Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, partener într-un program european pentru promovarea diversităţii

0
1631

Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj este parte integrantă a unui proiect european, în condiţiile în care societatea se confruntă cu situaţii deosebite, diversitatea, indiferent de cauze (etnică, culturală, religioasă), fiind mai mare ca oricând. Este nevoie de o schimbare, iar şcoala ne poate învăţa pe toţi să fim toleranţi, să muncim împreună şi să facem faţă provocărilor. În acest scop, s-a realizat proiectul „MY EUROPE – YOUR EUROPE – YOUR SAY” (în cadrul ERASMUS+), între parteneri din şase ţări europene, iar ISJ Dolj este parte din acest program.

Prin acest proiect, partenerii au reuşit să realizeze şi să pună la dispoziţia profesorilor un manual cu 66 de teme, unul tradus în toate limbile ţărilor participante, cu mai multe resurse digitale, filme educative şi jocuri interactive. Materialele propuse şi manualul se regăsesc pe platforma on-line a proiectului şi pe site-ul ISJ Dolj, în secţiunea „proiecte”, putând fi accesate atât de profesori, cât şi de elevi. Fiecare temă propusă este evaluată de cadrele didactice, putând fi făcute propuneri pentru perfecţionarea acesteia. Beneficiile sunt multiple şi pentru profesori şi pentru tineri. Astfel, cadrele didactice din cele şase ţări partenere au şansa de a participa la activităţi de formare continuă, pentru a furniza ateliere de instruire pentru elevii între 11 – 14 ani, în domeniul educaţiei civice. De asemenea, acestea vor dobândiabilităţile de folosire a abordărilor educaţionale non – formale, atât în cadrul atelierelor de formare extracurriculară, cât şi în predarea lor obişnuită la clasă, la care se adaugă îmbunătăţirea abilităţilor de comunicare în limbi străine. Nu în ultimul rând, atelierele contribuie la educaţia incluzivă şi îmbunătăţirea mediului în care toţi elevii se simt apreciaţi şi respectaţi, iar activităţile vor fi stabilite într-un context internaţional.

De curând, sesiune de formare la Madrid

Proiectul „MY EUROPE – YOUR EUROPE – YOUR SAY” este în plină desfăşurare, fiind desfăşurate, deja, două sesiuni de pregătire a cadrelor didactice, în vederea unor activităţi non-formale. „Prima sesiune s-a desfăşurat, în perioada 2 – 6 septembrie 2019, la Colegiul Naţional „Elena Cuza” din Craiova, , participând peste 20 de cadre didactice din ţările partenere. Cea de-a doua sesiune a avut loc de curând, între 3 – 7 februarie 2020, la Madrid. În cadrul acestor întâlniri , au fost prezentate modele de activităţi pe mai multe teme: „Drepturile omului”; „Schimbările climatice şi sărăcia”; „Bullyngul, cum trebuie să reacţionez”; etc. Datorită acestora, profesorii participanţi vor aplica la clasă, cu elevii din învăţământul preuniversitar, teme propuse în proiect, abordând metode de predare non – formale: jocuri vizionări de filme, rebusuri, dezbateri, lucrul în echipă, creaţii artistice, etc. Proiectul va continua cu formarea unui alt grup de profesori, în luna septembrie a acestui an, în Polonia. Prin acest proiect, învăţământul doljean se aliniază învăţământului european, prin abordarea unor teme de actualitate şi a unor modalităţi moderne de predare”, a precizat prof.  Ani Drăhici, inspector pentru proiecte educaţionale, învăţământ particular şi alternative educaţionale, în cadrul ISJ Dolj.