Valoarea totală a proiectelor pentru care Consiliului Județean (CJ) Dolj a obținut fonduri din surse nerambursabile, în actuala perioadă de programare, a ajuns la aproape 180 de milioane de euro, conform unui bilanț succint, prezentat miercuri de președintele instituției, Ion Prioteasa. Anunțul a fost făcut în cadrul conferinței de presă ocazionate de semnarea contractului de finanțare prin intermediul Programului Operațional Regional 2014 – 2020 pentru reabilitarea termică a clădirii în care funcționează Clinicile de Oncologie și Dermatologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova.
„Acesta este cel de-al 11-lea contract cu fonduri europene pe care îl semnăm în actualul exercițiu financiar, 2014 – 2020, valoarea totală a proiectelor pentru care am obținut finanțare din această sursă fiind de aproape 150 de milioane de euro. În această sumă sunt incluse și demersurile care se află acum în faza finală a contractării, investiții de peste 53 de milioane de euro, care au trecut deja proba evaluării.
Ecuația finanțărilor nerambursabile obținute de Consiliul Județean Dolj se completează, desigur, cu cele 4 proiecte derulate cu fonduri guvernamentale, prin Programul Național de Dezvoltare Locală, care, însumate, înseamnă alte aproape 30 de milioane de euro. Din calculele noastre, vorbim în total de aproape 180 de milioane de euro, ceea ce reprezintă de peste 7 ori sursele proprii pentru dezvoltare ale instituției noastre pentru anul 2019.
Obiectivul pentru care am semnat astăzi documentele de finanțare este unul dintre cele prioritare, un obiectiv așteptat de foarte multă lume, respectiv reabilitarea sediului Clinicilor de Oncologie și Dermatologie de la Spitalul Județean de Urgență Craiova. Este o investiție pe care oamenii și-o doreau realizată, pentru că această structură medicală este destinată tratării unei boli grave, cancerul, cu o incidență destul de mare în rândul populației.
În cadrul discuțiilor pe care le-am avut cu ministrul Sănătății, doamna Sorina Pintea, noi ne-am angajat că vom reabilita clădirea în care funcționează clinicile amintite, precum și Medicina Muncii. Este vorba despre un imobil care nu era adecvat pentru o astfel de activitate, el fiind conceput și construit drept cămin. Acum, prin acest proiect, vor fi realizate o serie de intervenții ample, atât la exteriorul, cât și la interiorul clădirii. Mai mult, acest corp de imobil nu era prevăzut nici cu lift, astfel că am inclus în demersul nostru și instalarea a două ascensoare exterioare.
Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 3 milioane de euro, iar din fonduri europene primim un milion, restul fiind acoperit din bugetul propriu al Consiliului Județean Dolj. Pentru ca această clădire să fie reabilitată așa cum ne doream noi și să răspundă cu adevărat exigențelor în domeniu, trebuie să fie executate o serie de lucrări care nu erau eligibile în această axă a Programului Operațional Regional. În concluzie, nu am făcut rabat de la nimic și de aceea ne-am asumat noi o sumă chiar mai mare decât cea primită de la Uniunea Europeană.
Ne bucurăm să putem spune că, încă o dată, ne respectăm promisiunea pe care ne-am asumat-o în domeniul sănătății. Sperăm ca, în cel mult un an și jumătate, în funcție de modul în care se vor derula toate procedurile legale pe care trebuie să le parcurgem, să avem la Craiova un institut național de oncologie, așa cum am discutat de-al lungul timpului cu Ministerul Sănătății“, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.