Concert simfonic, cu Támas Vesmas în dublă ipostază – de dirijor şi pianist

0
774

Muzician de renume mondial, originar din România, dar stabilit în Auckland (Noua Zeelandă), iar mai apoi la Paris (Franţa), Támas Vesmas revine pe scena Filarmonicii „Oltenia”, după ce, în 2008, evolua aici ca pianist, în cadrul unui Concert Beethoven, sub bagheta dirijorală a maestrului Gheorghe Costin. De această dată, Támas Vesmas apare în faţa publicului meloman craiovean în dublă ipostază, de pianist şi dirijor al Orchestrei Simfonice a amintitei instituţii, într-un concert simfonic ce are loc astă-seară, începând cu ora 19.00. Alături de domnia sa evoluează doi solişti instrumentişti ai Filarmonicii „Oltenia – Ciprian Ion (flaut) şi Liviu Chisăr (clarinet). Puteţi audia Simfonia concertantă în Si bemol major pentru flaut, clarinet şi orchestră, op. 41, de Franz Danzi (primă audiţie), Concertul nr. 5 în Fa minor pentru pian, BWV 1056, de Johann Sebastian Bach, şi Concertul nr. 19 în Fa major pentru pian, K. 459, de Wolfgang Amadeus Mozart. Biletele pentru concert se pot achiziţiona de la Agenţia Filarmonicii, la preţul de 15 lei (8 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari).

Tamas Vesmas

Támas Vesmas şi-a definitivat pregătirea de specialitate în cadrul Academiei de Muzică din Bucureşti, devenind elevul celebrei profesoare Florica Musicescu, cea care l-a îndrumat şi pe marele pianist Dinu Lipatti. În 1962 a câştigat Premiul „Concursului Naţional pentru Tinerii Solişti” organizat la Bucureşti, după care a urmat studii aprofundate la Paris, sub îndrumarea profesoarelor Yvonne Lefébure şi Monique de la Bruchollerie – personalităţi ilustre care au activat la Conservatorul parizian.

A fost recompensat cu numeroase distincţii în urma participării la prestigioase concursuri internaţionale de profil (în 1968, a câştigat Medalia de Aur la Concursul Internaţional „Claude Debussy” de la Paris) şi a deţinut postul de asistent universitar la Academia de Muzică din Bucureşti. A concertat cu succes pe scene celebre (Queen Elizabeth Hall”s, Wigmore Hall (Anglia), Théatre des Champs-Elysées şi Salle Chopin-Pleyel (Paris), a evoluat în compania unor orchestre renumite şi a colaborat cu dirijori faimoşi: Sir Simon Rattle, Jean-Claude Casadessus, Janos Fürst, Harry Blech, Kurt Redel, Carlo Zecchi, Mark Elder, Erich Bergel ş.a.

În prezent, Támas Vesmas este profesor de pian şi de muzică de cameră în cadrul Şcolii de Muzică – Universitatea din Auckland, unde deţine funcţia de şef de catedră la Departamentul Instrumente cu claviatură. Este fondatorul şi primul director muzical al Orchestrei de cameră „Sinfonietta” din Auckland. Pe parcursul revenirilor periodice în Europa, susţine recitaluri şi organizează cursuri de măiestrie artistică. Începând din anul 1990, concertează frecvent în România. În semn de recunoaştere a prestigioasei sale cariere artistice, postul naţional TVR i-a dedicat un film documentar, prezentându-i evoluţia pe scenele de concert, de la primele apariţii solistice.

Ciprian Ion

Ciprian Ion s-a născut la Ploieşti, în anul 1975. Chitara a fost instrumentul graţie căruia, la vârsta de zece ani, a făcut primii paşi în lumea muzicii. În cadrul Şcolii de Muzică din Ploieşti, iniţial a studiat oboiul, apoi, mai târziu, flautul. A urmat cursurile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, unde a studiat cu maeştrii Virgil Frâncu şi Ion Bogdan Ştefănescu; de asemenea, a avut şansa de a participa la cursurile de perfecţionare coordonate de muzicienii Pierre Yves Artaud, Alexander Murray şi Enrico Canata. Din anul 2000 este artist instrumentist al Filarmonicii „Oltenia” din Craiova, mânuind cu egală dezinvoltură şi muzicalitate atât flautul „obişnuit”, cât şi flautul piccolo.

Liviu Chisăr s-a născut în anul 1968, la Craiova, şi a absolvit succesiv Liceul de Artă din oraşul natal şi Academia de Muzică din Bucureşti. În timpul şcolii, datorită perseverenţei şi talentului, a obţinut numeroase premii la Festivalul „Cântarea României” şi la Olimpiadele Naţionale de Interpretare Muzicală. În ipostază solistică, a interpretat cu succes Concertul pentru clarinet de W. A. Mozart şi Concertele pentru clarinet de Weber. După absolvirea studiilor universitare, s-a angajat în Orchestra Naţională Radio din Bucureşti, iar din 1996 este prim-clarinetist în Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Oltenia”, cu care a întreprins turnee de concerte în Italia, Spania, Germania, Elveţia şi Franţa.