După ce Dunărea a făcut prăpăd în Germania, Austria, Slovacia şi Ungaria, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis COD GALBEN de inundaţii, pentru mai multe judeţe din România, între care şi Dolj, începând de ieri-dimineaţă. Avertizarea de COD GALBEN a intrat în vigoare la ora 6.00 şi va fi valabilă până pe 23 iunie a.c., pe sectorul Gruia-Zimnicea, în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman. Fenomenele vizate sunt creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de atenţie. În aceste condiţii, autorităţile locale din localităţile doljene riverane Dunării au anunţat că sunt pregătite să intervină în cazul în care nivelul apelor va depăşi cotele de atenţie. Cel mai probabil însă, după cum a precizat şi directorul Administraţiei Bazinale pentru Apă Jiu, Marin Tălău, „nu există riscul unor inundaţii deocamdată”, dar atenţia este sporită.
Marin Tălău, director ABA Jiu: „Nu există deocamdată riscul unor inundaţii, dar trebuie să fim atenţi”
Reprezentanţii ABA Jiu spun că, deocamdată, conform prognozelor, debitul Dunării nu va depăşi 10.800 metri cubi pe secundă. Cu toate acestea, s-a luat decizia de a asigura permanenţa la Administraţia Bazinală de Apă Jiu. În plus, directorul ABA Jiu, Marin Tălău, le-a cerut încă o dată primarilor din comunele riverane Dunării să îi avertizeze pe oameni să nu mai treacă dincolo de dig, cu animalele sau cu autoturismele, pentru că debitul fluviului este peste media multianuală a lunii iunie.
„Noi avem asigurată permanenţa la Administraţia Bazinală de Apă Jiu, pentru că ne dorim să ştim în permanenţă ce se întâmplă. Pentru luna iunie s-au depăşit puţin limitele, dar până la inundaţii mai este. Avem oamenii care supraveghează în permanenţă digurile, dar ne-am putea face probleme dacă debitul Dunării ar trece de 12.000 metri cubi pe secundă. Facem un apel către primarii din comunele riverane Dunării să îi avertizeze pe oameni să nu mai treacă dincolo de dig, cu animalele sau cu autoturismele, pentru că debitul Dunării este peste media multianuală a lunii iunie (6.400 metri cubi pe secundă). Oamenii noştri comunică şi ei aceste lucruri, dar nu cred că o pot face mai eficient decât primarii. Chiar dacă nu există deocamdată riscul unor inundaţii, trebuie să fim atenţi şi să preîntâmpinăm eventuale tragedii”, a declarat Marin Tălău, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Jiu.
Primar Bechet: „Dacă va fi cazul, suntem pregătiţi să intervenim cu oameni şi utilaje”
Şi primarii localităţilor doljene ce se găsesc de-a lungul Dunării sunt în stare de alertă după ce a fost emis codul galben. Au fost luate deja măsuri pentru a preîntâmpina apariţia oricăror probleme, însă mai presus de toate localnicii speră ca apele fluviului să nu lovească tot cu atâta furie ca în alte ţări danubiene unde viitura a făcut ravagii.
n oraşul Bechet, în urma avertizării hidrologice a fost convocat Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, iar autorităţile locale au instituit Serviciul de permanenţă la Primăria Bechet. Totodată, s-au făcut pregătiri pentru a interveni, în caz că situaţia o va impune. Astfel, reprezentanţii Primăriei Bechet au anunţat că dacă apele Dunării vor trece de o anumită cotă sunt pregătite să acţioneze cu utilaje. În plus, a fost asigurată o cantitate de nisip suficientă.
„Dacă va fi cazul, suntem pregătiţi să intervenim cu oameni, utilaje şi am achiziţionat şi o cantitate de nisip. Eu sper să nu fie cazul, şi să nu se abată nicio nenorocire asupra noastră. Deocamdată, Dunărea este liniştită, dar asta nu înseamnă că nu supraveghem în permanenţă zona portuară, care este mai joasă şi digurile”, a explicat, ieri, Gheorghe Ionele, primarul oraşului Bechet.
Calafatul „inundat” de un val… de turişti bulgari
La Calafat, un alt oraş de pe malul Dunării, autorităţile locale au declarat că, după toate probabilităţile, Dunărea nu va crea probleme. Chiar dacă sunt câteva terenuri agricole expuse, recolta de pe aceste suprafeţe a fost deja compromisă la inundaţiile care au avut loc în luna aprilie a.c. „La Calafat nu au fost probleme nici data trecută când Dunărea a avut un debit ridicat. Nu vom avea nici de această dată inundaţii dacă nu va depăşi 16.500 metri cubi pe secundă. Sunt câteva hectare de teren agricol expuse inundaţiilor, dar oamenii ştiu acest lucru, şi-au asumat dinainte riscul, iar recolta a fost compromisă în urmă cu câteva luni, tot de ape. Acelaşi debit trebuie să fie depăşit şi la Rast ca să fie inundată comuna. Dacă va fi nevoie, vom acorda ajutor şi localităţilor învecinate”, a precizat Mircea Guţă, primarul din Calafat.
Oraşul trăieşte zilele acestea momente de efervescenţă. Chiar dacă grijile legate de nivelul crescut al fluviului nu au fost nici ele lăsate deoparte, localnicii sunt mai preocupaţi să întâmpine cu cât mai multă ospitalitate valul de turişti bulgari care au luat cu asalt oraşul. Odată cu deschiderea podului peste Dunăre, vecinii de la sud par mult mai interesaţi să petreacă, măcar câteva ore, pe malul celălalt. „Sperăm să nu avem inundaţii, tocmai acum când avem speranţă că a apărut soarele şi în Calafat. Sperăm ca podul peste Dunăre să fie benefic pentru oraşul Calafat. În zilele aceste oraşul este plin de bulgari, care au venit să ne viziteze. Terasele sunt pline, comercianţii fac vânzare. I-am sfătuit să îşi facă meniu în limba bulgară, pentru că cei de peste Dunăre îl au de mult timp în limba română”, a mai spus primarul oraşului Calafat.
Primarul comunei Cârna: „Dacă va fi nevoie, suntem pregătiţi să ne ajutăm vecinii”
O altă localitate ce ar putea avea probleme în cazul în care cotele apelor vor depăşi şi cele mai sumbre prognoze ale hidrologilor este comuna Cârna. Aici riscul de inundaţii ar putea veni de la lacul Bistreţ, însă numai dacă Dunărea va creşte cu mult peste media multianuală a lunii iunie. De altfel, primarul comunei Cârna, Elena Titiroagă crede că localitatea pe care o păstoreşte nu va fi afectată de inundaţii. În schimb, autorităţile locale de la Cârna au anunţat că, dacă va fi nevoie, sunt pregătite să ajute comunele învecinate. „Nu cred că vom avea probleme. Dar dacă va fi nevoie suntem pregătiţi să ne ajutăm vecinii. Sperăm totuşi că nu se va întâmpla nimic”, a declarat Elena Titiroagă, primarul comunei Cârna.
MARIN TURCITU şi RADU ILICEANU