CLM Craiova a votat bugetul pe anul 2020

0
1757

Consilierii municipali au votat, la sfârșitul săptămânii trecute, bugetul Craiovei pe anul 2020. Aleșii locali ai PNL au venit cu critici, dar și cu o listă de 10 amendamente care, în cele din urmă, nu au mai fost supuse la vot, fiind respinse de comisiile de specialitate ale CLM Craiova. În anul acesta, Craiova se bazează pe un buget de 670 milioane de lei, dintre care o sumă de 215 milioane de lei a fost destinată pentru investiții.

Primele critici au venit din partea ALDE. Consilierul Dumitru Mănescu a susținut, înainte de vot, că bugetul nu a fost întocmit corect, la secțiunea de funcționare fiind prevăzute prea multe subvenții pentru unitățile din subordine. „Este nociv pentru instituțiile în sine pentru că nu le mai obligă să găsească soluții de dezvoltare și modernizare, de rezolvare a crizelor în care se găsesc, într-un anumit moment. Ei știu că vine bugetul local și le rezolvă această problemă”, a spus Mănescu. Acesta a pus în discuție SC RAT Craiova, „unde nivelul subvențiilor este mai mare decât cel al veniturilor realizate”.

Subvențiile ar fi prea mari pentru instituțiile de cultură

Subvenții mari sunt alocate, în opinia acestuia, și pentru unitățile de cultură din subordinea Primăriei Craiova. „Am observat că primăria practic le asigură întreg nivelul salariilor și al veniturilor, aproape integral. Din această cauză, nu simt nevoia să aibă o încercare de a se moderniza, de a reuși să atragă cât mai mulți plătitori din rândul oamenilor din oraș. Trăiesc într-o stare de acalmie totală, fiindcă primăria le asigură tot ce au nevoie”, a precizat consilierul ALDE. La capitolul Cultură a fost alocată suma de 100,38 milioane de lei, banii fiind repartizați în felul următor:  Casa de Cultură „Traian Demetrescu” – 2,44 milioane de lei, Opera Română – 13,5 milioane de lei, Filarmonica Oltenia – 12,5 milioane de lei, Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri” – 3,5 milioane de lei, Ansamblul Folcloric „Maria Tănase” – 3,5 milioane de lei. O sumă mare, potrivit lui Mănescu, se regăsește și la Serviciul de Imagine al primăriei.

PNL: Un buget fără orizont

Și consilierii PNL au văzut hibe la bugetul local. Alesul Marinel Florescu a caracterizat bugetul din acest an ca fiind unul fără perspective, care a fost destinat pentru cârpeli, nicidecum pentru investiții majore. „Bugetul este un buget fără orizont, fără un obiectiv clar, care nu abordează principalele probleme ale orașului. nu rezolvă rănile vechi ale Craiovei, și mă gândesc la problema parcărilor și a traficului, poate principala problemă a orașului, la clădirea Colegiului Carol I sau, de ce nu, la S200. Cârpim multe și rezolvăm foarte puține, pe principiul să le dăm tuturor câte ceva, să nu spună că i-am uitat”.

Spitalele, defavorizate la împărțirea banilor

Concret, liberalii cred că au fost alocați prea mulți bani pentru administratea domeniului public al Craiovei, în timp ce spitale au primit foarte puține fonduri. Florescu a dat și câteva exemple în acest sens, evidențiind o serie de cheltuieli pe care municipalitatea le-a prevăzut pentru acest an. „Parcarea subterană are alocată 580.000 de lei pentru salarii și iluminat și 150.000 de lei pentru mentenanță. Nu știu, la o parcare relativ nouă, de ce trebuie o mentenanță care să coste așa de mult? Achiziția de obiecte de inventar – 2 milioane de lei, gard bordurat – 700.000 de lei: eu nu sunt împotriva lor, dar s-a umplut orașul de bănci! Pe toate trotuarele te împiedici de bănci și, cu toate acestea, mai cumpărăm de 145.000 de lei. Eu cred că este o afacere bună pentru cineva, nu știu dacă și pentru craioveni. Gard ornamental – 500.000 de lei, împrejmuiri jocuri de joacă – 655.000 de lei, pentru administrarea toaletelor ecologice – 700.000 de lei, nu sunt multe prin Craiova și, de aceea, suma mi se pare destul de mare. Montare și reparații mese șah și ping-pong – 200.000 de lei. Din acest motiv, nu voi vota bugetul pe anul 2020”, a spus Marinel Florescu.

Liberalii au venit cu 10 amendamente

Consilierul PNL, Flavius Sirop, a prezentat un set de 10 amendamente la buget. Liberalii au propus amenajarea unui parc industrial minim de 100 de hectare, a unei parcări supraetajate, un teren de sport în fiecare cartier al Craiovei, suplimentarea bugetului pentru PUG, înființarea de creșe și grădinițe pentru a sprijini tinerii, cumpărarea de autobuze școlare, înființarea de noi spații verzi, colectarea selectivă a gunoaielor și înființarea de centre de permanență pentru degrevarea spitalelor din oraș. Liberalii au cerut și bani pentru inițierea unui festival muzical de anvergură, pe model Untold, de la Cluj. ”Dacă nu vor fi prinse, într-o formă sau alta, în acest proiect de buget, vom vota împotriva lui”, a spus, la rândul lui, Sirop.

Primarul Craiovei: Un buget echilibrat

Amendamentele PNL nu au fost supuse la vot, deși liberalii au cerut acest lucru și în plen, secretarul municipiului, Nicoleta Miulescu, explicând că toate propunerile au fost respinse în comisiile de specialitate ale CLM Craiova. Primarul Mihail Genoiu a venit, totuși, cu explicații la observațiile făcute de consilierii din opoziție.    Vizavi de subvenția prea mare pentru RAT Craiova – se alocă bani de la buget pentru acoperirea diferențelor de tarif la pensionari, studenți și elevi – edilul-șef al Craiovei a menționat că peste tot în lume, transportul public de călători este subvenționat. „Cuantumul subvenției și acest raport între subvenție și calitate este o discuție, dar noi abia acum am început în forță programul de înnoire a transportului local. Așteptăm și ca RAT să crească, ușor-ușor, calitatea acestor servicii, ceea ce nu mă îndoiesc că nu se va întâmpla”, a spus Genoiu. Bugetul mare la Serviciul de Imagine al Primăriei Craiova este explicat prin faptul că, în acest an, va fi organizat, din nou, Festivalul Shakespeare, municipalitatea prinzând bani în acest scop. Banii pentru întreținerea domeniului public nu sunt nici aceștia mulți, în opinia primarului, întrucât acolo se regăsesc parcarea subterană, grădina zoologică și a cimitirele. În concluzie, primarul Mihail Genoiu crede că bugetul Craiovei din acest an, unul în sumă de 670 milioane de lei, este unul echilibrat.