Proiectul “Istoria Regalităţii”, la Craiova

0
2039

Astăzi, Principele Nicolae al României a fost prezent la Craiova, în cadrul unui proiect naţional – “Istoria Regalităţii” – care va fi promovat în toată ţara. Acesta s-a întâlnit cu elevii şi cadrele didactice de la Liceul Tehnologic “Constantin Brâncuşi”, stră-  stră – străbunicul său – Regele Ferdinand I – fiind cel care a patronat, spiritual, această instituţie de învăţământ, care i-a şi purtat numele, până în 1948. Apoi a avut o întâlnire cu rectorul Universităţii din Craiova, prof.univ.dr. Cezar Ionuţ Spânu.

În cadrul Proiectului “Istoria Regalităţii”, Principele Nicolae al României a fost prezent, astăzi, la Craiova. Prima întâlnire a avut-o la Liceul Tehnologic “Constantin Brâncuşi”, cu elevii şi cadrele didactice din instituţia de învăţământ. Principele a fost primit de conducerea unităţii – prof. Maria Sîrbu, director, şi prof. Stela Şarpe – director – adjunct, fiind întâmpinat cu pâine şi sare, aşa cum este tradiţia. Nicolae a depus o coroană de flori la bustul Regelui Ferdinand I, din curtea liceului, o lucrare de artă printre puţinele din ţară care îl simbolizează pe Ferdinand I. Apoi, a semnat în Cartea de Onoare a liceului. “Suntem onoraţi să vă avem printre noi şi avem speranţa că proiectul va merge mai departe. Aici, a învăţat şi marele Constantin Brâncuşi, iar şcoala a fost înfiinţată sub patronajul simbolic al Regelui Ferdinand I şi al Reginei Maria. Vă aşteaptă elevii şi cadrele didactice, pentru a le vorbi de Regalitate şi de istorie “, s-a adresat, Princepelui, Maria Sîrbu. Nicolae a vizitat şi Muzeul care îi poartă numele lui Constantin Brîncuşi, prezentarea fiind făcută de prof. Laurenţiu Puicin, fost director al liceului: “Avem exponate unicat, ale Marelui Brâncuşi. Lângă acestea, sunt expuse şi lucrări, machete, fotografii făcute de alţi mari artişti. Avem şi macheta fostei case de la Hobiţa. Aici , este o istorie adevărată”. Principele a vorbit, apoi, în faţa elevilor şi cadrelor didactice. “Mă bucur că mă aflu aici, unde a învăţat şi Constantin Brâncuşi. Am venit, prin acest proiect, să duc mai departe istoria, cea a Casei Regale a României. Nu vreau să vorbesc foarte mult, ci îmi doresc să am un dialog cu voi, copiii. Sper să răspund cât se poate de bine la întrebările adresate din partea voastră. Voi sunteţi speranţa” – a spus Nicolae.

Întâlnire cu rectorul Universităţii din Craiova

După întâlnirea de la Liceul Tehnologic “Constantin Brâncuşi”, Nicolae s-a deplasat la Universitatea din Craiova, unde a fost prezent la o întâlnire cu rectorul Universităţii din Craiova, prof. univ.dr. Cezar Ionuţ Spînu. Înainte de aceasta, Principele a depus o coroană de flori la bustul Regelui Mihai, bunicul său. Întîlnirea dintre cei doi a avut loc, la ea fiind prezent şi deputatul Nicolae Giugea. “Suntem onoraţi să vă avem între noi. Universitatea din Craiova este una dintre cele mai prestigioase din ţară. Suntem, dacă pot spune aşa, una compozită. Avem foarte multe domenii de activitate şi ne-am dezvoltat foarte mult. Avem proiecte europene, contracte cu firme foarte mari, mai ales multinaţionale. Avem un echilibru păstrat atât educaţional, cât şi financiar. În urmă cu câţiva ani, aveam în jur de 200 de studenţi străini, acum avem peste 900. Suntem o Universitate Antreprenorială. Vreau să spun, prin asta, că antrenăm copiii, aşa le spun eu studenţilor, să fie implicaţi în proiecte cu agenţi economici, să înveţe la noi, fiind şi angajaţi, prin care să se poată dezvolta. Universitatea din Craiova a fost înfiinţată printr-un Decret al Regelui Mihai, unul dintre ultimele, în 1947. În semn de omagiu, Sala Albastră, cea mai mare a noastră, a primit titulatura Aula “Regele Mihai”. În acest sens, vă invităm să vizitaţi Universitatea din Craiova”, i s-a adresat rectorul Universităţii din Craiova, Principelui Nicolae. “Sunt fericit că mă aflu la Universitatea din Craiova. Am venit, la dumneavoastră, după ce am avut şi discuţii cu elevii. Cred că trebuie să facem tot ce este posibil pentru a păstra tinerii în ţară. Pot urma cursuri universitare în afară, dar trebuie să se întoarcă în România. Acolo, în străinătate, acumulează experienţă experienţă”- a menţionat Nicolae.