„Un copil educat astăzi, poate schimba o viitoare generaţie”

0
629

Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” a găzduit vineri, 14 februarie 2020, în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, începând cu ora 11.00, activitatea denumită „Omagiu adus lui Grigore Vieru”.

Acest eveniment, organizat de Asociaţia Studenşilor Basarabeni din Craiova, a marcat împlinirea a 85 de ani de la naşterea poetului Grigore Vieru. Au fost invitaţi studenţi de la Universitatea din Craiova, profesori şi jurnalişti.

„Este simbolul românilor de pe ambele maluri ale Prutului.”

Evenimentul a fost moderat de Nicu Certan, preşedintele Asociaţiei Studenţilor Basarabeni din Craiova. „Un copil educat astăzi, poate schimba o viitoare generaţie şi după câte ştiţi, astăzi, sărbătorim naşterea marelui scriitor, Grigore Vieru, ce face parte din Generaţia de Aur a Republicii Moldova. Până la apariţia unui nou poet de seamă, noi suntem iarba şi mai simplu nu putem fii”, a spus acesta.

La activitatea denumită „Omagiu adus lui Grigore Vieru”, a participat şi jurnalista, Marga Bulugean, ce a ţinut să amintească faptul că în comunitatea noastră, vocea basarabenilor se face auzită, chiar dacă sunt depăşiti numeric. „Pe 15 ianuarie l-am marcat pe Mihai Eminescu, iar astăzi pe Grigore Vieru. El nu este doar un poet, este un simbol. Este simbolul românilor de pe ambele maluri ale Prutului. Versurile lui au pătruns în sufletele noastre şi au şi rămas, iar poezia sa trăieşte şi astăzi.”, a adăugat aceasta.

„Haideţi măcar astăzi să nu fim 14 februarie, Ziua Îndrăgostiţilor, ci 14 februarie, Grigore Vieru”

     O scurtă biografie a poetului Grigore Vieru a fost prezentată de Carolina Mocan, voluntar în cadrul Asociaţiei Studenţilor Basarabeni (A.S.B.) din Craiova. „În poeziile sale, destinul îl leagă de geniul literaturii române, Mihai Eminescu. >>Suntem în cuvânt şi-n toate/ Floare de latinitate,/ Sub un cer cu stele sudice! De avem sau nu dreptate,/ De avem sau nu dreptate,/ Eminescu să ne judece.<< ”, a spus ea.

Cătălina Cipileagă, voluntar al A.S.B, a recitat poezia „Scrisoare din Basarabia” a lui Grigore Vieru. Recitalul de poezie a fost continuat de Maria Nicorici, Carolina Mocan şi de Elena Marcu, voluntari ai aceleiaşi asociaţii, pentru ca apoi, participanşii prin vizionarea unei filmări să fie martori ai Marii Adunări Naţionale din Chişinău din data de 27 august 1989.

În ultima parte a evenimentului, Liuba Eremia, preşedinte al Federaţiei Tinerilor Români de Pretutindeni, s-a raportat la două dintre strofele poeziei „De acum”, a lui Grigore Vieru pentru a adresa în sală întrebarea – Cine este Grigore Vieru? „Haideţi măcar astăzi să nu fim 14 februarie, Ziua Îndrăgostiţilor, ci 14 februarie, Grigore Vieru”, a încheiat aceasta.

În cadrul întâlnirii participanţii s-au putut bucura de un scurt recital de poezie, dar şi să ia parte la discuţii referitoare la aportul pe care poetul l-a adus atât literaturii române, cât şi vieţii politice.