Grădina Zoologică din Parcul Romanescu ar fi trebuit să fie reabilitată în acest an, laolaltă cu alte destinaţii asemănătoare din ţară. Nu se întâmplă acest lucru, spun autorităţile locale, din cauză că dosarul care cuprindea toată documenţia pentru noua lor casă s-a rătăcit la minister.
Primăria Craiova nu a tranşat nici până acum situaţia animalelor găzduite în aşa-zisa Grădină Zoologică din Parcul Romanescu. Ca şi în urmă cu trei ani, când s-a pus prima dată problema ca vieţuitoarelor de aici să li se ofere condiţii mai bune de viaţă, păsările şi mamiferele se învârt în aceleaşi cuşti strâmte care în mod normal ar trebui să fie închise. Îngrijitorii se mulţumesc doar să igenizeze adăposturile, să schimbe aşternutul la ierbivore, să mai dea cu vopsea pe gratii ca să ascundă urmele de rugină şi să hrănească animalele, spunând că atât le stă în puteri în acest moment. S-au ataşat de ele şi le privesc totuşi cu milă văzând cum dau ocol în stânga şi în dreapta cât e ziua de lungă, tânjind măcar pentru mai multă intimitate.
Craiovenii, seduşi şi abandonaţi
Autorităţile spun că, dincolo de această imagine, sunt mormane de acte, zeci de ore de muncă şi, ce e mai grav, ghinion curat. “Nici nu ştiu cum stăm, dacă avem sau nu avem documentaţie pentru reabilitarea acestei grădini”, afirmă, descumpănitor, Cătălin Popa, delegatul Primăriei Craiova în această problemă. Ministerul Mediului a ales un număr de grădini zoologice din ţară cărora să le acorde finanţare pentru modernizare, între acestea fiind selectată şi cea de la Craiova. “Ni s-a propus să semnăm o Convenţie, pe baza căreia vom primi fondurile. Ne-am conformat şi ne-am pus pe treabă. După ce am refăcut Sudiul de Fezabilitate, care nu mai corespundea noilor criterii, am trimis dosarul la minister şi ne-am pus pe aşteptat”, a povestit acesta.
Primăria Craiova aşteaptă un răspuns oficial
Directorul RAADPFL Craiova, Ion Petre susţine că, de la trimiterea dosarului şi până la primirea primului răspuns, a trebuit să treacă mai bine de un an şi jumătate. “Am tot aşteptat să primim înştiinţarea de a merge la minister, dar nu mai venea. Când ne-am săturat de aşteptat, am mers noi către dânşii şi am făcut o solicitare să ni se răspundă când primim fondurile. Nici la această cerere nu am primit nici un răspuns”, afirmă directorul Petre. Reprezentanţii Ministerului Mediului au răspuns în cele din urmă, comunicând însă date surprinzătoare pentru Primăria Craiova. “Chiar eu am vorbit la telefon cu un director din minister şi mi s-a explicat că dosarul de la Craiova s-a rătăcit. Fiind o convorbire trelefonică, am cerut acum o dovadă scrisă, oficială, cu privire la acest lucru”, spune, la rândul lui, funcţionarul Cătălin Popa.
De atâta aşteptat, documenţia a expirat
Contactată pentru a retrimite actele ce descriu situaţia Grădinii Zoologice, Primăria Craiova nu se arată interesată de acest lucru. Ba chiar edilii spun că, în acest caz, problema nu doar că se prelungeşte, dar se şi complică. În timpul cât s-a aşteptat, toată documentaţia a expirat şi ar trebui refăcută pe cheltuiala municipalităţii. “Cel puţin studiul de fezabilitate, care e principala noastră piesă la dosar, ar trebui să fie refăcut. Ar fi pentru a treia oară când îl schimbăm”, a precizat Ion Petre. Potrivit autorităţilor, actul a fost modificat până acum de două ori, o dată pentru că s-a schimbat standardele europene privind habitatul adecvat animalelor care sunt ţinute în captivitate şi, apoi, pentru că autorităţile româneşti au revenit asupra acestora, îmblânzindu-le.
Zoo de la Craiova, printre cele mai scumpe proiecte
Proiectul pentru modernizarea Grădinii Zoologice de la Craiova porneşte de la o valoare de 24 miliarde de lei vechi, echivalentul a 600.000 de euro. Ministerul Mediului ar urma să acopere 75% din această sumă, restul venind de la bugetul local. “Primăria Craiova a alocat în fiecare an suma necesară pentru co-finanţare”, a precizat Carmen Licu, purtătorul de cuvânt al instituţiei. Cum proiectul nu a fost primit girul ministerului, toate planurile sunt deocamdată blocate. Autorităţile spun că se intenţionează să se ridice pe actualul amplasament o Grădină Zoologică în adevăratul sens al cuvântului, cu adăposturi încăpătoare şi estetice deopotrivă, reprezentanţii municipalităţii precizând că au primit inclusiv avizul Ministerului Culturii pentru a construi în Parcul Romanescu.
În ţară, alte Grădini zoologice intră deja în şantier
În timp ce Primăria Craiova e lăsată să aştepte, alte grădini zoologice din ţară au depăşit demult această etapă şi trec efectiv la lucrări. Un exemplu este Grădina Zoologică din Slatina. Aici lucrurile o iau de la zero, spaţiul fiind închis de trei ani, iar animalele date în plasament la alte grădini dn ţară. Proiectul cu o valoare de 5 milioane lei (75% din finanţarea Ministerului Mediului şi 25% din contribuţia administraţiei locale), prevede transformarea grădinii zoo într-un parc expoziţional, suprafaţa urmând să fie extinsă de la trei hectare, cât ocupă în prezent, la cinci hectare, în Pădurea Strehăreţi. Ministrul Mediului a anunţat, de asemenea, şi accordarea a circa 15 milioane de lei pentru modernizarea Grădinii Zoologice din Târgu-Mureş. Şi Grădina zoologică din Pădurea Chizid a primit, tot de la minister, o sumă de 1,7 milioane de lei pentru reabilitare.