Astăzi se desfăşoară prima probă, cea scrisă, în cadrul examenului naţional pentru ocuparea posturilor de director, respectiv director adjunct în instituţiile de învăţământ preuniversitar, cele care nu au fost ocupate în sesiunea din toamna trecută. În judeţul Dolj, sunt 44 de posturi „pline” şi 18 de „adjuncţi”, iar concurenţa este foarte ridicată.
În toamna trecută, s-a desfăşurat examenul de ocupare a posturilor de director şi director adjunct în unităţile de învăţământ preuniversitar, la nivel naţional. Din varii motive, unele dintre ele au rămas disponibile, astfel că, aşa cum prevede legislaţia, trebuia organizat un alt concurs. Ceea ce se va întâmpla, pe 17 iulie acesta debutând cu proba scrisă, urmată de cele de interviu şi de prezentare a CV-ului.
„Suntem pregătiţi cu tot ceea ce înseamnă organizarea acestui examen. Desfăşurarea va fi monitorizată audio-video. Astăzi (ieri – n.r.) a avut loc tragerea la sorţi a profesorilor supraveghetori în sălile de examen, iar cu statut de observatori pot participa reprezentanţi ai sindicatelor din învăţământ, comitetelor de părinţi, administraţiei publice locale, care pot semnala orice nereguli de procedură sau de organizare. De asemenea, pentru orice disfuncţionalităţi semnalate, se poate apela la TEL VERDE NAŢIONAL – 0800801100 (gratuit), http//www.educaţiepentruviitor.ro, sau, la nivel local, TEL VERDE ISJ DOLJ 0800816251 (tot gratuit). Sunt convinsă că nu vor fi probleme”, a precizat prof. Monica Leontina Sună, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.
Cei mai mulţi înscrişi – la postul de director
În această sesiune de examen se va pune accent pe legislaţie şi pe managementul educaţional, astfel încât să fie scoase cât mai mult în evidenţă calităţile candidaţilor pentru ocuparea unor funcţii de conducere. În judeţul Dolj sunt disponibile 44 de funcţii de director şi 18 pentru adjunct. Pentru concurs au fost depuse 149 de dosare, două dintre acestea fiind respinse. Ca şi în perioada anului trecut, mulţi dintre pretendenţi şi-au depus dosarele la mai multe instituţii, în goana după ocuparea unui post de conducere, unii dintre ei fiind adevăraţi „vânători” de funcţii.
Cea mai mare concurenţă este la director „plin” (100 de cereri), restul fiind la „locţiitor”. Concurenţă mare este la Grădiniţele cu Program Prelungit „Elena Farago”, „Phoenix”, „Tudor Vladimirescu”, iar dintre licee – la Liceul Special „Beethoven” din Craiova, Liceul Teoretic „Henri Coandă” din Craiova, Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, Liceul „Traian Vuia” (toate pentru „adjunct”). De asemenea, bătaie mare şi la ciclul gimnazial: Şcoala Gimnazială „Gheorghe Bibescu” din Craiova , Şcoala Gimnazială „Ioan Grecescu” din Brădeşti, Şcoala Gimnazială „Lascăr Catargiu” din Craiova.
Punctajul minim la scris este de 35 de puncte. Examenul va avea loc astăzi, începând cu ora 9.00, la Colegiul „Ştefan Odobleja” din Craiova, şi va ţine 90 de minute, după prima jumătate de oră candidaţii putând să se retragă, dar ultimii trei rămaşi în sală trebuie să stea până la final.