Ciupercile culese la întâmplare, un pericol şi în Dolj

0
406

După ce o întreagă familie din comuna Coţofenii din Faţă a ajuns la Urgenţă, medicii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj atrag atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă consumul de ciuperci culese la întâmplare, din pădure sau de pe câmp.    

Cele trei persoane intoxicate cu ciuperci sunt în afara oricărui pericol, însă au stat o noapte întreagă sub observaţie şi tratament la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean din Craiova. Un caz cu un final fericit până la urmă, având în vedere că, potrivit statisticilor, una din trei persoane care mănâncă ciuperci otrăvitoare nu mai poate fi salvată de medici. Din această cauză, intoxicaţia cu ciuperci este considerată o urgenţă medicală majoră fiind obligatorie apelarea numărului de urgenţă 112 şi prezentarea imediată într-un serviciu medical de urgenţă. Pentru prevenirea cazurilor de îmbolnăvire, Direcţia de Sănătate Publică Dolj atrage atenţia populaţiei să nu cumpere ciuperci de la persoane care le vând în locuri neautorizate sau pe marginea drumului. Simptomele care anunţă intoxicaţia sunt greţurile şi vărsăturile, durerile abdominale şi transpiraţie abundentă.

Ciupercile otrăvitoare pot provoca intoxicaţii grave

Ciupercile culese la întâmplare din pădure sau de pe câmp sau cumpărate de la persoane particulare pot produce intoxicaţii grave, care survin din ce în ce mai frecvent din cauza lipsei de cunoştinţe ale culegătorului, a mutaţiilor genetice sau încrucişărilor care apar în natură. În ultimul timp, chiar persoane care pretind că sunt bune cunoscătoare ale speciilor recunosc că, la o atentă examinare a ciupercilor culese, nu mai au siguranţă că acestea sunt comestibile, cu atât mai mult cu cât acestea pot fi însămânţate cu sporii ciupercilor otrăvitoare sau pot suferi mutaţii genetice, respectiv pot acumula o cantitate mare de toxine datorată căldurii excesive sau îmbătrânirii lor.

Substanţele toxice conţinute nu pot fi anihilate prin spălare sau curăţarea învelişului exterior, nici prin preparare termică, congelare sau conservare şi, din păcate, nu există antidot împotriva lor, tratamentul fiind doar de susţinere, simptomatic.

Cazurile sunt mai frecvente vara

Intoxicaţiile cu ciuperci reprezintă o problemă medicală importantă, din cauza frecvenţei crescute a acestora în sezonul estival (mai ales în mediul rural), cât şi din cauza gravităţii lor. Ele constituie una dintre marile urgenţe medicale deoarece reprezintă o treime din intoxicaţiile care se soldează cu deces atât la adulţi cât şi la copii.

De obicei, primele simptome apar la câteva minute după ingestie sau după 3-6 ore şi chiar mai mult şi constă în dureri abdominale, greţuri şi vărsături, transpiraţie abundentă, furnicături ale extremităților, iar în formele grave – stare confuzională, halucinaţii, convulsii, comă.