Chiar dacă din punct de vedere calendaristic sezonul estival nu a început încă, sunt destui cei care profitând de temperaturile ridicate au mers să se răcorească în lacurile şi iazurile din judeţ. Medicii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) le atrag însă atenţia doljenilor să se gândească de două ori înainte de a alege un loc de scăldat.
Medicii avertizează că scăldatul în locuri neamenajate corespunzător cu plaje, grupuri sanitare şi duşuri poate determina o serie de riscuri pentru sănătate. În acest sens, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică au precizat că în judeţul Dolj nu există nici o zonă naturală amenajată pentru îmbăiere şi aceştia recomandă populaţiei să meargă la scăldat doar în locuri autorizate, cum ar fi ştrandurile şi piscinele, care respectă normele minime de igienă.
Riscuri mari de îmbolnăvire
Când vine vorba de riscul de îmbolnăvire cauzat de scăldatul în locuri neamenajate, cele mai întâlnite afecţiuni sunt leptospiroza, o boală infecţioasă ce se manifestă prin febră, dureri de cap, dureri musculare, afectarea ficatului, icter şi afectarea rinichilor. O altă boală des întâlnită este meningita, o inflamaţie a foiţelor de înveliş ale creierului sau măduvei spinării, manifestată prin febră, durere de cap severă şi persistentă, gât înţepenit şi dureros la mişcare, convulsii şi tulburări ale stării de conştienţă. Nu trebuie ignorate bolile de piele şi cele digestive care pot fi contactate din astfel de locuri şi nici afecţiunile ochilor şi ale urechilor.
„Date fiind riscurile majore pentru sănătate ale scăldatului în locuri nepermise de pe cursurile de apă – boli grave şi chiar deces – solicităm cetăţenilor să evite această activitate pentru menţinerea propriei sănătăţi şi să supravegheze minorii aflaţi în grijă pentru a nu îşi periclita sănătatea sau chiar viaţa”, a declarat dr. Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.