Cum se prezintă alb-albaştrii înainte de restart

1
728

După cea mai scurtă pauză dintre sezoane, nici măcar 3 săptămâni, Universitatea Craiova începe un campionat în care pretenţiile cresc, deşi lotul nu pare upgradat faţă de stagiunea cea mai lungă, în care titlul a fost ratat la potou. Perioada de pregătire a fost scurtă, dar nici măcar pe aceasta n-a prins-o antrenorul principal, absent din cauza problemelor de sănătate. Începutul de campionat este periculos, cu echipe ramforsate în condiţiile în care mijlocul săptămânii este ocupat de Europa League. Craiova a fost scutită de derby-uri, dar nu a avut nici norocul la ţintar, de a prinde echipe forţate să schimbe masiv lotul, precum Clinceni, Voluntari, Mediaş, Iaşi sau Chindia.

Portari

Nu ar fi de semnalat schimbări. Ca de obicei, Popică apără foarte bine în amicale, la oficiale probabil mai intervine şi factorul psihic, emoţiile, presiunea. Pe Mirko îl cunoaştem, ştie bine jocul cu piciorul, nu prea iese pe centrări, are reflexe bune, dar plonjoanele la mingile pe colţ le efectuează parcă în reluare. Vrea să plece, iar Craiova, deşi nu i-ar da drumul, vrea bani pe el. Din România nu prea ai ce alege, drept dovadă că şi CFR s-a îndreptat spre Bălgrădean, care nu e tocmai un portar de top. Lazar ar fi o variantă, dar şi el costă, având contract cu Astra. A făcut un sezon bun, dar e cam primul al său la acest nivel. Un goal-keeper trebuie să demonstreze pe termen lung, mai ales că şi Lazar se apropie de 30 de ani, nu mai e deloc tânăr. Ar mai fi varianta Căbuz, accesibilă, ţinând cont că Hagi mai are 3 portari gata să apere: Cojocaru, Dur-Bozoancă şi Tordai. Căbuz a apărat bine la Hermannstadt, a fost a treia variantă la naţionala under 21 la Euro 2019, a început bine şi la Viitorul, dar treptat şi-a ieşit din formă, a fost criticat de Hagi şi şi-a pierdut locul între buturi. Din ţară nu prea ai ce să iei, de afară ar mai fi timp şi sunt, evident, destule soluţii, dar e greu de crezut că se va apela la această cale.

Fundaşi dreapta

Fundaşul dreapta e un post cu semne de întrebare. Soluţiile sunt: Vlădoiu, Papp şi Mitran. Vlădoiu ar fi titularul. Părţile bune: încă e jucător under, pe fază ofensivă e activ, are viteză, învăluie şi centrează, are tupeu. Părţile negative: în apărare riscă mult, se putea dicta penalty în ambele meciuri cu CFR la intrările sale la Costache (în tur) şi Omrani (în retur). Are şi probleme de plasament, se repede. Papp nu e pregătit nici să joace postul de bază, stoper, cu atât mai puţin ca fundaş dreapta, deci iese din discuţie, poate pe termen lung să fie o variantă. Mitran s-a descurcat neaşteptat de bine în amicalele în care a evoluat, inclusiv în cele din Austria, pe ambele faze de joc. Probabil că, la 17 ani, nu va fi trimis în luptă în meciuriule oficiale, mai ales că acolo Bergodi l-a folosit şi pe Vătăjelu, pe picior invers.

Fundaşi stânga

Bancu e suveran pe post. Nu a fost tot anul în formă. Are meciuri în care aportul ofensiv este mai important decât al interilor sau al extremelor, dar şi poate aeva scăpări neverosimile în defensivă. Vătăjelu este una dintre marile dezamăgiri. Rar poate oferi o centrare decentă, l-am văzut şi în aceste amicale lovind primul adversar, ori reluând prin spatele porţii. O ia, treptat, pe urmele lui Briceag. Va rămâne probabil în lot, back-up pentru Bancu.

Stoperi

Pe Bălaşa îl ştim, joacă în funcţie de stare, poate gafa incredibil, dar dacă se motivează şi se concentrează e un stoper decent. Acka are viteză, are determinare, dar o comite când şi-e lumea mai dragă. A făcut un play-off bun, dar ba comis-o tocmai în meciul cu CFR

Se conturează un cuplu Bălaşa-Marius Constantin. Acesta din urmă a făcut cuplu pe vremuri cu Papp, la Vaslui. Are experienţă, marcaj bun, dezvoltă bine jocul, are şi pasă lungă, problema este să nu fie prins pe viteză, la vârsta lui nu face faţă. La prima vedere, Paul Papp pare o mare „ţeapă”. OK, nu a jucat de foarte mult timp, de anul trecut, dar a făcut antrenamente, a fost în fenomen. După cum s-a prezentat în aceste două amicale, e sub gafeurii Tiago, Dielna şi Donkor. Nu a făcut faţă nici cu modeştii austrieci de la Wattens, iar cu Plzen a jucat puţin şi a intermediat al doilea gol al cehilor. Pare un transfer total neinspirat. Oricum, nu a excelat vreodată prin calităţile defensive, mai degrabă s-a remarcat ca un fundaş marcator, apărea foarte bine la finalizare, atât cu capul, cât şi cu piciorul, marcând prin diverse procedee. Să aduci un fundaş central de peste 30 de ani şi acesta să nu confirme imediat înseamnă că te-ai păcălit. Dacă-i dai răgaz lui Papp, atunci Mitran ce să mai zică?

Mijlocaşi

Postul de închizător pare în criză. Mateiu e depăşit, probabil mai face faţă cu Chindia sau în meciuri de Cupa României, cu adversari de ligi inferioare. Dacă vrei să te lupţi la titlu ori să depăşeşti etape în cupele europene, nu contezi pe el, s-a şi văzut. Qaka era şi mai rău, e bine că a fost „evacuat”, rămâne un mare mister în primul rând de ce a fost adus, ce a căutat el la Craiova, un jucător care nu a dovedit nimic, care nu a marcat un gol în toată cariera lui, şi să-i oferi un salariu aşa de mare. Pe acel post a venit Screciu. A fost o surpriză plăcută în amicalele din Austria, dar mai trebuie observat. În primul rând a acumulat foarte mult la capitolul fizic. Şi-a pierdut din viteză, dar este mult mai puternic. Oricum, îşi asumă faze, dezvoltă acţiuni, este mai aproape de ceea ce trebuie. Riscă destul de mult însă, şi pe fondul lipsei de experienţă, poate pierde mingi în zone periculoase şi s-a văzut în meciul cu Wattens, contra unor adversari destul de modeşti. Oricum, poate fi o soluţie, chiar şi ca fundaş central, în condiţiile în care continuă problemele cu stoperii.

Interii sunt cei clasici, Nistor şi Cicâldău. Poate că sunt cei mai buni din Liga I, dar primul se apropie de pensionare, iar al doilea nu mai are gândul la Craiova, se observă şi în gesturile şi mimica feţei că este practic disperat să plece, fiind şi asaltat de oferte. În aceste condiţii, este inexplicabilă despărţirea de Gustavo, aşa cum de neînţeles a fost lăsarea brazilianului pe bancă în meciul decisiv cu CFR Cluj. Deşi a jucat foarte puţin, Gustavo arătase o formă mai bună decât în precedenta sa perioadă la Craiova, un entuziasm remarcabil şi o maturitate care putea ajuta echipa. Ivanov are ceva calităţi, dar pare să joace în ultima vreme prea defensiv, prea lipit de linia fundaşilor, vine şi dă nişte pase scurte inutile, dă impresia că e în joc, dar de fapt joacă la albi. Probabil şi-a pierdut şi încrederea, nu a mai avut meciuri. Ori, de el e nevoie şi să apară la finalizare, precum în deplasarea la AEK Atena, ori să ofere assist-uri, precum cele 3 de la Mediaş. Tânărul Marian Danciu nu s-a remarcat cu nimic. Are deja două cantonamente cu amicale la Craiova şi nu a demonstrat ceva, nu a atras atenţia în vreo fază. A jucat mereu la alibi, s-a temut de minge parcă. Cu Wattens a surprins neplăcut în prima repriză, cu două mingi uşoare pierdute, în zona sa de acoperire, şi cu două pase trimise la propriul portar tocmai din jumătatea adversă. Ar mai fi Vasile Constantin, dar el vine după aproape un an de pauză, nici în amicale nu a fost utilizat, nu ştim nivelul lui de pregătire.

Ovidiu Bic, care va reveni, ar fi o soluţie pentru linia de mijloc, cel puţin ca rezervă. La Chindia a făcut meciuri destul de bune, era practic play-maker. N-are un aport defensiv pregnant, nu pare dispus să se sacrifice, altfel ar fi fost soluţie ca mijlocaş defensiv.

Atacanţii

Koljic e suveran în faţă, pentru back-up a fost adus Tudorie. Acesta din urmă pare să aibă calităţi asemănătoare, deşi nu e arătat mare lucru în primele amicale, nu pare să se fi acomodat. În dreapta sunt probleme. Bărbuţ nu poate să depăşească nivelul, l-am aşteptat cam degeaba, are deja 3 ani şi nu poate mai mult. E jucător decent, dar mai mult decât o rezervă acceptabilă, care face 4-5 meciuri bune pe sezon, nu poate. Ivan s-a plafonat deja. Probabil că va fi forţat, fiindcă repatrierea sa a costat 1,5 milioane. E util pe apărare şi pe faze fixe, deşi exagerează cu devierile cu exteriorul la combinaţii şi îşi pune adversarii pe contraatac. Aşa a şi marcat Wattens golul, dintr-o astfel de prostie a lui Ivan. Pe atac nu are mare aport, de marcat nu poate fi vorba, a înscris în 2 sau 3 meciuri în ultimii 3 ani. Aleargă cu mingea în bandă, dar nu are soluţii, nu poate depăşi adversarul decât în viteză, este previzibil.

În stânga avem puştii, Mihăilă şi Baiaram. Dispar des din joc, este apanajul tinerilor, nu poţi să te bizui pe ei sută la sută nici pe tranziţia negativă. Au calităţi, dar trebuie puse în valoare. Viteza, explozia şi şutul lui Mihăilă, tehnica, forţa de pătrundere, jocul între linii, în cazul lui Baiaram.

1 COMENTARIU

  1. Cateva puncte de retinut, ca sa omplementez analiza pertinenta a lui Cosmin
    – echipele din liga 1 pierd in medie 250 000 de euro in sezonul urmator, prin marirea numarului de echipe de la 14 la 16, depturile tv fiind aceleasi. Salvarea echipei fostei Militii afecteaza bugetele tuturor. Cum se face ca nici un ziarist nu a scris despre subiect, nici o echipa nu se plange?
    – fara abonamente si fara spectatori Stiinta pierde cam un milion de euro, fata de sezonul trecut
    – cu buget redus, se fac transferuri ca atare, sau chiar se subtiaza lotul, vezi Gustavo si Cosici, sunt peste peste ce s-a adus, gen Papp, sau peste ce s-a tinut, gen Barbut
    – si campionatul urmator, ca si finalul precedentului, se va juca sub impactul si sansa/nesansa loteriei virusului din Wuhan, regulile in liga 1 se fac dupa ureche, nu e consistenta, unii vor profita,
    -Cred ca vom termina in primele 3 echipe, dar nu cred ca Bergodi va mai fi pe banca la primavara, vom asista la taditionalul ‘soc la echipa’”
    -lotul actual are nevoie de 1-2 mijlocasi experimentati si de un fundas dreapta meserias, gen Martic

Comments are closed.