Poftiți să vedeți „Oltenia boierilor Craioveşti”!

0
1315

La Secţia de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei se deschide astăzi, 17 mai, ora 19.00, expoziţia temporară „Oltenia boierilor Craioveşti” – o încercare de a reconstitui atmosfera legendelor, povestirilor şi miturilor medievale româneşti „ţesute” despre boierii din Oltenia.

Vor fi expuse obiecte de patrimoniu cu valoare istoriografică deosebită, precum tezaurul de la Bulzeşti, „Crucea” lui Nicolae Pătraşcu, inelul banului Manta, documente din vremea lui Mihai Viteazul, o gravură ce îl reprezintă pe Mihai Viteazul, realizată de Dominicus Custos la Augsburg în anul 1601.
Nu vor lipsi portretele fraţilor Buzeşti, costumele boiereşti şi armele de epocă.

„Acţiunea este realizată cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj, cel care a acordat fonduri importante pentru achiziţionarea tezaurului de la Bulzeşti, una dintre cele mai mari descoperiri, din punctul de vedere al numărului de monede şi al importanţei lor cultural-istorice, din ultimele decenii din zona Olteniei şi chiar din România. Tezaurul a fost descoperit la 5 ianuarie 2013, în zona satului Gura Racului, din comuna Bulzeşti, şi este format din 1473 de monede din argint cu o greutate totală de 1806,74 g”, a precizat Florin Ridiche, managerul Muzeului Olteniei.

Expoziția „Oltenia boierilor Craiovești” deschide evenimentul Noaptea Europeană a Muzeelor, în cadrul căruia toate cele trei secții ale instituției – de Etnografie, de Științele Naturii și de Istorie-Arheologie – pot fi vizitate gratuit în această noapte (17 spre 18 mai), în intervalul orar 19.00 – 2.00.