PNL cere condamnarea declaraţiilor oficialilor ungari
Puterea şi Opoziţia s-au certat copios, aseară, în plenul Parlamentului pe tema moţiunii de cenzură ce vizează Codul Muncii. Emil Boc a acuzat USL de demagogie, Victor Ponta şi Crin Antonescu i-au răspuns dur. Premierul ungar Orban Viktor a fost şi el prezent în sală. Doar însă în discursurile lui Ponta şi Antonescu…. Spre seară s-a ajuns chiar la ţipete.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat, ieri, că Mircea Geoană nu era desemnat să conducă şedinţa Parlamentului şi a încălcat Statutul deputatului şi senatorului şi Regulamentul, în replică preşedintele Senatului susţinând că Anastase nu are dreptate. „Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, nu era desemnat să conducă şedinţa, a încălcat Statutul deputatului şi senatorului şi Regulamentul celor două Camere. Dânsul nu trebuia să întrerupă dezbaterea moţiunii de cenzură”, a afirmat Roberta Anastase. În replică, Mircea Geoană a spus că Anastase nu are dreptate, deoarece când un preşedinte al unei Camere nu este prezent la şedinţă, în mod automat „preia ştafeta celălalt preşedinte”.
Şedinţa Parlamentului a fost întreruptă pentru un sfert de oră după ce senatorul PNL Puiu Haşotti a propus introducerea pe ordinea de zi a unui proiect de hotărâre a Parlamentului în care condamna unele afirmaţii făcute de oficiali ungari. „În numele parlamentarilor români, senatori şi deputaţi, ne exprimăm în modul cel mai categoric stupefacţia şi indignarea faţă de conţinutul iredentist şi anti-românesc al mesajului premierului Ungariei, Viktor Orban, transmis la 15 martie anul curent participanţilor la manifestarea organizată la Târgu Mureş de către Partidul Civic Maghiar şi Consiliul Secuiesc”, a citit Haşotti. El a acuzat faptul că Ungaria, ţară vecină şi membră a UE şi NATO, „dă frâu liber unor fantome ale trecutului din pricina cărora secole de-a rândul a curs sânge”. „Fără a relua şi combate punctual tezele veninoase ale lui Viktor Orban, condamnăm hotărât astfel de poziţionări publice de înjosire a naţiunii noastre, indiferent din partea cui s-ar manifesta”, a mai spus liberalul.
Mircea Geoană a precizat că, după şedinţă, Parlamentul are dreptul de a se pronunţa pe acest subiect şi e firesc să aibă o reacţie la unele afirmaţii care au „o anumită contestare a ordinii”. „Trebuie să tragem un semnal de alarmă, dar nu să avem o atitudine care să creeze ostilitate între două ţări. Problema nu este procedurală, ci politică”, a declarat Geoană. „Noi ştim foarte bine pe cine reprezentăm aici. Dumneavoastră, domnule Boc, în numele cui veniţi atât de vesel aici? În numele angajatorilor, în numele efigiei spânzurate a lui Avram Iancu, despre care nu spuneţi nimic, ca să nu-l deranjaţi pe noul stăpân, Orban Viktor”, a declarat preşedintele PNL, Crin Antonescu. Aseară, după discuţii contradictorii prelungite, unele pe procedură, la ora 22.00, parlamentarii nu trecuseră la votarea moţiunii, dar şansele acesteia de a trece erau limitate, conform calculului aritmetic. În jurul orei 23.00 votul s-a încheiat, moţiunea de cenzură fiind respinsă.