Zăpada, „testul spiritului gospodăresc”

2
436

Peste câteva luni vom avea ceea ce se ştie, alegeri locale. Mult nu mai este şi acest lucru se va resimţi la nivelul fiecărei localităţi. Până la demararea campaniei electorale, primarii în mandat au avut de trecut un test, nu insurmontabil, cel al spiritului gospodăresc. Şi l-au trecut, în mare măsură. Oricum, nu s-ar fi predat în faţa ninsorii abundente, troienită în multe locuri, cum au făcut-o alţii. De ce? Fiindcă sunt „ai dracu’” şi cedează anevoios în faţa vicisitudinilor. Apoi, fiindcă ştiau că o să ningă şi s-au pregătit în consecinţă. Vorba lui Gheorghe Oprescu de la Ostroveni: „Zăpada nu ne-a creat mari probleme, fiindcă am intervenit cu cele două utilaje – tractor cu lamă şi buldocastor –, pe care le avem în dotare, cât timp a fost necesar”. Ion Dinu de la Maglavit, în aceeaşi notă, spune doar că „ne-am descurcat”. La rândul său, Marin Vintilă, de la Poiana Mare, care, de regulă, zâmbeşte rar, îşi îngăduie un firav surâs când povesteşte că s-a lucrat în echipă, precumpănitor noaptea, şi din cele cinci utilaje din dotare s-au folosit doar patru. Dar să nu-i răsfăţăm doar pe aceştia, pentru tenacitatea probată. Vergică Şovăilă de la Călăraşi, Constantin Gheorghiţă de la Podari, Florea Grigorescu de la Urzicuţa, Nicolae Drăgoi de la Dăbuleni, Constantin Ghencioiu de la Mârşani, Constantin Tache de la Ghidici, Marin Duţă de la Cetate, Valerică Pupăză de la Cârcea, Iulian Silişteanu de la Rast, Nicolae Popa de la Segarcea şi nu-i mai înşirăm şi pe alţii, deşi s-au dovedit cu toţii destoinici, au arătat oamenilor că au şi vocaţie de primari. Autentică. N-au fost singuri în calea nămeţilor, şi la semnalul dat, au primit spijinul bărbaţilor în putere din localitaţile respective. Până la urmă, acesta e Doljul. Chiar dacă nu rareori uităm, absorbiţi de grijile cotidiene, sunt momente aproape astrale, când spiritul oltenesc se face resimţit. Unii s-au întrajutorat fără să mai clameze, au ţinut, cum se spune, „legătura”. Ca, „la o adică”, să se sprijine reciproc. Fiindcă am avut o ninsoare „cu toane”, pe alocuri spulberată, dar şi aşezată temeinic, din abundenţă. Nu s-a circulat peste tot confortabil, dar nici nu s-au închis drumurile judeţene şi comunale, ca semn al neputinţei. Într-o zi, poate vom accepta consensul civic, nu în sensul că suntem „o mândrie de oameni”, asta nu se poate, dar nici neputincioşi până acolo încât să cerem ajutorul Guvernului, că ne-a îngropat zăpada. Spuneam că peste puţină vreme va începe campania electorală, premergătoare alegerilor locale. Nu va conta precumpănitor „deszăpezitul”, dar nici nu va fi trecut cu vederea, de cei care vor trebui să-şi dea votul. Şi până acum n-au prea greşit. Dovadă că are Doljul o garnitură de primari pe care mulţi şi i-ar dori, şi examenul din această iarnă chiar rămâne unul de referinţă.

P.S. Aseară, din cauza vântului puternic care a viscolit zăpada, tronsonul Giubega-Băileşti a devenit necirculabil. SCDLP Dolj a trimis o freză, iar Primăria Băileşti, prin Costel Pistriţu, a mobilizat, deasemenea, utilaje pentru deszăpezire.

 

2 COMENTARII

  1. Stimate D-le Cantar,
    Scrieti D-le si despre Tulitu,ca are si el un buldoexcavator,dar care nu prea merge fiindca n-are motorina,care motorina e consumata mai mult de autoturismul d-lui primar.Asa stand lucrurile acest utilaj ajunge doar pe arterele principale ale Bechetului iar fundaturile raman inzapezite,cum inzapezite raman si strazile prietenilor d-lui Sercau adversarul de temut al lui Tulitu.

  2. Domnule Cantar,
    nu mai scrieti din auzite …si veniti acum in localitatile pe care le-ati nominalizat. E vai si amar ! nici in fata primariilor nu este zapada ridicata.. RUSINE, RUSINE, RUSINE

Comments are closed.