A început ce-a de-a doua etapă a admiterii în învăţământul liceal de stat, iar, în câteva zile, trebuie finalizată şi înscrierea în învăţământul de aceeaşi categorie, dar la „seral” şi „frecvenţă redusă”.
Pe 15 iulie, a început înscrierea candidaţiilor care trebuie să treacă de probele de aptitudini, iar, până astăzi, inclusiv, putem vorbi despre susţinerea acestora, la care se adaugă cele de verificare într-o limbă de circulaţie internaţională, rezultatele urmând să fie afişate pe 18 iulie. Comisia Judeţeană de Admitere a făcut cunoscut numărul locurilor în învăţământul vocaţional, unde este nevoie de probe de aptitudini: Liceul Teologic Adventist (profil teologic, teologie adventistă – 12 locuri), Seminarul Teologic Ortodox (teologie ortodoxă – 4 locuri), Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate Craiova (profil sportiv – instructor sportiv – fotbal, handbal, baschet – 12 locuri), Liceul Tehnologic Auto Craiova (profil sportiv – instructor sportiv – un loc). La fiecare dintre unstituţiile de învăţământ amintite vor fi susţinute probele de aptitudini. Conform metodologiei, completarea fişelor cu opţiuni şi introducerea datelor în aplicaţia informatică, la nivelul Centrelor zonale de admitere, se vor finaliza până, cel târziu, 21 iulie 2015. „În această perioadă, până pe 20 iulie, elevii care nu au participat la prima fază a repartizării computerizate, din diverse motive, trebuie să completeze o nouă fişă de înscriere, la unităţile de provenienţă, iar pe 23 iulie va avea loc o nouă repartiţie computerizată. Cei care nu au participiat la prima fază de repartizare pot opta şi pentru învăţământul profesional cu durata de trei ani. De asemenea, cei care au de dat corigenţe, care vor fi susţnute în luna următoare, sau care au situaţia neîncheiată, din diverse motive, vor intra în cea de-a III-a fază de repartizare, dar, atunci, nu va mai fi vorba despre plasare informatizată că, în limita numărului locurilor disponibile, vor fi înscrişi în funcţie de cererile lor ”, a declarat prof. Nicuşor Cotescu, inspector general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, şeful Comisiei Judeţene de Admitere în învăţămîntul liceal.
Locuri şi la „seral” şi la „frecvenţă redusă”
Cei care doresc să-şi definitiveze pregătirea medie o pot face şi la formele de învăţământ „seral” şi cu „ frecvenţă redusă”. La prima formă amintită, sunt prevăzute 8 clase, cu câte 28 de locuri, la opt instituţii de filieră tehnologică. Din Craiova sunt pe lista aprobată, Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate (specializarea electromecanică, calificarea tehnician electromecanic) , Colegiul „Ştefan Odobleja” (electric – electrician în instalaţii electrice) , Liceul Tehnologic de Transporturi Auto (mecanică – tehnician transporturi), Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi” (comerţ – tehnician în achiziţii şi contractări), Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară (electromecanică – tehnician electromecanic). Din rural, vor avea clase de „seral” Liceul Teoretic din Amărăştii de Jos (mecanică – tehnician mecanic pentru întreţinere şi reparaţii) şi Liceul Tehnologic „Alexandru Macedonski” din Melineşti, la aceleaşi specializări ca la Amărăşti. În ceea ce priveşte „frecvenţa redusă”, pe profil „uman”, specializarea „ştiinţe sociale”, sunt prevăzute 28 de locuri la Colefiul Naţional „Nicolae Titulescu” Craiova şi 56 de poziţii la Liceul „Matei Basarab” Craiova. „În zilele de 21 şi 22 iulie va fi înscrierea la învăţământul „seral”, la Centrul Special din cadrul ISJ Dolj, cam.205. iar pe 24 iulie va avea loc şedinţa publică de repartizare a candidaţilor pe locurile de la „seral” şi „frecvenţă redusă”. Procedeul se va desfăşura în două etape: în prima, sunt repartizaţi, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere şi a opţiunilor, cei care au susţinut evaluarea naţională, iar, în cea de-a doua, pe locurile rămase libere, tot în ordinea descrescătoare a mediilor, dar este vorba de cele de absolvire a claselor V-VIII, vor fi distribuiţi cei care nu au susţinut „evaluarea naţională”, din diverse cauze ”, a mai spus Nicuşor Cotescu.