Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a alocat, în acest an, 65 de milioane de lei pentru îmbunătăţirea condiţiilor în cele 1.180 de unităţi de învăţământ care funcţionează, în prezent, cu grupuri sanitare neconforme.
“În anul 2019, în bugetul MEN, la capitolul “Cheltuieli de capital”, titlul 51 – “Transferuri între unităţi ale administraţiei publice”, a fost alocată suma de 65 milioane lei pentru îmbunătăţirea condiţiilor în cele 1.180 de unităţi de învăţământ care funcţionează, în prezent, cu grupuri sanitare neconforme, dotate necorespunzător sau amplasate în exteriorul construcţiilor de învăţământ. Este în curs de promovare o hotărâre de guvern care reglementează cadrul pentru repartizarea acestor fonduri unităţilor administrativ-teritoriale, prin intermediul inspectoratelor şcolare judeţene, în anul 2019″, precizează MEN într-o informare privind remedierea situaţiei unităţilor de învăţământ preuniversitar care deţin grupuri sanitare situate în curte, fără apă curentă şi fără canalizare.
Potrivit sursei citate, în anul 2019 vor continua lucrările începute în anii trecuţi la circa 5.095 de unităţi de învăţământ preuniversitar cuprinse în programele derulate prin Ministerul Dezvoltării (PNDL I, PNDL II, AFIR şi prin POR).
Prin coordonarea Unităţii de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Reţelei Şcolare si Universitare (UMPMRSU), Ministerul Educaţiei derulează Proiectul privind Reforma Educaţiei Timpurii în România (PRET), ale cărui obiective sunt reabilitarea şi construcţia de grădiniţe. De asemenea, este în derulare şi Proiectul privind Reabilitarea Infrastructurii Şcolare (PRIS), prin intermediul căruia sunt realizate reabilitarea şi construcţia de unităţi din învăţământul preuniversitar.
În perioada 2017 – 2019, prin Proiectul Reforma Educaţiei Timpurii în România au fost finalizate lucrările pentru 64 de grădiniţe, iar prin Proiectul Reabilitarea Infrastructurii Şcolare, pentru 32 de şcoli. În anul 2019, sunt în curs de execuţie 96 de grădiniţe şi două şcoli, se mai arată în comunicat.
În vederea îmbunătăţirii condiţiilor din aceste unităţi, Ministerul Educaţiei a semnat un protocol de colaborare cu MDRAP, deoarece în conformitate cu prevederile OUG nr. 28/2013, Ministerul Dezvoltării este autoritatea desemnată să coordoneze Programul Naţional de Dezvoltare Locală şi să finanţeze lucrările de construcţii/intervenţii la unităţile de învăţământ pentru realizarea/extinderea/reabilitarea/modernizarea/dotarea acestora. În baza acestui protocol, MEN acordă sprijin pentru identificarea necesităţilor pentru fiecare unitate de învăţământ preuniversitar de stat. (Sursa: Agerpres)