Administrator de firme craiovean condamnat la 6 ani de puşcărie pentru evaziune fiscală

0
495

curtea de apelAdministratorul unor firme craiovene, arestat în octombrie 2015 pentru evaziune fiscală şi transmitere fictivă a părţilor sociale sau a acţiunilor deţinute într-o societate comercială, a fost condamnat definitiv la 6 ani de închisoare cu executare. În acelaşi dosar au fost condamnaţi la câte 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendare şi trei ieşeni, doi bărbaţi şi o femeie, acuzaţi că au sprijinit o parte din activitatea infracţională a craioveanului furnizându-i facturi false de care s-a folosit pentru a prejudicia bugetul de stat cu peste 300.000 lei. Prin firmele administrate, craioveanul a creat un prejudiciu total estimat de anchetatori la aproximativ 500.000 lei. Hotărârea a rămas definitivă la Curtea de Apel Craiova pe 13 martie a.c., iar bărbatul, care este în spatele gratiilor din 2015, va rămâne acolo până la ispăşirea pedepsei.

Reamintim că, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Dolj anunţau că, pe 22 octombrie 2015 poliţiştii şi procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj l-au introdus în arestul Inspectoratului, pe bază de ordonanţă de reţinere, pe Mircea Ciurar, de 40 de ani, din Craiova, împotriva acestuia punându-se în mişcare acţiunea penală pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi transmitere fictivă a părţilor sociale sau a acţiunilor deţinute într-o societate comercială, în scopul sustragerii de la urmărirea penală ori în scopul îngreunării acesteia. Din cercetările poliţiştilor de la Serviciul de Investigarea a Criminalităţii Economice a rezultat faptul că bărbatul, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, a livrat în cursul anului 2011 piei de animale către alte două societăţi şi a efectuat achiziţii de alţi agenţi economici, operaţiuni pe care nu le-a declarat organelor fiscale, sustrăgându-se de la plata TVA şi impozit pe profit şi producând bugetului de stat un prejudiciu de 265.282 lei. Poliţiştii craioveni au mai stabilit şi faptul că, la data de 1 iunie 2011, persoana în cauză a cesionat fictiv părţile sociale ale societăţii la care era administrator, în scopul de a îngreuna urmărirea penală. „Mai mult decât atât, în perioada 2014 – 2015, craioveanul s-a sustras de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat prin înregistrarea în contabilitatea altei societăţi administrate de acesta a unor facturi fiscale fictive prin care a denaturat provenienţa cantităţilor de lână şi piei de animale, achiziţionate în realitate de la persoane fizice (crescători de animale), producând în acest mod un prejudiciu bugetului de stat în sumă de 308.661 lei”, după cum a precizat la momentul respectiv purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj subcomisar Alin Apostol. Pe 23 octombrie craioveanul a fost prezentat Tribunalului Dolj care a emis mandat de arestare preventivă pe numele său pentru o perioadă de 30 de zile.

Doi ieşeni arestaţi în acelaşi dosar

puscarieO lună mai târziu, oamenii legii anunţau că procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj i-au reţinut pentru 24 de ore pe Marcel Stănescu, de 42 de ani, şi Matei Stănescu, de 39 de ani, ambii din comuna Ciurea, judeţul Iaşi, administratori de societăţi comerciale. Anchetatorii spuneau că, în urma cercetărilor s-a stabilit că, cei doi reprezentanţi ai unor societăţi comerciale l-au ajutat pe craioveanul Mircea Ciurar, de 40 de ani, arestat preventiv pe 23 octombrie a.c., în sensul că i-au pus la dispoziţie facturi fiscale în care au fost consemnate operaţiuni comerciale fictive. Cei doi ieşeni care i-au fost complici craioveanului au fost încarceraţi în arestul IPJ Dolj, iar pe 25 noiembrie 2015, au fost prezentaţi Tribunalului Dolj, cu propunere de arestare preventivă, propunere admisă de instanţă. Ulterior însă, cei doi au fost plasaţi sub control judiciar.

Mircea Ciurar, care este recidivist, împreună cu ieşenii Matei şi Marcel Stănescu, dar şi cu Brânduşa Stănescu, au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj pentru evaziune fiscală. Pe 5 septembrie 2016 Tribunalul Dolj a pronunţat sentinţa pe fond. Mircea Ciurar a fost condamnat la o pedeapsă totală de 6 ani închisoare, fiind menţinut în arest preventiv. Matei Stănescu, Marcel Stănescu şi Brânduşa Stănescu au primit câte 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 4 ani şi câte 100 de zile de muncă în folosul comunităţii. În plus, judecătorii de la Tribunal au stabilit că Ciurar trebuie să achite 525.164 lei prejudiciul creat plus dobânzi şi penalităţi. Nemulţumit de sentinţă, Mircea Ciurar a declarat apel, soluţionat de Curtea de Apel Craiova la începutul acestei săptămâni, mai exact luni, 13 martie a.c. Instanţa a respins apelul inculpatului şi a decis că acesta trebuie să mai achite, în plus, 48.779, 06 lei prejudiciu creat pe o altă firmă pe care a administrat-o: „respinge ca nefondat apelul declarat de inculpatul Ciurar Mircea împotriva sentinţei penale nr. 471/05.09.2016 pronunţată de Tribunalul Dolj. Obligă pe inculpatul Ciurar Mircea, în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Anciela SRL, la plata către partea civilă Statul Român, reprezentat de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a sumei de 48.779, 06 lei (prejudiciu produs ca urmare a evidenţierii operaţiunilor fictive cu SC Cristalina SRL) precum şi a dobânzilor şi penalităţilor aferente de la data producerii prejudiciului şi până la data plăţii efective a debitului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 13.03.2017”, se arată în hotărârea instanţei.