Statisticile îngrijorătoare prezentate în nenumărate rânduri de medicii specialişti au determinat autorităţile sanitare să lanseze la nivel naţional una dintre cele mai importante campanii pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin. În cadrul unui program de screening ce se va desfăşura în unităţi sanitare din toată ţara, Spitalul Judeţean din Craiova joacă un rol foarte important, pentru că îndeplineşte funcţia de unitate regională de management.
Luna aceasta s-a constituit unitatea de management regională Sud-Vest Oltenia, care funcţionează la nivelul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova. Structura nou-înfiinţată a solicitat deja Direcţiilor de Sănătate Publică din cele cinci judeţe arondate să sprijine mobilizarea unităţilor sanitare pentru a demara programul de screening. Unitatea de management funcţionează ca structură fără personalitate juridică, iar printre atribuţiile pe care trebuie să le îndeplinească se numără coordonarea activităţilor specifice subprogramului prin organizarea şi realizarea activităţii de identificare şi selectare a furnizorilor de servicii medicale, dar şi validarea dosarelor de candidatură depuse de furnizorii de servicii medicale.
„Direcţia de Sănătate Publică Dolj a făcut deja adrese către unităţile sanitare şi 14 dintre ele ne-au confirmat că vor intra în program. Acestea erau în curs de constituire a reţelei de screening şi de întocmire a dosarelor care trebuie depuse până pe 27 august. Pe listă se regăsesc Spitalul Clinic Judeţean din Craiova, Spitalul Filantropia, spitalele din Băileşti, Calafat, Dăbuleni, Filiaşi, Segarcea, Spitalul Militar, Spitalul CFR şi cele două spitale private – Mogoş Med şi Top Medical”, a declarat dr. Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.
Ţinând cont că numărul pacientelor diagnosticate cu această afecţiune oncologică gravă a crescut în mod alarmant în ultimii ani, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică încurajează participarea la acest program. Printre serviciile medicale efectuate în cadrul screeningului pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin se regăsesc informarea şi consilierea femeilor privind măsurile de prevenire a cancerului de col uterin şi încurajarea acestora să accepte testarea Babeş-Papanicolaou, recoltarea, etalarea şi fixarea materialului celular cervical. Alte servicii oferite sunt colorarea Babeş-Papanicolaou, citirea rezultatului în sistem Bethesda 2001 şi interpretarea rezultatului testului Babeş-Papanicolaou, stabilirea conduitei corespunzătoare şi managementul cazurilor depistate cu leziuni precursoare sau incipiente.
Programul de screening se va derula în unităţile sanitare cu paturi care au în structura proprie cabinete de specialitate în obstetrică-ginecologie şi laborator de analize medicale în domeniul citologiei şi care fac dovada organizării unei reţele de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin. Pentru organizarea reţelei de screening, unităţile sanitare cu paturi trebuie să încheie contracte de prestări servicii cu furnizorii care nu fac parte din structura spitalului.
Pot beneficia de screening şi femeile care nu au asigurare de sănătate
Potrivit specialiştilor, screeningul pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin presupune testarea prin metoda Babeş-Papanicolaou a femeilor cu vârstă de peste 25 de ani, indiferent de calitatea de asigurat a acestora, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente în acest sens. Testarea în cadrul subprogramului se va opri la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani, numai dacă, la ultimele trei controale, analizele acestora nu ridică probleme.
Autorităţile îşi propun astfel să reducă incidenţa formelor invazive ale cancerului de col uterin şi mortalităţii cauzate de acestea. Mai exact, prin intermediul programului se urmăreşte depistarea cancerului de col uterin în stadii incipiente şi îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente către servicii medicale specializate de diagnostic şi tratament. Nu în ultimul rând, se doreşte creşterea gradului de informare a populaţiei pentru utilizarea serviciilor de screening ca metodă de depistare precoce a cancerului de col uterin.
Zilnic, şase femei mor din cauza cancerului de col uterin
În România, datele privind prevalenţa cancerului de col uterin sunt cu adevărat cutremurătoare. Nu degeaba cancerul de col uterin este catalogat drept una dintre cele mai grave probleme de sănătate publică. Această formă de boală reprezintă principala cauză de mortalitate prin cancer la femeile cu vârsta cuprinsă între 15 şi 44 ani. Anual, în spitalele din toată ţara se înregistrează 3.000 de cazuri noi, un total de 40.000 de femei primind până acum diagnosticul de cancer de col uterin. Zilnic, opt femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, iar şase mor din cauza acestei boli. România se situează pe primul loc la nivel european în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin, de 6,3 ori mai mult decât media ţărilor din Uniunea Europeană.
În lume această afecţiune se situează pe locul al doilea ca frecvenţă, cu aproximativ 500.000 de cazuri noi în fiecare an, ocupând în acelaşi timp locul al treilea în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de cancer la femei, după cancerul de sân şi cel pulmonar. Din cele aproximativ 500.000 de cazuri noi de cancer de col uterin diagnosticate în fiecare an, aproape 30% se înregistrează la femei cu vârste cuprinse între 15 şi 44 de ani. În Europa, la fiecare 18 minute o femeie moare de cancer de col uterin.