilor talentaţi din rândul comunităţii.