Județul Olt se află în top, cu aproape 70% din deșeurile generate rămase necolectate
Astfel, în 3 județe riverane Dunării (Ialomița, Galați și Constanța) nu funcționează un Sistem de Management Integrat al Deșeurilor, în acest caz obligația de gestionare a deșeurilor municipale revenind primăriilor. Probleme sunt și în județele Galați, unde în mediul rural nu se colectează separat, și în Mehedinți, unde acoperirea serviciilor de salubritate este, în medie, de 65,49% (69,59% în mediul urban și de 61,39% în mediul rural) – cea mai redusă acoperire cu aceste servicii din cele 12 județe analizate.
Mai mult, potrivit PJGD, în 5 județe rămân anual zeci de mii de tone de deșeuri necolectate. O mare parte dintre acestea cantități de deseuri sunt abandonate în natură, plimbate de vânt și ploi și ajung mai devreme sau mai târziu în apele Dunării și apoi în Marea Neagră.
Aproape 70% din deșeurile menajere generate în județul Olt rămân anual necolectate, cel mai mare procent dintre cele 12 județe riverane Dunării. Potrivit PJGD, din cele peste 50.000 de tone deșeuri menajere generate în anul 2019, 67,78% (34.000 tone) au rămas necolectate. Aceeași situație se înregistrează în Caraș-Severin, unde 11.175 tone, reprezentând 31,72% din cantitatea totală de deșeuri generate, nu au fost colectate, în Galați 17% (15.830 tone), Brăila 14% (8.558 tone) și Constanța 1,5% (3.500 tone).
Județele riverane Dunării colectează, în medie, doar 9,73% din cantitatea de plastic generată anual
Când vine vorba de colectarea separată a plasticului, raportat la rata prevăzută de legislația europeană (50%), județul Tulcea este singurul care se remarcă, cu un procent de 18,75% din cantitatea totală de plastic generată anual. La polul opus se află județul Giurgiu, cu numai 5, 27% plastic colectat din cantitatea totală generată.O medie făcută din cifrele raportate de cele 12 județe aflate de-a lungul Dunării arată un procent de 9,73% de plastic colectat separat care ajunge la stațiile de sortare și reciclare.
Performanțe bune și cu rate de reciclare în creștere s-au putut observa în județul Teleorman, în special în localitatea Zimnicea, dar și în două localități din județul Brăila (Frecăței și Mărașu) și în 3 din județul Caraș-Severin (Socol, Berzasca și Pojejena). Aceste rezultate sunt direct legate de existența unor sisteme performante de colectare separată a deșeurilor și respectiv a plasticului.
Asociația Mai Mult Verde sprijină autoritățile și comunitățile locale în procesul de colectare separată a deșeurilor
Pe fondul îngrijorării tot mai mari cu privire la impactul plasticului asupra oceanelor, ecosistemelor și sănătății umane, Asociația Mai Mult Verde trage un semnal de alarmă și, în colaborare cu FADI, vine însprijinul autorităților și comunităților locale în procesul de colectare separată a deșeurilor cu un Ghid de bune practici în gestionarea deșeurilor municipale pentru cele 12 județe riverane Dunării. Acestea vor fi distribuite începând cu această primăvară în aproximativ 150 de localități dunărene. |