Cancelarul german, Angela Merkel, şi-a reafirmat, duminică, fermitatea faţă de ţările zonei euro care cer ajutoare Uniunii Europene, după ce, la ultimul summit european, de la sfârşitul lunii iunie, păruse că cedează teren în faţa Italiei şi Spaniei, comentează AFP. „Toate tentativele de a spune să fim solidari, dar fără să controlăm nimic, fără nici o contrapartidă”, toate aceste tentative „nu vor avea nici o şansă în faţa mea, în faţa Germaniei”, a declarat cancelarul în cursul unui interviu acordat televiziunii publice germane, ZDF. Ea a reafirmat, de asemenea, responsabilitatea statelor înseşi când ajutorul este destinat doar sectorului bancar, aşa cum este cazul Spaniei în prezent. „Guvernul spaniol este, în mod evident, garantul ajutoarelor în cadrul programului pentru Spania”, a spus cancelarul, adăugând că nu a fost nici o discuţie despre o posibilă modificare a acestor reguli ale garanţiei în timpul summit-ului european din 28-29 iulie. Dacă acest ajutor este garantat într-adevăr de statul spaniol, care l-a cerut – spune, în schimb, şeful viitorului Mecanism European de Stabilitate (MES, fondul permanent de ajutor al UE), Klaus Regling, în presa de duminică – înseamnă că, în viitor, dacă băncile vor fi autorizate să ceară direct un ajutor, garanţia statului lor nu ar mai fi necesară. Tot aceasta a lăsat să se înţeleagă şi şeful miniştrilor de finanţe europeni, Jean-Claude Juncker, precum şi comisarul european al afacerilor economice, Olli Rehn, a doua zi după reuniunea Eurofin care a ratificat ajutorul acordat băncilor spaniole. Cancelarul a dat asigurări, însă, că europenii „nu şi-au spus încă ultimul cuvânt cu privire la aceasta”. Deputaţii germani trebuie să-şi exprime poziţia în 19 iulie, în cursul unei sesiuni extraordinare, despre ajutorul european de circa 100 de miliarde de euro acordat Spaniei pentru a-şi recapitaliza băncile aflate în suferinţă.
Angela Merkel a invitat, de asemenea, Grecia, să respecte acordurile încheiate cu troika creditorilor (UE, FMI, BCE). „Respectarea angajamentelor este un bun foarte preţios”, a subliniat ea, aşteptând raportul troikăi, care trebuie să-şi reia misiunea de audit a conturilor greceşti la Atena, înainte de a se pronunţa cu privire la continuarea ajutorului dat grecilor. În general, cancelarul a invitat Europa să fie „mai constrângătoare”, pentru ca „să nu se poată încălca, pur şi simplu, reguli stabilite împreună”.
Cancelarul a confirmat, de asemenea, că va candida pentru un al treilea mandat în cursul alegerilor legislative din toamna anului 2013. „Simt încă plăcerea de a face această muncă”, a răspuns ea întrebării jurnalistei.