Regizorul Alexa Visarion conferenţiază la Teatrul Naţional din Craiova

0
404

Alexa Visarion – regizor de teatru şi film, scenarist, profesor la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București – este invitatul acestei luni la Teatrul Național „Marin Sorescu”. Acesta va susține duminică, 19 mai, de la ora 11.00, în cadrul Întâlnirilor SpectActor, conferința „Actorul și misterul său”.

Alexa Visarion s-a născut la 11 septembrie 1947, în Botoșani, și a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în anul 1971, la clasa prof. univ. Radu Penciulescu. A montat peste o sută de spectacole pe scenele din România, dar și în străinătate (Germania, Suedia, SUA, Islanda, Rusia), printre care „D’ale carnavalului”, de I.L. Caragiale, la Teatrul Lindabauer din Reykjavik, Islanda,  „O noapte furtunoasă”, tot de Caragiale, la Teatrul Giuleşti, la Teatrul de Artă din Moscova și la Teatrul Naţional Radiofonic. La Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova a semnat, în 2005, regia și traducerea la ,,Livada de vișini”, de A.P. Cehov.

A regizat filme de referinţă în cinematografia românească precum „Năpasta”, „Înainte de tăcere”, „Înghiţitorul de săbii”, „Punct şi de la capăt”, „Vinovatul” sau „Luna verde”. Totodată, a realizat numeroase spectacole radiofonice la Cluj şi Bucureşti, precum şi scenografia la 15 dintre spectacolele montate în ţară şi străinătate.

Este Doctor în Arte, cu disertaţia „Spectacolul ascuns – valenţe interpretative şi spectaculare ale teatrului shakespearian”, apreciată cu distincţia Summa cum laude, Bucureşti. Este Profesor Honoris Causa al Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca (2008), al Universității de Arte din Tg. Mureș și Universității de Arte „George Enescu” din Iași (2013), conducător ştiinţific de doctorat la U.N.A.T.C., în domeniile Teatru și Cinematografie/Media. Este laureat al Premiului „Aristizza Romanescu” acordat de Academia Română pentru întreaga creaţie teatrală şi cinematografică, precum și al Premiului UNITER de Regie pentru întreaga activitate.