Cinci sfaturi practice pentru clienţii care vor accesa credite ipotecare şi imobiliare în lei

0
354

Analiştii BCR estimează că ieftinirea creditului în lei va continua, urmând tendinţa de scădere a dobânzii de politică monetară. Creditul pentru achiziţia de locuinţe în lei este aşteptat să recupereze teren, iar costurile să se situeze foarte aproape de cele în valută.  Prima Casa va garanta numai credite acordate exclusiv în lei. Banca susţine avantajele pe termen lung ale creditării în lei şi oferă cinci sfaturi practice pentru clienţii care accesează credite ipotecare şi imobiliare în lei.

Tendinţa susţinută de scădere a dobânzii de politică monetară se va vedea în dobânzile interbancare iar cotaţia indicelui ROBOR la 3 luni se va consolida sub nivelul de 4%, estimează analiştii BCR. “Relaxarea politicii monetare va continua în 2014, iar dacă adăugăm posibila restrângere a stimulilor monetari generoşi furnizaţi pieţei de către băncile centrale, vedem că viitorul creditării este în moneda naţională. Ieftinirea creditului în lei va continua şi am putea vedea dobânzi sub nivelul de 6% pentru creditele cu risc scăzut, foarte apropiate de cele în euro. Estimăm ca într-un orizont de 1-2 ani ponderea creditelor în lei va depăşi 50% din totalul creditului neguvernamental”, a comentat Eugen Sinca, Analist şef BCR.

“Decizia de a credita numai în LEI s-a dovedit a fi una vizionară şi benefică”

Banca Comercială Română (BCR) a luat decizia creditării preponderent în moneda naţională, atât pentru creditele pentru investiţii imobiliare standard cât şi pentru creditele Prima Casă  de aproape 1 an, urmând recomandările BNR prin alinierea la cadrul de reglementare pentru protejarea clienţilor de riscul valutar. Ulterior, şi alte instituţii bancare au urmat această tendinţă spre o creditare mai puţin riscantă în moneda naţională, iar programul  Prima Casă  va garanta numai credite acordate exclusiv în lei începând cu cea de-a şasea etapă. “Decizia de a credita numai în LEI s-a dovedit a fi una vizionară şi benefică, pe termen lung, pentru clienţi. Numărul solicitărilor de credite pentru investiţii imobiliare în lei este în creştere pentru că tot mai mulţi clienţi optează pentru protecţie maximă împotriva fluctuaţiilor cursului de schimb”, a declarat Andrew Gerber, Director de Management al Produselor Retail în cadrul BCR.

Cota de piaţă  – 45%

Conform specialiştilor BCR, Creditul Prima Casă îşi păstrează în continuare atractivitatea pentru tineri şi familiile tinere pentru că poate fi accesat pe o perioadă maximă de 30 ani, beneficiază de un avans mimim de 5%, iar comisionul de analiză a creditului este 0.  BCR a fost un puternic susţinător al programului Prima Casă,  lucru evidenţiat şi de cota de piaţă de 45% pe care a deţinut-o banca şi pe care estimează că o va atinge din nou odată cu derularea proiectului exclusiv în moneda naţională, etapă în care beneficiază de cel mai mare plafon alocat.


Specialiştii BCR în creditare ipotecară şi imobiliară au identificat cinci sfaturi practice pe care le recomandă clienţilor.

  1. Negociază cu vânzătorul preţul imobilului în LEI.
  2. Dacă ai înaintat deja cererea pentru un credit Prima Casă în EUR, banca are soluţii viabile pentru finalizarea dosarului prin trecerea la un credit Prima Casă în lei sau contractarea unui credit ipotecar standard.
  3. Solicită aprobarea financiară a creditului pentru o mai mare siguranţă   – BCR îşi aprobă creditul Prima Casă înainte de găsirea locuinţei (ai 120 zile în care  poţi căuta locuinţa dorită).
  4. Te pot ajuta să te încadrezi la suma creditului pe care doreşti să îl contractezi  până la 3 coplătitori pentru creditul Prima Casă, cu condiţia ca la finalizarea creditului, atât solicitantul, cât şi coplătitorii să aibă vârsta maximă de 75 ani.
  5. Virează-ţi salariul la BCR şi beneficiezi de o dobândă de 6,82%/an  formată din ROBOR la 3 luni plus o marjă redusă de 2,3% pe an. Clienţii care nu îşi încasează salariul într-un cont BCR, beneficiază de o marjă a dobânzii de 2,5%.