Ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, a avut miercuri o serie de întâlniri cu mai mulţi congresmeni republicani, membri ale unor Comitete din Camera Reprezentanţilor a SUA, a informat joi Ambasada României la Washington.
Maior s-a întâlnit cu congresmanul republican Francis Rooney, membru al Comitetului pentru Afaceri Externe al Camerei Reprezentanţilor a SUA, cu care a avut un schimb de opinii privind situaţia de securitate din regiunea extinsă a Mării Negre. În contextul recentelor evoluţii, congresmenul Rooney s-a referit la impactul pe care conflictele îngheţate l-ar putea avea asupra statelor din regiune. De asemenea, au fost abordate perspectivele gestionării efectelor crizei refugiaţilor asupra statelor europene, inclusiv în planul dimensiunii de securitate. Apreciind asumarea de către România a unui buget sporit pe linie de apărare, congresmenul Rooney a punctat nevoia ca un număr cât mai mare de aliaţi să atingă pragul de 2% din PIB pentru cheltuielile în domeniul apărării. La rândul său, ambasadorul român a subliniat rolul major al comunităţii româno-americane din statul Florida, una dintre cele mai numeroase de pe teritoriul SUA, în strângerea legăturilor dintre cele două ţări.
Diplomatul român s-a întâlnit şi cu congresmanul republican Jason Chaffetz, preşedintele Comitetului pentru Control şi Reformă Guvernamentală al Camerei Reprezentanţilor a SUA. Maior s-a referit la priorităţile României în relaţia cu SUA, inclusiv în ceea ce priveşte cooperarea politico-militară, dar şi la potenţialul pentru dezvoltarea relaţiilor economice bilaterale, accentuând interesul pentru atragerea de noi investiţii americane în diferite domenii de activitate. În context, diplomatul român a evidenţiat interesul companiilor americane din statul Utah pentru cunoaşterea aprofundată a mediului de afaceri şi oportunităţilor investiţionale pe care le oferă România. Chaffetz a apreciat decizia României de a aloca 2% din PIB pentru cheltuielile din domeniul apărării, contribuţia majoră a forţelor armate române în teatrele de operaţiuni din Irak şi Afganistan, precum şi găzduirea sistemului de apărare împotriva ameninţărilor balistice al SUA la Baza Militară Deveselu. Cei doi oficiali au schimbat impresii cu privire la vizitele efectuate în România, respectiv în Utah, în a doua parte a anului 2016. Congresmenul Chaffetz a reiterat sprijinul pe care doreşte să îl acorde dezvoltării relaţiilor de parteneriat strategic cu România.
În fine, Maior a avut o întâlnire cu congresmenul republican Trent Franks, vicepreşedinte al Subcomitetului pentru Forţe Strategice din cadrul Comitetului pentru Forţe Armate al Camerei Reprezentanţilor a SUA. Ambasadorul român şi-a exprimat aprecierea pentru susţinerea constantă faţă de România şi de comunitatea româno-americană a congresmanului Franks, inclusiv în calitatea sa de membru al grupului de prieteni ai României din legislativul american. De asemenea, în contextul celebrării în 2017 a 20 de ani de Parteneriat Strategic dintre România şi SUA, a făcut o trecere în revistă a principalelor teme aflate pe agenda bilaterală. Cu ocazia întrevederii, Trent Franks a întărit angajamentul SUA faţă de Parteneriatului Strategic cu România şi a salutat decizia României de a aloca 2% din PIB pentru apărare. În calitatea sa de preşedinte al grupului parlamentar de susţinere a sistemului de apărare antirachetă al SUA, Trent Franks a subliniat rolul esenţial al facilităţii Aegis Ashore de la Baza Militară Deveselu, precum şi importanţa continuării componentei europene a sistemului de apărare împotriva ameninţărilor balistice. Totodată, Trent Franks a evidenţiat contribuţia valoroasă a comunităţii româno-americane din Arizona pe dimensiunea amplificării relaţiilor interumane şi de parteneriat între cele două ţări, punctând relaţia specială de prietenie pe care o are cu aceasta.