Cartierului Craioviţa Nouă i-a venit rândul la frig

0
464

Dacă până acum penele de agent termic s-au plimbat prin aproape toate cartierele, ieri a venit rândul şi zonei Craioviţa Nouă. Întâmplarea a făcut însă ca nu întreg cartierul, care este cel mai mare, să sufere de pe urma acestei probleme, ci doar câteva blocuri de locuinţe care sunt alimentate de la un punct termic, căzut subit la datorie.

blocuriCa în nici o altă iarnă de până acum, Craiova a avut parte, în aceste luni reci, de întreruperi de căldură, locatarii fiind nevoiţi să petreacă ore întregi, din zi şi din noapte, cu caloriferele reci. La început s-a considerat că este numai o întâmplare pasageră, care nu se va mai repeta, cel puţin nu în această iarnă. Nu a fost deloc aşa. Episoadele cu frigul în apartamente nu au dispărut cu totul, doar s-au mutat în fiecare cartier. Aşa se face că, la o distanţă de câteva zile, câteva blocuri sunt lăsate fără căldură şi apă caldă cât timp angajaţii de la Termo încearcă să îi dea de cap problemei.

Defecţiunea, la PT 3 Craioviţa Nouă

Ieri, a venit rândul cartierului Craioviţa Nouă. Din fericire, nu a fost vorba de întreg cartierul, care este cel mai mare din oraş, ci doar de câteva blocuri. De dimineaţă, conducerea SC Termo a anunţat că desfăşoară o intervenţie la PT 3 Craioviţa-Nouă, iar ca urmare se opreşte încălzirea termică la blocurile 15, 29a, 29b, 14, 39 şi 29c. Intervalul de sistare a energiei termice a fost estimat între orele 9.00 – 14.00, urmând ca locatarii să primească, totuşi, căldură pe timpul nopţii când, de fapt, este cel mai frig, temperaturile coborând sub zero grade Celsius.

De ce pleznesc conductele

punct termicDe ce se întâmplă, totuşi, această avalanşă de întreruperi de la reţeaua publică în acest an, mai mult decât oricând? Autorităţile spun că iarna a fost mai friguroasă, cu geruri mari, iar temperaturile joase nu au picat bine conductelor SC Termo. ”Fiind vorba de nişte temperaturi extrem de scăzute, se poate întâmpla ca şi ţevile noastre să pleznească. De cum a început iarna, am luat în calcul acest lucru şi se monitorizează întregul circuit”, a explicat Sorin Iordache, din partea SC Termo SRL Craiova. O echipă a societăţii de termoficare este pregătită să intervinbă pentru remedierea avariilor.

480 de kilometri de reţea, îngropaţi în pământ

Proprietarul sistemului de distribuţie este municipiul Craiova, iar societatea SC Termo o deţine doar în administrare. În cifre, sistemul de încălzire al Craiovei este alcătuit din 52 de centrale termice (dintre care 36 sunt centrale termice de bloc) şi 105 puncte termice. Centralele sunt alimentate cu gaze naturale, iar punctele cu energie termică de la CET 2, toate fiind racordate la blocuri printr-o reţea secundară care măsoară o lungime de 480 de kilometri. Această reţea încălzeşte 2.867 blocuri de locuinţe din Craiova, din care 507 blocuri sunt arondate la centrale termice şi 2.360 blocuri primesc căldură de la punctele termice. Gradul de branşare la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice este de 82,73%.

Este nevoie de o investiţie de 90 milioane de euro

În aprilie 2014, SC Termo Craiova ar fi urmat să fie preluată de Complexul Energetic Oltenia, context în care se vorbea şi despre o investiţie masivă în conductele de distrubuţie. S-a avansat atunci o sumă de 90 milioane de euro, cu care CEO ar fi urmat să reabiliteze reţeaua de distribuţie a agentului termic din Craiova, apreciată la o lungime de peste 450 de kilometri. Asta după ce SC Termo comunicase că, din cauza vechimii, pe traseul de până la locatari au loc pierderi de agent termic, de 8-10%, care sunt suportate tot de furnizor. În cele din urmă, înţelegerea a picat şi SC Termo a intrat în procedură de faliment, tot CEO fiind cel care a cerut (în ianuarie 2015) intrarea în insolvenţă a societăţii pentru o datorie de 60 milioane de euro.